Религиозно

Енорийският център при храм "Покров Богородичен" е едно от религиозните места в София, където се реализира благотворителност. Всеки тук идва свободно и се ангажира с конкретна активност според възможностите и интересите си. Срещаме Мила, Мария, Петя и Теменужка - четири набожни и милосърдни дами, които разказват повече за дейностите около църквата. Желанието си да даряват коментират така: "Ние сме християни и като такива се чувстваме длъжни да благотворим. Това не са занимания за понякога, когато имаме време, а част от вярата и ежедневните ни задължения."

Организацията Енорийският център при храм "Покров Богородичен" е създаден през 1998 г. Идеята е тук да се осъществява лична благотворителност, което означава, че всеки участва със собствените си време, сили, пари, умения и връзки, за да помогне на нуждаещите се. Организацията е дело на свещениците от храма и доброволно постъпващите милостиви хора. Средствата в началото идват от фондация "Покров Богородичен", която вече не се помещава в храма, дарения от Обединени холандски фондации и от още една немска фондация. Европейските спонсори обаче се оттеглят след влизането ни в ЕС по презумпция, че като държава членка би следвало да имаме уредена структура, която сама да обгрижва благотворителността.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

4 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  Avatar :-|
  Ивана С.

  Много посредствена статия. Друг път повече.

  Нередност?
 • 2
  Avatar :-?
  Barly

  Това прилича на евтин социализъм в протестантски дух, а не на религиозно начинание...
  Дано престанем да продаваме спасителното православие на 4 холандски и немски фондации" срещу техните ъмнителни блага от този свят!!!

  Нередност?
 • 3
  Avatar :-?
  Barly

  Това прилича на евтин социализъм в протестантски дух, а не на религиозно начинание...
  Дано престанем да продаваме спасителното православие на 4 холандски и немски фондации" срещу техните съмнителни блага от този свят!!!

  Нередност?
 • 4
  Avatar :-P
  zdravka - Kazanlak

  "Това прилича на евтин социализъм в протестантски дух, а не на религиозно начинание...
  Дано престанем да продаваме спасителното православие на 4 холандски и немски фондации" срещу техните съмнителни блага от този свят!!! "
  Защо така реагираме на всяко направено добро в Б-я? Мисля. че е жалко във всяко нещо да виждаме първо лошото. По този начин, от предпазливост, може би няма да ни стигне човешкия живот да направим званието "християнин" изпълнено със съдържание. Нали за вярата в Господ се казва: "По делата ще ги познаете" и още: "Вяра без дела е мъртва". Аз мисля даже, че прекалено малко правим в тази посока. Някак не можем да се организираме, а не толокова, че не искаме да правим добро за страдащите.
  Когато четох книгата за княгиня Елисавета Фьодоровна (която НИКОЙ не може да обвини, че не е православна, защото е канонизирана за светица от Православната църква), бях потресена от всичко - тя е един ангел, живял между нас, обикновените хора. Тя също е вярвала, че да си Христов, означава, освен да си "Мария", също с всички сили да си и "Марта".
  Вижте и статията за Снежана: "Снежана в двореца" - нали Бог иска Неговите мисли да станат наши мисли и Той да действа в света чрез нас, християните, които трябва да сме "светлината на света".
  Успех на всяко добро по света, защото доброто е от Бога, а без Него не можем да вършим НИЩО.

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал