Голямо момиче

На снимката си играя с Васил.

Васил е на около петдесет години. Появил се в живота на баща ми като романтичен подарък от някакво влюбено в него момиче. Впоследствие пропътувал с него от София до Велико Търново, Варна и Бургас и отново се върнал в столицата, за да предприеме пътешествие от квартира на квартира. Някога бил жълт, но аз го помня само в цвят охра. Предпочитах го пред всичките си кукли, защото е ужасно удобен за гушкане. Благодарение на него като дете напълнях за едно лято с осем килограма, защото го хранех по режим на новородено - на три часа, с натопени в мляко бисквити и банани, които, разбира се, изяждах сама. Мечо Васил има над десет операции, осъществени лично от моята баба, която закърпваше всяка негова поразпорила се част. Освен това редовно го переше, което ме докарваше до искрен и дълбок рев, защото трябваше да го гледам как виси на простора, защипан за двете си ушички. Малката си червена устичка Василчо дължи на майка ми, която я избродира, след като оригиналното му кафяво носле падна. Бил е свидетел на всичките ми боледувания, детски обиди, момичешки страдания.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
35 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  Avatar :-|
  az

  Добре,но не мога да се насиля да харесам Яна. Обзалагам се, че е била отличничка в училище, ама от онези, най-гадните, мила, усмихната и добра...100% пише стихотворения и сега, кога да очакваме стихосбирката й, само ни осведомете, може да е толкова драматично като очакването на "новия"лайт. Нямаш такива истории? Да не би само ти да си напуснала къщата си на 20 години???Повечèто нормални хора го правят? И нещо ми бяга идеята на текста> Не била тя, ами Мария. А как Мария го е хранела с банани по три пъти на ден, като преди 2-3 броя сами описвахте, че банани сме ядяли само по КОледа, като бяхме деца. Не искам да издребнявам за всяка една статия, но Яна е дразнеща, честно!!! Не мога да разбера с какво е заслужила главното си редакторство????

  Нередност?
 • 2
  Avatar :-|
  do az

  Някой насила ли те бие по главата да я четеш като толкова не ти харесва? списания и интернет-публикации има предостатъчно! И имаш правото на личен и свободен избор!

  Нередност?
 • 3
  Avatar :-|
  3

  Здравейте! Защо не напишете нещо за кандидат президентите на САЩ, тези които има най-голяма вероятност да бъдат избрани но в по-личен план?

  Нередност?
 • 4
  Avatar :-|
  duplicata

  АЗ от първото мнение сякаш ми е чел мислите :)

  Нередност?
 • 5
  Avatar :-|
  дубликат

  Ееее, duplikata... всичко можеше да е приемливо и честно, но....
  ако не беше фен на Мария Касимова.

  Нередност?
 • 6
  Avatar :-|
  duplicata

  Здравей, дубликат :-)
  не познавам лично нито г-жа Бюрер-Тавание, нито г-жа Касимова. Нито пък творческите ми планове включват запознаство с която и да е от тях. Може би така лаконично написано първото ми мнение да звучи дребнаво и заядливо, и понеже в момента не се занимавам с нищо съществено, ще поясня:
  Чета това издание още от времето, когато беше един подлистник и се казваше КапитЕл. И понеже години наред ми е било част от прекарването на съботния следобед, не ми е безразлично какво става с него. Съзнавам, че личното ми любопитство защо г-жа Касимова беше гл. ред. само за един брой и след това беше изместена от г-жа Бюрер-Тавание ще остане завинаги неудовлетворено. Допускам, че да си главен редактор не е никак лесно (не съм практикувала тази професия, затова не мога да бъда категорична:-) Но явно постът е сварил г-жа Б-Тавание крайно неподготвена по конспекта. Зачитам нейното желание да направи издание в угода на читателите и понеже е ясно, че оформянето на облика на някакво издание е процес, продължавам толерантно да чета. Старая се, все пак, чисто субективното ми отношение към личността, така както я възприемам от нейните текстове, да не пречи на уважението ми към полаганото от нея старание, ориентирано към читателя.
  Не знам дали стана ясно, но ми беше приятно да споделя :-)

  Нередност?
 • 8
  Avatar :-|
  Ал Франкен

  Хайде по-кротко, всички тук!

  Г-жа Бюрер Тавание е отличен журналист, г-жа Касимова също. Аз виждам напредък и се радвам, че го има. Трудно е да нацелиш хватката на цяла притурка, та здръжте си хейтърските коментари.

  Нередност?
 • 9
  Avatar :-|
  az

  Д, Мария Касимова е прекрасна! Не мога да си изкривя душата! Нормални и интересни текстове, написани със страхотно премерено чувство за хумор и самоирония. Тъй като на няколко пъти пиша писма до Лайт, нали затова ни подтикваха, даже и визитка на Яна сложиха /поредното Ах-какво-стилно-и-новаторско-нещо-измислихме/,но без никаква полза, нека да си кажа мнението и тук. Да, Яна е дразнеща-прекалено силни/и неуспешни/напъни за текстовете й, които ненужно и доста лаишки поетизира, опити да се втълпи всячески на читателя-"Можедасъммладнотооооолковамногосъмпреивяла",в което силно се съмнявам. Нямам лични отношения с нито един човек от екипа на Лайт, не мисля и че съм хейтър. Мразя хейтърите, бай дъ уей:)), но когато ни попитат нещо, мисля, че е логично да има и някаква обратна връзка с читателите. Повтарям, не вижда, смисъл от толкова натякваното-Новия Лайт-какво толкова му е новото??????Номер 8, "да нацелиш хватката на цяла притурка" не е тооолкова сложно, а и явно се проявяват тенденции това да не е притурка, а самостоятелно списание, доколкото забелязвам. Да продължа с критиката и към другите-Янко Терзиев отначало ми допадаше, докато не забелязах колко еднотипни са коментарите му за филмите, които представя-сори, но не е много яко да ти РАЗКАЗВАТ филма от-до ..самия му край, ако представяше "Шесто чувство" примерно, щеше да напише , че Брус Уилис на края на филма се оказва призрак.В крайна сметка едно ревю на филм трябва да е с цел да те заинтригува или не, но по=премерено, по-прикрито, а не като преразказ се елементи на разсъждение. Между другото, за да е обективно мнението ми, Янко в този брой прави много силен текст, браво, хареса ми, наистина. А, и Янко ме издразни в броя за 10 ноември, по тези времена, разбирате ли, той е бил такъв опасняр и културтрегер, а пък едикой си и едикой си били все още жалки типчета и т.н.Николета Попкостадинова е много добро попадение-Браво, Ники, продължавай в същия дух! Дразнещо е също краденето на рубрики от Егоист и по-късно Една седмица в София-up-down, горе-долу и в тукашния вариант-flight-fall.Страхотно новаторство, няма що! Ревютата на музикални албуми е добро, за сметка на ревютата на ресторанти! Не съм запозната ни най-малко с личността на Магдалена Ран, но не е някак сериозно да ми се обяснява, че наденицата й била малко по-препечена , отколкото тя я обичала, и че купичката леща била толкова голяма и с гъста супичка. Стига засега, надявам се тази малка порция критика да не разстрои много и без това свръхчувствителната Яна

  Нередност?
 • 10
  Avatar :-|
  a az

  А аз мисля, че сте точно хейтър...

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал