С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
6 19 мар 2008, 20:48, 4123 прочитания

ТЕМА НА БРОЯ Каймакът на живота

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
ащо се занимаваме с кафето? Ами много просто - защото то се занимава с нас. И то по няколко пъти на ден. Понякога и против волята ни. Понякога е просто оправдание за мързела и нищонеправенето. Или пък е бърз претекст за свалка. Може да е и старата илюзия на подпийналия шофьор за магическо изчегъртване на алкохолните му налепи, а той не е спирал от 20 години...

Ясно е - колкото хора, толкова и идеи за житейското приложение на кафето. На следващите страници се ограничихме с кафето като бизнес, челен американски гурме опит. Опитахме се да го разгадаем и като интимно преживяване, и като междучовешки магнит. Онази навременна топлина, която си подаряваме и толкова обичаме да ни подаряват.


Но кафето има и други измерения. Тъй като съм крайно непредставителна извадка на кафепиещата част на човечеството (по едно нес сутрин с мнооого вода и мед), се порових по специалността - кафето като изкуство и връзката му с изкуството. Сякаш по поръчка миналата събота стана и първият конкурс в България за рисунка върху капучино, организиран от "Онда" и журналистическия сайт www.kafene.bg. До майсторството на манхатънската кафеджийка на нюйоркския ни кореспондент, правеща за секунди двайсет и няколко образа върху каймака, сме още далеко, но поне думите кафе, култура и България вече не си пречат в едно изречение.

Големият майстор на изреченията Ъруин Шоу беше писал, че "всичко в изкуството започва в Париж, а всичко в Париж започва на маса в кафене". Оказа се обаче, че "виновникът" за първото парижко кафене е сицилианец - Франческо Прокопио дел Колтели, открил го през 1686 г., работи си и днес със старото име Cafй Procope (на 13, rue de l'ancienne Comedie). Вътре са отбелязани местата, където са седели Волтер, Балзак, Жорж Санд и Верлен. От "Безкраен празник" отдавна знаем, че най-хубавите ранни неща на Хемингуей са писани по безподобните парижки кафенета (над 3000). В спомените си Хенри Милър разказва как можел да вникне в Пруст единствено през тихите следобеди в Cafй Mirroir. На Жан-Пол Сартр принадлежат думите "кафето е пълнотата на битието", неговата (и на съпругата му Симон дьо Бовоар) база за мислене-разговори-писане била в Cafй de Flore.

От любимите ми американци най-любовно към кафето се е отнасял Едгар Алън По, пиел по двайсетина, вярвал, че го стимулира да пише, съвсем в свой стил оставил недопита чаша на предсмъртната си маса. Голям майстор на кафето е Филип Марлоу на Чандлър. В най-съспенсовия момент на "Дългото сбогуване", с пристигналия в ранни зори предполагаем убиец и приятел Тери Ленкс с пистолет в ръка, Марлоу педантично приготвя цеденото си кафе по своя си начин, говори за марката на кафето като за "господата Хигинс и Йънг"... Чандлър вкарва и най-малката подробност на иначе баналното действие, прави секундите да тежат като във филм на Хичкок, самият процес на кафеправене става синоним на изтеклото време.



Което ми подсказа и другото измерение на кафето - на подарено време. И, разбира се - на жест на уважение към себе си. Толкова ли не го заслужаваме?
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Квартални братя 43 Квартални братя

Личните истории на няколко жители от крайните столични квартали

14 сеп 2013, 46933 прочитания

На София с любов 21 На София с любов

Тъмните и светлите страни на столицата през погледа на архитект Димитър Паскалев

13 сеп 2013, 16508 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Във фокус" Затваряне
Cafe Americano

Допреди няколко години понятията кафе и Америка влизаха в общ контекст само с "не става" между тях. С усилията на група експериментиращи баристи в Сиатъл, Портланд и Ню Йорк картината вече е с нюансирани аромати и деликатни вкусове.

Новата дигитална война

След ограничаването на Huawei битката за търговско надмощие между САЩ и Китай вече вещае нова технологична Желязна завеса

Подрязаните крила на Huawei

Решението на Google удря по амбициите на китайския гигант да оглави глобалния смартфон сектор

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

Градът е сцена

Международната програма на "Варненско лято" и "Световен театър в София"

Галина Дългото чорапче

Социалният цирк на осиновената в Дания Галина Риом-Ройбек учи децата у нас на приобщеност, емпатия и вяра в себе си