С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
28 апр 1997, 15:36, 9319 прочитания

Главният прокурор на Роко

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
На 13 март 1995 г. градският прокурор на Кърджали Лазар Базлянков говори по телефона със Забит Рашид - най-големия брат на местния престъпен бос Ерджан (Роко). Базлянков кани Забит да отиде в прокуратурата, за да му покаже "един документ" и да му донесе 500 германски марки. Забит се съгласява. "Това е само малка част от материалите по случая "Роко", заяви осведомен източник от Висшия съдебен съвет. Миналата сряда членовете на съвета бяха запознати с данни на МВР за връзките на магистрати, политически лидери, служители на вътрешното министерство и митничари с клана "Рашид".

Часове след ареста на Роко лидерът на ДПС Ахмед Доган реагира публично в негова защита. Доган се обади лично на президента Стоянов, направи изявление по телевизията в подкрепа на Рашид и се закани на вътрешния министър Бонев. Освен това бащата на Обединението за национално спасение (ОНС) отмени срещата си с избиратели в Кърджали (насрочена за същия понеделник, в който беше заловен Рашид) и демонстративно отказа да присъства на консултациите в парламента със синия лидер Иван Костов. В същото време главният прокурор Иван Татарчев официално се усъмни в тежестта на материалите, с които разполага МВР, и заяви, че "това са технически мероприятия, които не са и проверени". "Високата" реакция в подкрепа на "дребния провинциален мошеник със 100 думи в речника си" (по думите на уволненото спецченге от РДВР - Кърджали, майор Марин Димитров) е най-малко странна, когато става дума за престъпник с пет висящи дела. При акцията на ЦСБОП в дома и обектите на Ерджан Рашид бяха намерени 413 000 фалшиви германски марки и 20 000 добре подправени щатски долара, три пистолета "Макаров" със заличени номера, автомат "Заги" и боеприпаси и нападателна граната. По думите на служители на вътрешното ведомство иззетите банкноти са изключително добри фалшификати, които се продават много близко до реалната стойност на чуждата валута. Източникът твърди, че става дума за добре организиран канал за трансфер на много големи количества фалшиви банкноти от съседна държава през България за Германия и САЩ. Още през януари полицията е имала информация, че Ерджан Рашид е "складирал" половин милиард фалшиви долари, но изтичане на оперативна информация към хората му е осуетила подготвяна акция на полицията. Ако всичко това бъде потвърдено, хазартът, заведенията, търговията с автомобили и чейнджбюрата ще се окажат само видимата част от "бизнеса" на Роко. Обвинителите на Ерджан Рашид в Кърджали са единодушни, че неговите хора се страхуват най-много от това, че "докато е в София, той може да проговори". Макар и извън този контекст натовареният с управлението на веригата обекти на Роко в Кърджали Евгени Крумов каза за шефа си: "Много е прям и това му пречи."


Покровителите на клана Рашид

Участник в закритото заседание на правителството на 17 април твърди, че сред материалите на МВР по случая "Ерджан" е имало и такива, които пряко уличават лидери на ДПС в покровителство на известната кърджалийска фамилия. Според него в една от информациите се казва, че на 26 януари 1996 г. лидерът-ветеран на ДПС Осман Октай информира по телефона Роко, че е провел разговор с окръжния прокурор на Кърджали Никола Колев и има неговите уверения, че ще "оправи момчетата". Октай казал на Роко, че според прокурора усложнения могат да възникнат само с човека, който е извършил убийство, но и него "ще оправи". Според висш магистрат в МВР са засекли обаждания, от които става ясно, че хора от фамилията Рашид са звънели, за да запазят маса за Ахмед Доган в Роковия бар "Париж". Според източника, запознат с материалите по аферата, на 13 април тази година (по-малко от два часа преди ареста на Роко) в телефонен диалог между Роко и неговия бодигард Дамян Дамянов Рашид дава нареждания за трети човек, който "трябва да закара горе две момичета. Това Дария за Доган, другата вече те...".

През юли 1995 г. в кърджалийския бар "Париж", собственост на ЕТ "Ержан - Ерджан Рашид", охранителят Дамян Дамянов убива с бухалка 27-годишния Андрей Илиев. Впоследствие Дамянов е осъден ефективно на две години и половина затвор от състав на Окръжния съд в Кърджали, присъдата е обжалвана и в крайна сметка Върховният съд осъжда Дамянов за убийството само на две години условно.Запознат с полицейските анали твърди, че на 17 октомври Марин Велков (юридически съветник на Роко и бивш шеф на следствието в Кърджали) и прокурорът Лазар Базлянков обсъждат възможностите да бъде избягнато образуването на преписки, свързани с проверките в игралните зали на братя Рашид. Според същия източник отново в навечерието на Роковия арест най-големият брат на Ерджан - Забит, осведомява по телефона: "Тук при нас всичко се оправя. Сега наши хора влезнаха, смениха шефа на полицията, прокурора смениха, сега наши приятели са на тяхно място, едно но едно изчистваме делата."

"Бай Иван ми е приятел", гордо каза за главния прокурор на републиката Иван Татарчев майор Марин Димитров. Освободеният от РДВР спецполицай се похвали и с близките си отношения с Ерджан Рашид. "Роко ми е приятел и ще ми бъде още по-голям приятел", обясни Димитров. Той демонстрира повече от формално познанство с новоназначения окръжен прокурор на Кърджали Лазар Базлянков и неговата заместничка Елисавета Пенчева. "Всеки месец им давам заеми до заплата", не скри уволненият майор, който често може да бъде открит на етажа на двамата прокурори. Според бившия кърджалийски окръжен прокурор Колев, преди да бъде уволнен, Марин Димитров е бил година и половина в неплатен отпуск. Близкият приятел на Роко и Татарчев с и човекът, чиято годишнина от сватбата главният прокурор лично удостоява с присъствието си през септември миналата година. Трапезата, която стана известна извън Кърджали след ареста на Роко, е била в комплекс "Резиденцията", който се държи от изключителния представител на ВИС-2 за региона Николай Сурков. Според окръжния съдия Владимир Трифонов "целият град знае, че Татарчев е бил тук с Роко - горе на резиденцията. Това беше през септември, когато г-н Татарчев с вярна дружина магистрати от София, Варна, Смолян и Кърджали и Роко и брат му са били на една маса". Любопитна подробност е, че целият обслужващ пъстрата софра персонал на "Резиденцията" след това е бил уволнен. "При нас има текучество", потвърди шефът на комплекса Сурков. Самият Татарчев още в първото си изявление след ареста на кърджалийския подземен бос отрече даже да е виждал Ерджан Рашид. Пред "Капитал" Марин Димитров пое отговорността и заяви, че лично е платил гуляя, а твърденията, че Роко е покрил разходите, не отговарят на истината. Майор Димитров разполага с квитанция от 20 септември 1996, издадена от комплекс "Резиденция" за "обяд, вечеря и хотелски услуги" на стойност 198 340 лева. По думите на уволнения Димитров Татарчев го е посъветвал засега да не показва документа.

"Аз имам много пари и техният проблем е, че не знаят откъде ги имам", обясни Марин Димитров.

В документацията на комплекса обаче гуляят е бил калкулиран доста по-ниско.

Миналия вторник, ден преди заседанието на Висшия съдебен съвет (на което са били изслушани сведенията на МВР и е създадена комисия, която да разследва случая "Роко"), общият приятел на Татарчев и Рашид майор Димитров, окръжният прокурор Лазар Базлянков и неговата заместничка Елисавета Пенчева се срещат с главния прокурор. До столицата тримата пътуват с "Ауди", собственост на Рашид, твърди много добре информиран източник. По думите на Пенчева те са били в София, за да занесат изисканите от Татарчев дела срещу Ерджан Рашид. И тримата обаче предварително знаеха, че ще има съвместно изявление на министър Бонев и главния прокурор, тъй като според тяхната информация "Бонев вече е клекнал". Двамата прокурори знаеха предварително и това, че Висшият съдебен съвет ще създаде комисия, която "ще дойде в Кърджали и ще установи, че няма нищо". След визитата при Татарчев, предвождана от Марин Димитров, Базлянков и Пенчева изглеждаха съвършено спокойни за професионалния си имунитет.

Дългото мълчание на висшите магистрати

Миналата година Ерджан Рашид изпраща жалба до Главна прокуратура, в която настоява да се потърси отговорност от окръжния прокурор Колев заради това, че е постановил затварянето на едно от неговите заведения. Никола Колев обяснява тогавашното си решение с постоянните кървави инциденти в "Париж"-ките потайности. В отговор на оплакването на 1 ноември 1996 г. Главна прокуратура изпраща писмо до Роко, в което заявява, че "не са налице основания за търсене на служебна и наказателна отговорност от окръжния прокурор. На 13-и същия месец Татарчев предлага на Висшия съдебен съвет да прекрати договора на Колев с Главна прокуратура заради това, че е пенсионер. Любопитен обаче е фактът, че Колев е бил пенсионер още когато са го назначили. Седмица по-късно ВСС освобождава Никола Колев от заемания пост и едва на 15 март тази година назначава титулярен окръжен прокурор - Лазар Базлянков. По това време полицията вече е разполагала е материалите, уличаващи Базлянков в делови отношения с фамилията Рашид.

На заседанието, на което ВСС освобождава Колев, преоткритият пенсионер прочита изложение в 3 страници, посветено на връзките на Роко с магистрати. "Уволнението не е заради възрастта ми, а защото преди месец и половина отстраняването ми от прокуратурата бе поискано от една икономическа групировка в Кърджали, която досега има четири наказателни дела, още няколко следствени дела и проверки в ход. Това е групировката на Ерджан Рашид и неговите още четирима братя - бизнесмени, основната дейност, поне официално, на които е нощните заведения, игралните апарати и чейнджбюрата... Вече безспорни милионери, някои от братята, било по самочувствие, било по темперамент, са склонни и към открити престъпни действия... Най-тежкото и най-тъжното в случая с тази групировка е, че с нея бяха обвързани двама прокурори и един съдия (става дума за Валентин Спасов - заместник председател на Кърджалийския районен съд - бел. ред.) главно чрез съдействието на "адвоката" на групировката, бивш началник на окръжната следствена служба в Кърджали (Марин Велков). Външно техните връзки се изразяваха в непрекъснати посещения на нощните заведения на групировката не само в Кърджали, но и в Момчилград, Джебел и други места в окръга. На второ място, те се изразяваха в ежедневните срещи и съвещания в прокуратурата с адвоката на групировката. Когато скандалите от съвсем публичен характер взеха широки размери, когато делата и проверките около групировката зачестиха, обърнах внимание на двамата прокурори върху несъвместимостта на тези контакти с тяхната длъжност, като за това уведомих и Главна прокуратура, но от колегите ми бе възразено, че те си плащат и не виждат защо да не ходят в техните заведения. Така те не се отказаха от тези контакти. Връх на тази упоритост бе едно неофициално посещение на главния прокурор в Кърджали на банкет по този повод, на който заедно с г-н главния прокурор са присъствали и повече от 10 магистрати. Нашите прокурор-колеги са осигурили на банкета и присъствието на въпросния Ерджан Рашид и на един от неговите братя. Само дни след това Рашид изпраща до Главна прокуратура жалба, че окръжният прокурор незаконно постановява затварянето за проверка на негови игрални заведения, че съм бил задържал брат му, че съм бил задържал негови автомобили... Като завършвам, бих искал да ви подчертая, че самата жалба, която доведе до искането за моето уволнение, беше изготвена от прокурор и съдия и само подписана от посочения Рашид. После при извършването на проверката от Главна прокуратура разпитваните бяха инструктирани от авторите на жалбата какво точно да говорят пред проверяващия прокурор.

Не е известно защо след тези сериозни обвинения на тогавашния окръжен прокурор Никола Колев Висшият съдебен съвет не сформира комисия по случая, а това става шест месеца по-късно - едва след като скандалът "Роко" е на път да предизвика оставки по върховете на съдебната система.

РокоКо.

Сечение на полюсите на общественото мнение за Ерджан Рашид е наблюдението, че 29-годишният Роко е природно семпъл, с олекотен откъм сложни изречения речник. Доказателство за това е и свитата от грамотни хора, които се грижат за бизнеса на бившия "магистрален чейнчаджия". Негов подчинен дори обясни, че фирмата (ЕТ) имала "управителен съвет и борд на директорите", което по замисъл се оказа нещо като съвет на старейшините, които подробно обсъждат всяка делова стъпка. Роко очевидно има слабост към града на Едит Пиаф, защото неговата верига обекти се казва "Париж". Той дори е спонсорирал кметството в родния си Бели пласт с 11 000 лева за строежа на чешма с формата на Айфеловата кула в центъра на селото. Приближени до пресния арестант твърдят, че "той е стиснат и скромен". Друг щрих от неговата характеристика е страстта му към автомобилите.

В деня, след като Роко при засилена охрана беше преместен в София, на ул. "Републиканска" в Кърджали (където е базирана "парижката" централа") още обсъждаха акцията на "качулките". Още в началото на седмицата хората на Роко обещаха пресконференция, на която да покажат видеоматериал с пораженията "от погрома в жилището и бара на Роко". "Колкото и да се оплакваме, няма да има такъв ефект, колкото ако мълчим", изстреля съгласуваната с адвокати реплика "комплексният управител" Евгени Крумов. Така той обясни несъстоялата се среща с медиите. На касетата, която журналисти не са виждали, били документирани опразнените рафтове в нощното заведение, разпилените навсякъде черупки от шам-фъстък, обелките от шоколади, т.е. неразборията, която баретите са оставили, след като "са се почерпили" за добре свършената работа. Дясната ръка на Роко настоя, че служителите на ЦСБОП са превишили правата си, като са били Ерджан и са се нахвърлили върху нищо неподозиращия барман. На изпроводяк Крумов посъветва: "И внимавайте какво ще пишете, да не се наложи да ви търся после в София."

"В 8.30 дойдох на работа. Опитвам да вляза - дръпнаха ме. Питам какво става, викат - сядай. Чувам гласа на шефа, като викаше. На масата един удряше в гърдите Роко, другият му пръскаше "Форте" (домакински препарат за почистване на стъкла - бел.ред.) в очите. Бяха пуснали музика, пийваха "Чивас", играеха. Питаха каква националност си, как се казваш, защо не се казваш Иван. После с всички започнаха да ми удрят шамари", разказа барманът Беркант - силно притеснено и момче на видима възраст под 20 години. Уплашеният потърпевш допълни, че не си е извадил медицинско свидетелство след побоя - "нашите не ми дадоха". Според градския лидер на ДПС Ахмед Юсеин "целта на акцията беше да бъдат сплашени нашите избиратели". Новоизбраният депутат каза още, че "между МВР, прокуратурата и съда има чепкания, от които Ерджан получи най-незаслуженото". Между другото, Ерджан също е бил номиниран (по думите на някои от сътрудниците му това е станало на маса) за народен представител, но е отпаднал при "вътрешни избори". Представителите на движението заговориха за опасност от втори възродителен процес и обясниха емоционалната реакция на Доган с "тревогата му от нарушението на човешките права". Дори сестрата на Роко обаче потвърди, че по време на акцията на качулките е видяла на улицата множество хора, които "пляскат и се радват". Нелепа е хипотезата, че аплодисментите за акцията на МВР са били заради това, че Роко е от турски произход, а не за отлаганото санкциониране на нарушените им граждански права да живеят без страх.

Рано сутринта миналата сряда освен Крумов във вилаета на Ерджан Рашид притеснено сновеше сестрата Халиме. Между лъскавите коли на паркинга на Рокови Халиме енергично се опитваше да разговаря с човек, концентриран да жонглира с два мобифона. "Да говоря ли с тях", попита по-малката сестра на Ерджан събеседника си, който се оказа уволненият майор Марин Димитров. "Тази акция докара доста гласове на СДС", коментира майорът и помоли това да бъде цитирано като разсъждение на Халиме. По думите на Димитров Роко има "пет пикливи дела. Висшият съдебен съвет ще назначи комисия и ще излезе едно голямо нищо", обясни общият приятел на Татарчев и Ерджан. Другият повод за неговото доволство беше научената в столицата новина, че адвокати на Роко ще бъдат бившият министър на правосъдието Петър Корнажев и Георги Гатев.

По-късно цивилният спецполицай продължи да коментира случая "Роко", но вече в компанията на Лазар Базлянков и Елисавета Пенчева.

"Ден и половина мина, а нещата вече омекват"

радваше се на софийския развой на събитията Марин Димитров. Завърналите се от среща с главния прокурор Базлянков и Пенчева, също в добро разположение на духа, изложиха своята позиция. "Ударът е срещу независимата съдебна власт. Срещу Ерджан досега са водени пет дела - ние с Пенчева не сме водили нито едно от тях", заяви окръжният прокурор. След като беше "обвинен" от "Нощен Труд", че живее в лукс - алуминиева дограма, солариум и два фолксвагена, Базлянков беше подготвен да доказва с разписки, че има само алуминиеви щори, слънчева батерия и един фолксваген, облагодетелстван от грешния акцент на досега изнесените в пресата "факти". Заместничката му Пенчева каза по повод на публикации в жълтата преса за филмирани сексуални оргии с нейно участие: "Бонев ни обрече на гражданска смърт." Тя, както и Базлянков, Доган и Татарчев обаче пропуска факта, че до този момент вътрешният министър не е огласявал пред медиите данни, съдържащи персонални обвинения срещу тях.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Роден край 2 Роден край

Превенция, обучение, доброволци – слабите места на българската система за справяне с кризисни ситуации

13 дек 2012, 5427 прочитания

Водоравно и отвесно 1 Водоравно и отвесно

Хоризонтален душ и кристална крушка са усещането за стила на бъдещето

17 май 2012, 7987 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Тема на броя" Затваряне
Ще се пребори ли МВР с прокурорската опека

Още от Капитал
Да се учиш да можеш да се отучиш

Главният изпълнителен директор на "А1 България" Александър Димитров пред "Капитал"

Могат ли БНТ и БНР да останат без реклама

Това е едно от ключовите предложения за промени в Законът за радиото и телевизията, които сектора обсъжда

Валдис Домбровскис: В България виждам опит да се реши несъществуващ проблем

Изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия пред "Капитал"

Борбата с престъпността каквато можеше да бъде

Държавата предлага адекватна стратегия за наказателна политика, която обаче няма намерение да спазва

Календар и домашно кино

По-интересните събития от уикенда и седмицата

Нова книга: "Математика на живот и смърт" от Кит Йейтс

Истории за ключовата роля на математиката от съдебната зала до медицината и изборите ни в живота

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10