Силно време

Има две безспорно красиви неща - танцуващо момиче и яхта с опънати платна. Умножете ги по 40 и ще разберете какво се случи в Несебърския залив миналия уикенд.

Регатата "Яхтинг БГ къп 2009" събра елита на българското ветроходство, въпреки че това беше първото й издание. (Организирана от Yachting.bg, с награден фонд от 15 000 лв.) В три поредни дни яхтите от три класа се надпреварваха в различни дистанции при "силно" време. Под "силно" се разбира вятър запад-северозапад, 8 метра в секунда, и лека вълна - казано по ветроходски, това са 16-18 възела, идеално за регати и гонки. Първите два дни кевларените и карбоновите платна контрастираха на синьото небе, а когато времето се влоши в неделя, придобиха леко враждебен и метален вид. Елегантните лодки изпълваха залива от сутринта до ранния следобед. Най-много внимание привлече яхтата на Мирослав Станев Windwаlker от престижния One Design клас Swan 45, която се движеше най-бързо, но загуби след коригирането на времето (преизчсливане по IRC). Само допреди година лодката се е състезавала в регатите на Rolex Cup. Подобна яхта не се е появявала по българското крайбрежие.

И макар че купонът в петъчната вечер на новостроящата се марина в стария Несебър обещаваше продължението в събота да е още по-сериозно, внезапната буря отвя всичко. Вятър и дъжд осуетиха подготвеното пищно парти, но тъй като нищо в природата не се губи, организаторите го направиха в неделя - при закриването на първото издание на тази обещаваща регата.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал