Име, идентичност...

Амели Нотомб е едно от най-популярните имена в съвременната литература. Много европейски издателства, преборили се да притежават правата на книгите й, с издаването й си гарантират траен успех, много читатели и добри печалби. В България все още сме далече от времето, в което тиражите на добрите автори осигуряват комфорт. Но поне работят за ясното диференциране на издателствата, което става и на базата на своеобразното поделяне на имена. Гришам е на "Обсидиан", Кънингам е на Intense, Нотомб е сред авторите на "Колибри" заедно с Пол Остър, Людмила Улицка, Филип Джиан...

"Речник на собствените имена" (прев. от френски Светла Лекарска, ИК "Колибри", С., 2006.) е четвъртата книга на Амели Нотомб, която "Колибри" представя, почти успявайки да догони ритъма на самата авторка. Защото се знае, че при Нотомб има ясни правила и тя всяка година пуска по една книга на пазара. В българското съзнание прекалената продуктивност обикновено са отъждествява с повърхностност, липса на качество и пр., но европейската литература днес не живее с тези митологеми. Писането отдавна се е професионализирало и не чака музите да призоват Автора… А Амели Нотомб е типичен професионален писател. Както и в останалите си романи, и в "Речник на собствените имена" тя залага на причудливостта, развихря въображението си и майстори разказ, който се поглъща на един дъх.

Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал