🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Да посетите

Концерта на Чък Кърия

Легендарният пианист ще открие заедно с Бела Флек тазгодишното издание на фестивала "София мюзик джем". Бела Флек е един от световните виртуози в свиренето на банджо. Двамата с Чък Кърия издават съвместния албум The Enchantment в края на миналата година. Онова, което може да очакваме от концерта е джаз, фюжън и прогресив.

Концертът на Чък Кърия и Бела Флек е на 6 ноември в НДК, билетите са между 30 и 60 лв.

Да проучите

Велокоридор "Баташка планина"

След тригодишни приключения, много изкривени спици и често кал до ушите сдружение "Байкария" ви кани на поредното приключение - наскоро маркираният от тях маршрут, наречен велокоридор "Баташка планина". Маршрутът е кръгов и е с дължина 95 км. Маркировката започва от Велинград и преминава през местностите Качаков чарк - Чемериков чаир - Беглика - Герджикова поляна - Казармите - Каратепе - Баталач - Грашовска ливада и завършва пак в града на минералните извори.

България е сред първите пет страни в Европа по богатство на биологично разнообразие, а Баташката планина е включена в общоевропейската база данни за местата от най-висока природозащитна значимост на континента.

Ето защо основен акцент в маршрута са резерватите "Мантарица" и "Беглика", по границата на които се движи велокоридорът, както и защитените територии Клептуза, Самодивска поляна, Чатъма, Батлъбоаз, Меандрите на Рибна река.

Целта на маршрута е да запознае посетителите със защитените територии в Баташката планина. Част от приходите от посещения на района ще бъдат инвестирани във Фонда за опазване на защитените територии в Родопите.

Велокоридор "Баташка планина" е подходящ както за организирани, така и за индивидуални посещения. По трасето има добри възможности за настаняване в местностите Беглика и Каратепе, а близостта на Велинград дава възможност за комбинация между велосипеден и балнеотуризъм.

"Байкария" е доброволческа неправителствена организация, която популяризира създаването и поддръжката на веломаршрути извън пътната мрежа или използването на вече съществуващи горски и полски пътеки с цел ограничаване вредата върху околната среда и здравословно съществуване.

"Байкария" са на www.bikearea.org

Да се запознаете с

Млади модни дизайнери в Галерия НБУ

"Мода в НБУ галерия - история в седем части" е проект от седем срещи, на всяка от които ще чуете седем истории за мода. Всяка сряда в продължение на седем седмици (до 15 декември) в галерията можете да се срещнете с различни български дизайнери на авторски облекла и студенти по моден дизайн в Нов български университет. В тези седмици облеклата и техните дизайнери ще представят сезон зима 2007/2008, ще говорят за себе си и своята мода. Участниците са Бранимир Младенов (до 3.11), доц. Чернаева и нейните студенти (5 - 10.11), Вяра Бориславова (12 - 17.11), Ирина Флорин (19 - 24.11), Милена Вельова (26.11 - 1.12), студенти от НБУ (3 - 8.12) и Николай Пачев (10 - 15.12).

В галерията (София, ул. "Любен Каравелов" 17) ви очакват всяка сряда от 16.30 ч. на чаша бяло вино, от 18 ч. е шопинг срещата с дизайнерите, когато ще може да закупите тоалет лично от тях. Музикален съпровод - студенти от програма "Музика" на НБУ.

Да играете

Покер

Предупреждаваме ви, че трябва да сте много добри, за да се престрашите да се пуснете в Шампионата по покер на България (9-11 ноември), който ще се проведе за втора поредна година в Златни пясъци. Като за начало трябва да сте готови да приготвите такса от хиляда лева за участие или да преминете през ситото на квалификациите (в интернет на www.igrach.com или в някои от казината в България), за да спестите началната сума. След това ви предстои среща с поне сто и двайсет покерджии от класа от цял свят, които ще сложат тъмните очила и ще съберат цялата си смелост, съобразителност и блъф в борба за наградния фонд на турнира. Той се формира от събраните от участниците такси заедно с рекламните приходи. Победителят взима 30 процента от фонда, следващите го четирима - по-малко, а всички останали горят. Ако не ви стиска, турнирът е свръхинтересен и за публика, защото е единствен в България по правилата на световните серии по покер (World Series of Poker). Входът в хотел "Астера" е безплатен, но имайте предвид, че играта е дълга, а зрителите трябва да пазят тишина.

