Първото влизане под водата

Или се влюбваш, или не повтаряш

Полезно

Не е необходимо да носите нещо специално, когато се гмуркате. Клубовете ви осигуряват цялата екипировка. Ако вече сте сертифициран водолаз, можете да наемете апаратура.

По българското Черноморие има над 15 официални клуба по спортно водолазно гмуркане. Сред тях препоръчвам три:

Водолазен клуб "Русалка". Намира се в едноименният курорт. Предлага курсове, свободни спускания, гмуркане до останки и в пещери. Подробна информация има на http://www.bswreckdiving.com

Морски клуб "Приятели на морето". Залагат на постепенното обучение и курсовете продължават две седмици. Практикуват спускането от лодка. Подробности има на http://www.seafriends.hit.bg

Водолазен център "Дайв - Про". Официални вносители са на големите марки екипировка, така че няма място за грешки. Имате шанса да ви обучава абсолютният рекордьор на подводно плуване Деян Медникаров. Всичко останало на www.divepro-bg.com

ма няколко важни неща, които е задължително да знаете , ако решите да се гмуркате. Преди всичко проверете физическото си състояние. Спускането под вода крие рискове и те не трябва да се подценяват. После внимателно проучете възможните клубове и дестинации. Не вярвайте на хора, които ви предлагат курсове за по три дни. Нито на хора, които провеждат цялото обучение в басейн, без въобще да ви вкарват в морето. Разликата е огромна. Изберете разумно и мястото, за да не останете разочаровани. Има места, на които няма да видите нищо друго освен пясък. Разнообразие има много на север и много на юг. След сериозно проучване на хората и местата, се спрях на клуба в курортно селище "Русалка", където преподава океанологът Илия Кръстев. Освен че е зам.-председател на Българска национална асоциация по подводна дейност, той е и учител на голяма част от водолазите у нас. Професионалисти са и останалите инструктори в клуба. За мен се погрижи Красимир, чийто интерес е свързан с подводната археология. Ако трябва да разкажа как се случи всичко, то би звучало така:


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Капитал: Light

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.

4 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  Avatar :-|
  някой
  • + 1

  Гмуркам се от 5 години. Според мен едно от най-важните неща е да продължаваш да го правиш редовно. В 80% от случаите хората които са взели някакъв лиценз за гмуркане не го правят в продължение на години след това и забравят всичко (или почти всичко) научено. Което е доста опасно... Работил съм във водолазен център и съм виждал доста такива хора - с лиценз взет преди години, но без никакви знания.

  Според мен много е важно да те е страх точно толкова, колкото трябва. Прекалено големия страх или прекалено малкия са опасни.

  През последните две години се гмуркам в планински езера, където усещането е доста различно в сравнение с гмуркания в океани и морета.

  "Гмуркането те кара да се чувстваш жив, много жив, още по-жив."

  мм даа, и всичко друго спира да съществува по време на гмуркането.

  Нередност?
 • 2
  Avatar :-|
  Вера Гоцева

  Съгласна съм с Вас. Гмуркането изисква ежеседмично поддържане в практика. Страхът също е полезен, защото те концентрира и те прави по-внимателен. Докато работих по темата бях свидетел на това как хора, придобили сертификат по начина, който описвате, правят големи глупости под вода. И с това застрашават живота си. От това следва паника (големия страх), която е опасна и безполезна.

  Изводът е - гмуркай често и с мисъл.

  Нередност?
 • 3
  Avatar :-|
  nemo

  сестро,добре си го написала.няма какво!аз със сигурност няма да се гмурна, събра ми страха.мислех да пусна коментар и под Другата статия, ма то там....мъчно да ти стане.прегръдка!

  Нередност?
 • 4
  ve4ernica2 avatar :-|
  ve4ernica

  Завиждам Ви благородно! Аз все още не съм се престрашила да осъществя тази си мечта. Спира ме единствено факта, че не съм плувец. Веднъж се пуснах с екипировка в басеин за да разбера за какво става въпрос и от време на време със шнорхел в морето - по плитчините, но само това :(......

  Нередност?
Нов коментар

Вход

Още от Капитал