Остави се на течението

Рафтинг за начинаещи, или как да яхнеш Струма и да останеш сух

Жена в лодката

от Сия Велинова

"Не знам за мъжете, но мен определено ме е страх. Даже мнооого ме е страх, щом зъбките ми тракат. Ама нали казах "да" без много-много да му мисля и пред свършен факт вече няма накъде да мърдам. Някак си не върви с каската на главата и спасителната жилетка да кажа "ами сори, ама аз се отказвам". То няма и време. След като закъсняваме за стартовата среща с около час, толкова бързо трябва да се облечем в неопрените и да минем на инструктаж, че за кога да се страхувам. Само след ден ставам на 30 и няма как да спра потока от черни мисли - как аз единствена ще падна от лодката, понеже само аз треперя и само мен ме е страх, така ще си фрасна в някой камък главата и водата така бързо ще ме завлече, че после ще има да ме търсят някъде из Гръцко... За капак само моят неопрен се оказва с развален цип, а след това ме обличат във възможно най-опърпания.

Всъщност много бързо преодолявам страха си. В момента, в който сядаме в лодката и обезопасяваме краката, чувствам сигурност и си давам сметка, че не можеш толкова лесно да изхвърчиш, ако държиш стъпалата максимално изправени нагоре. Нашият инструктор Киро казва "спокойно, ако лодката тръгне да се обръща, теб ще те хвана" и вече всичко е под контрол. Има писъци и крясъци естествено, но удоволствието се усеща. Даже искам пак.

Самото гребане е около час, но минава страшно бързо. Въпреки че има и спокойни участъци, където течението не е толкова силно, трепетно очакваш следващия отскок. И тъкмо когато започваш да се чувстваш на гребена на вълната, чуваш как някой ти казва "стоп".

реме е да смажем за последно ските и сноубордовете, преди да ги заключим до следващата зима. Само не унивайте - екстремните забавления са наоколо, трябва само лека смяна на екипировката. Заменяте дебелите грейки с неопренови костюми, обувките за ски с непромокаеми такива, а самите ски и щеки с… гребла. Да, точно така, с гребла. Причината - нивото на реките се повиши покрай топенето на снеговете и от 6 април официално започна пролетният сезон на рафтинга в България. За тези, които все още не са чували за налудничавото начинание, то може да се опише най-просто като "спускане с надуваема лодка по течението на някоя по-пълноводна и буйна река".


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове