Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
25 май 2006, 20:47, 2673 прочитания

Винен туризъм

Откъсването от ежедневието вече не е достатъчно, трябва допълнителна тръпка.

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Туристът е човек, който пътува с едничката цел „да види свят“, само че според нас напоследък се наблюдава интересно явление: като че ли тази разновидност на homo sapiens е все повече на изчезване (ако не броим Далечния изток). Нормалният турист отстъпи място на друг вид - тематичния. Откъсването от ежедневната обстановка вече не е достатъчно и ако няма допълнителна тръпка, която да задоволява различни прищевки или увлечения, някак си не е интересно.

В България една от първите форми на тематичен туризъм беше виненият. Вярно, позакъсняхме, но то кога ли тук нещата са се случвали навреме? Първоначално понятието винен туризъм беше непознато в другите кътчета на страната освен в „Дамяница“, но постепенно винарите осъзнаха, че тази форма на директен маркетинг може да бъде много доходоносна. Освен това представянето на място създава усещане за принадлежност и лоялност към марката. Въобще причините виненият туризъм да е толкова успешен и бързо развиващ се в света са много.

От известно време в българското винарство се забелязва силно раздвижване в две посоки: инвестиции в нови лозя и проекти за дегустационни зали. За съвсем кратко време стана ясно, че това е страшно печеливша дейност и макар първоначално отношението към него да беше като към необходимо зло, избите, и то главно новите изби, мислят все повече в тази посока.

Днес винени турове по договорка могат да бъдат организирани почти във всяка винарна. Вярно, че засега повече се използват думи и фрази като „първи стъпки“, „намерения“ и „бъдещи проекти“, тоест винен туризъм в истинския смисъл все още се предлага на сравнително малко места, но поне основите са поставени.

Все повече се появяват сайтове на български изби, в които може да се резервира посещение. Такива са: bessavalley.com, www.wine-cellar.dir.bg/tasting, www.melnikwine.bg, www.todoroff-wines.com/framesetBG.htm, www.festa.bg/bg/w_tour.aspx, www.rosevalleywinery.com/main.htm.



В страните по света с развит винен туризъм вече се предлагат интерактивни турове в специално създадени за това сайтове. Там технолозите на фирмите развеждат посетителите между бъчвите и им разказват за своите вина. Това все още е нещо като мечта, но по-важно е какво се случва, ако тръгнете на реална разходка из избите.

Досега в България виненият туризъм в по-голямата си част също беше виртуален. Но не защото е пренесен в интернет, а просто защото за него се говори, предполага се, че го има, но ако решите да посетите наистина няколко изби, бързо се разбира, че не е чак толкова лесно.

Проблемът не е само в липсата на желание или интерес. За повечето винзаводи у нас не може да се каже, че са кой знае колко приветливи. Едва ли има турист, който да е в състояние да почувства магията на виното, когато над него са надвиснали тонове бетон. Най-сигурният начин да се придаде някакъв смилаем вид на обиколката е групата бързо да бъде вкарана в избите. Там поне е съхранено някакво усещане за традиции и романтика, което може да предизвика оживление и любопитство сред посетителите.

Не особено атрактивни са и самите дегустации. Колкото и добри вина да предложиш на гостите, ако опитването става в запусната зала или още по-лошо - в стола, ефектът някак си се губи.

Следващите изби могат да се посетят най-лесно - те се договарят пряко с потенциалните туристи.

„Дамяница“

(за резервации 0888 85 10 59)

Ако изберете „Дамяница“, имате различни варианти - едно- или двудневен престой, в рамките на който екскурзоводът организира цялото време или пък посетителите разполагат с него извън обиколката на избата. Пълната програма може да включва посещение на Рупите, Роженския манастир, разходки из Петрич и Сандански и други, а иначе можете да приключите за няколко часа с дегустация на подбрани вина.

Todoroff

в село Брестовица (03142/ 2488)

„Беса валей“

край с. Огняново, Пазарджишко (0889 49 99 92)

изба „Загрей“

близо до Първомай (0887 35 36 09)

шато „Ветровитите хълмове“

до Сливен (04511/ 29 90)

Oбиколката проследява пътя на виното от лозето до избата и накрая отново всичко завършва с дегустация на няколко вина. Цените са средно около 15 лева на човек в зависимост от екстрите.

„Евксиноград“

до Варна.

Друго много интересно място за винен туризъм е избата към стопанство „Евксиноград“ до Варна. Легендарният дворец с уникалната си френска градина все още се поддържа от Министерството на държавната администрация и наистина ще ви накара за няколко часа да се пренесете в приказните времена на кринолини и виенски валсове. Английският парк изобилства с редки растителни видове, а оранжериите в стопанството произвеждат изключителни цветни килими от естествени цветя. Въобще целият Евксиноград не прилича на България. Избата е малка част от комплекса, но виното (и особено евсиняка) си струва. Една разходка из стопанството струва 5 лева на човек, но е само по предварителна резервация (052/ 36 14 71).

Както се казва, всекиму според вкуса. Малко са онези откриватели, които попадат на истински автентични места, незаразени от масовото туристическо нашествие. Самият термин автентично девалвира - в днешния свят на скоростна информация почти всяко кътче на планетата рискува да стане достояние на тълпи от туристи, но дори налазено от масовия екскурзиант, с чаша вино в ръка поне е по-приятно.

  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Роден край 2 Роден край

Превенция, обучение, доброволци – слабите места на българската система за справяне с кризисни ситуации

13 дек 2012, 3928 прочитания

Водоравно и отвесно 1 Водоравно и отвесно

Хоризонтален душ и кристална крушка са усещането за стила на бъдещето

17 май 2012, 5562 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Тема на броя" Затваряне
Кедар Доум - oткраднатата красота

Връх Кедар доум е висок 6830 м. По югоизточната стена има прокарани няколко маршрута, които по хималайските стандарти са само опити, защото нито един не стига до върха. Има и множество неуспешни опити за изкачване, което говори за трудността на избраната от нас цел.

Държавата – това не са компаниите

Приватизационният импулс на Макрон изглежда по-скоро като прагматичен ход за събиране на приходи, отколкото като фундаментално преосмисляне на държавната роля във френската икономика

Полша търси талант

Премиерът Матеуш Моравецки поведе кампания за връщане на живеещите в чужбина поляци. Но още търси правилната рецепта

"Агрия груп" купува производител на слънчогледово олио

Базираната в Лясковец "Кехлибар" ще е първата компания за преработка на слънчоглед в портфейла на холдинга

Кредитор продава рециклиращите машини на Пламен Стоянов-Дамбовеца

Оборудването е струвало около 10 млн. лв. при покупката му, а сега се предлага за около половината

Ново място: Ibeco

Ibeco е шоурум, посветен на кафето, чая и виното

Кино: Формата на душата

Реалността е красив и страшен сън във "Формата на водата" на Гийермо дел Торо

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 3

Капитал

Брой 3 // 20.01.2018 Прочетете
Капитал PRO, Сделката за Общинска банка и още от по-важните теми в седмичния "Капитал"

Емисия

DAILY @7PM // 19.01.2018 Прочетете