Шампионатът по покер е в хотел-казино "Астера", Златни пясъци, между 9 и 11 ноември. Запитвания и записвания на [email protected]

Да чуете

Thursday live sessions

За своите живи сесии в четвъртък, както леко нескопосано можем да преведем Thursday live sessions, клуб "Ялта" опитва да кани добрите български музиканти за приятни акустични концерти. Идеята е излизането в четвъртък да е по-тихо и интелектуално и дори да замени сблъсъка с петъчната шумна тълпа по клубовете. Програмата до края на месеца предлага нелоши сесии, като особено силно ви препоръчваме тази на грууви триото Tri O Five на 15 ноември. Седмицата преди това е запазена за лаундж от Mind trips, а на 22 ноември е проектът Brasilectro, за който знаем само, че изпълнява изцяло музика на холандците от Zuco 103.

Всеки четвъртък след 23 часа в клуб "Ялта", в София на бул. "Цар Освободител" 20; вход 10 лева

Да пробвате

Carhartt

Дрехите на Carhartt са едни от най-добрите в категорията streetwear и беше направо престъпно нехайство, че досега в България минаваха за доста апокрифни. Има повод да смятаме, че това ще се промени, и този повод се намира на улица "Хан Крум". Там зад една витрина с грандиозен и красив графит се е намърдала новата колекция на марката, която стартира през 1889 като бранд за работни облекла в Щатите, но в Европа е известна предимно с младежката си колекция. Сред нещата, които препоръчваме, са чудесните дълги якета, една от запазените марки на Carhartt (подобаващо скъпи обаче - от 250 лева нагоре), тишъртите от лимитираните серии (от 60 лева) и джинсите (от 104 лева). Мъжката и дамската колекция са застъпени еднакво силно.

Магазинът на Carhartt в София е на ул. Раковски" 122 Б, вход от ул. "Хан Крум"

Да погледнете

Голото тяло с нови очи

"Геометрия на голотата" е името на фотоизложбата, която ви препоръчваме да видите в Чешкия културен институт. Нейният автор Павел Брунцлик притежава всичко любопитно в биографията на един артист - завършил е Физико-математическия факултет на Карловия университет в Прага, следвал е режисура и сценография, бил е сътрудник на Чехословашката телевизия, а от 1981 г. e фотограф на свободна практика. Фотосите са реализирани през 2005 г., когато Брунцлик заедно със солисти от балета на Народния театър в Прага прави групови актови снимки и ги обединява в цикъла "Геометрия на голотата". Фотографът инсценира лесни и сложни пози и при построяването на композициите се съветва с балетистите, които коригират идеите му според представите и възможностите си.

Чешкият културен институт е на ул. "Раковски" 100 в София

Да снимате

Земята от ниско

Можете да се включите в Международният младежки фото конкурс EARTH FROM BELOW, организирано от екосдружение "За Земята", A SEED Europe (Холандия), Eco Sense (Македония) и TERRA Mileniul III (Румъния). Фотоконкурсът е вдъхновен от изложбата Earth from above на Ян Артюс-Бертран, която все още можете да видите на Моста на влюбените до НДК. Идеята е да изразите в снимки това, което не харесвате в света около вас, и да споделите идеите си как то да се промени. Темите са много: обезлесяване, застрояване на диви и защитени местности, промени в климата, масов туризъм, събиране и третиране на отпадъци, транспорт и трафик, права на животните, монокултури в земеделието и продукция на храна, енергетика и минна индустрия, градска среда и др. Срокът за набирането на снимките е 15 април 2008 г. От всички фотоси ще бъдат избрани трийсет, които ще бъдат подредени в изложба. На втори тур ще бъдат отличени дванадесет снимки от всички страни, които ще бъдат използвани за създаването на календар за 2009 г.

За повече информация вижте www.earthfrombelow.org. Снимките пращайте на [email protected]

Да организирате

Детско кинозабавление

В събота и неделя е наложително за малко да се отървете от шумното детско присъствие у дома. Най-добрият начин да го направите е като осигурите на хлапетата добро кинозабавление. Ако нямате възможност да ги заведете на кино, снабдете се с интересно DVD за домашно ползване. Новото на пазара е поредицата за момчета ВЪРХОВНИТЕ ОТМЪСТИТЕЛИ, където Капитан Америка, Тор, Хълк, Железния човек, Оса и Гиганта са група герои, забъркани в спасяването на света. Анимацията е впечатляваща, сюжетът - елементарен за вашите представи, но добър за тези на едно палаво десетгодишно момче. Филмът е дублиран на български и трае 71 минути.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал