С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
6 19 мар 2008, 20:48, 3990 прочитания

ТЕМА НА БРОЯ Каймакът на живота

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
ащо се занимаваме с кафето? Ами много просто - защото то се занимава с нас. И то по няколко пъти на ден. Понякога и против волята ни. Понякога е просто оправдание за мързела и нищонеправенето. Или пък е бърз претекст за свалка. Може да е и старата илюзия на подпийналия шофьор за магическо изчегъртване на алкохолните му налепи, а той не е спирал от 20 години...

Ясно е - колкото хора, толкова и идеи за житейското приложение на кафето. На следващите страници се ограничихме с кафето като бизнес, челен американски гурме опит. Опитахме се да го разгадаем и като интимно преживяване, и като междучовешки магнит. Онази навременна топлина, която си подаряваме и толкова обичаме да ни подаряват.


Но кафето има и други измерения. Тъй като съм крайно непредставителна извадка на кафепиещата част на човечеството (по едно нес сутрин с мнооого вода и мед), се порових по специалността - кафето като изкуство и връзката му с изкуството. Сякаш по поръчка миналата събота стана и първият конкурс в България за рисунка върху капучино, организиран от "Онда" и журналистическия сайт www.kafene.bg. До майсторството на манхатънската кафеджийка на нюйоркския ни кореспондент, правеща за секунди двайсет и няколко образа върху каймака, сме още далеко, но поне думите кафе, култура и България вече не си пречат в едно изречение.

Големият майстор на изреченията Ъруин Шоу беше писал, че "всичко в изкуството започва в Париж, а всичко в Париж започва на маса в кафене". Оказа се обаче, че "виновникът" за първото парижко кафене е сицилианец - Франческо Прокопио дел Колтели, открил го през 1686 г., работи си и днес със старото име Cafй Procope (на 13, rue de l'ancienne Comedie). Вътре са отбелязани местата, където са седели Волтер, Балзак, Жорж Санд и Верлен. От "Безкраен празник" отдавна знаем, че най-хубавите ранни неща на Хемингуей са писани по безподобните парижки кафенета (над 3000). В спомените си Хенри Милър разказва как можел да вникне в Пруст единствено през тихите следобеди в Cafй Mirroir. На Жан-Пол Сартр принадлежат думите "кафето е пълнотата на битието", неговата (и на съпругата му Симон дьо Бовоар) база за мислене-разговори-писане била в Cafй de Flore.

От любимите ми американци най-любовно към кафето се е отнасял Едгар Алън По, пиел по двайсетина, вярвал, че го стимулира да пише, съвсем в свой стил оставил недопита чаша на предсмъртната си маса. Голям майстор на кафето е Филип Марлоу на Чандлър. В най-съспенсовия момент на "Дългото сбогуване", с пристигналия в ранни зори предполагаем убиец и приятел Тери Ленкс с пистолет в ръка, Марлоу педантично приготвя цеденото си кафе по своя си начин, говори за марката на кафето като за "господата Хигинс и Йънг"... Чандлър вкарва и най-малката подробност на иначе баналното действие, прави секундите да тежат като във филм на Хичкок, самият процес на кафеправене става синоним на изтеклото време.



Което ми подсказа и другото измерение на кафето - на подарено време. И, разбира се - на жест на уважение към себе си. Толкова ли не го заслужаваме?
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Квартални братя 43 Квартални братя

Личните истории на няколко жители от крайните столични квартали

14 сеп 2013, 46164 прочитания

На София с любов 21 На София с любов

Тъмните и светлите страни на столицата през погледа на архитект Димитър Паскалев

13 сеп 2013, 16067 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Във фокус" Затваряне
Cafe Americano

Допреди няколко години понятията кафе и Америка влизаха в общ контекст само с "не става" между тях. С усилията на група експериментиращи баристи в Сиатъл, Портланд и Ню Йорк картината вече е с нюансирани аромати и деликатни вкусове.

Краят на митата върху износа на ток

Съдът на ЕС реши, че е незаконно държавите членки да налагат такси при износа на електроенерегия. Бълагрия единствена все още прави това

Демонстрацията "Иванчева"

Отмяната на отменения арест на бившият кмет на "Младост" показва истинското лице на специализираното правосъдие

"Агрия груп" купува производител на слънчогледово олио

Базираната в Лясковец "Кехлибар" ще е първата компания за преработка на слънчоглед в портфейла на холдинга

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

Tuesday, I'm in Love

Как Quiz Night Show създаде разрастващо се общество от ентусиасти в киното, музиката и литературата чрез състезанията си

20 въпроса: Калоян Илиев – Кокимото

Новата му изложба, (You Love Kokimoto), е в Gifted до 4 януари

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 50

Капитал

Брой 50 // 15.12.2018 Прочетете
Капитал PRO, Нов мениджър за фонд за стартъпи, размествания в "Стандарт", Ковачки трупа дългове към "Булгаргаз"

Емисия

DAILY @7AM // 17.12.2018 Прочетете