Културен шок през септември

ългария в Европа ли е? Този на пръв поглед безумен и много предъвкван въпрос проблясваше тeзи дни в съзнанието ми. Поводът да си го задам отново беше разговорът ми с Мила Искренова - селекционер на международния танцов фестивал Sofia Dance Week, който предстои след по-малко от месец в София. В него тя твърдеше, че основният проблем на страната ни не е политически, а културен. Нямаше как да не се съглася с това.

От няколко години обаче у нас се заформя едно силно критическо поколение от хора, които пътуват много, забелязват различни неща и имат потребност да се чувстват европейци в страната си. Не без основание. Въпросът е може ли културният ни афиш да задоволи този естетически глад. Да, оказва се. През септември точно тук ще се случат много неща, които полека ще затвърждават европейското ни самочувствие. Събития, които са част от живота на големите градове. Представяме ви ги в следващите страници.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
43 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 2
  Avatar :-|
  Хан Крум
  • + 1

  Винаги съм се чудил що за приложение е Лайт( започвайки снобски с "Лайт", а не с "Ъшък", да речем, нали сме инглиш нау), винаги си представям антропоморфното му олицетворение като облечено в яркозелен найлон безполово същество на около 22, с виолетова къса коса, намазана с гел, силиконови чехли и тъмно червило , което аха-аха понечва да емигрира, ако вече не е "там", печели добре и иска "лайф-стайл", а целият му умствен багаж е колкото една флашка от 2 джига, айде нека да е Вербатим. Културата е нещо живо, в непрекъсната свързаност с 5000 годишни паметници назад, гъжва от събития, в които популярните артисти често са по на 80 години, а хилядите ретроспекции и концерти, изложби , оперни спектакли, фестивали и биеналета, провеждащи се едновременно по цялото земно кълбо, едва ли могат да се съберат във "флашката" на редакционния ментор. Вече осем поредни летни броя показват само едно усилие - пълно игнориране на стойностни културни събития по света и у нас, налагане на тъпа посредственост като висококачествен връх, залагане на профанизирането на ценностите в модел, приложим за уж юпи-поколението-"Силиконов обем два джига", обитаващо мечтана от редакторите аудитория. Култура, която да не пречи на манипулирането в същия момент с подръчните скъпи "джаджи", да не смущава приетата щампирана еднаквост на гел-прическите и изкуствените "маркови" атрибути, невежеството и пълната липса на критерии, бликащи в буламача от посредственост, пускани тук лайвстайлно, биха били смешни, ако не беше дублиращата функция на гъмжащите месечни списания, плъзгащи се по първосигналното желание на нискоостригания гелосан българин, непреодолял диальекта си в общъежьитьията и квартьиратъ, но владеещ английски, а даже и понапреднал с флашката, до се самооприличи тутакси като западняк-кореняк, отракан и на "тьи с културътъ". Е добре, ето горната снимка, тези още не са юпита, ама имат бейзболни шапки, къси прически с гел, "маркови" тениски с "надписи", татуировки, "джаджи" в джобовете, владеят английски и ще изживеят културния шок от съприкосновението си с някой пробутан за "голем" неизвестен музициращ етноджаз афрогений на Аполония, ще четат с възторг буламачите за кръгли риби и карбовска поезия, а на пазара брокерите съвсем уверено ще предлагат скок в цените на порутените панелки до 200 000 евро за гарсониера в Надежда. На Графа смело ще предлагат лъснат с корем домат за 15 лв. килото, съвсем по нюйоркски, а в Червената къща бездарни типове ще се самокефят в спектакли за търкаляне и тензух в си бемол, а край тях важни критички ще тракат по лаптопите. Верно културен шок, нальи...

  Нередност?
 • 3
  Avatar :-|
  consumerism

  На пазара трябват консуматори, а не интелектуалци.

  Нередност?
 • 4
  Avatar :-|
  avo

  Хан Крум, би ли споделил едно събитие, което ще посетиш през септември например? Любопитно е...

  Нередност?
 • 5
  Avatar :-P
  manutu
  • - 1

  Аз не рабрах нищо от текста на Хан Крум, но не мисля че '' проблема е в моя телевизор'' Смятам че всички сабития, които той счита за посредствени и не заслужаващи внимание са в истинския си смисъл културни и свързани със съвремието, същевремено на много високо интелектуално и духовно ниво. Факта че се прави от сравнително млади хора, които не са си заминали просто в чуждбина, където биха се радвали на свободата независими от език, мислене и финанси, а са останали тук ме кара да се чувставам оптимистично за това че България няма да остане единствено и само с долнопробни пъвенюшки и чалгаджийски соарета ала евгени минчев и класическа музика за ''ценители'', а ще се развие в нешо авангардно, модерно и духовно... изкуство в истинския смисъл на думата в 21 век. За темата за юпитата само ще кажа че това е младото поколенито на мислещитехора не залитнали по чалгата, които са освободени от от ориенталския стериотип на оплакването на съдбата, но които явно не са удобни на ББ и СС 6то не се катерят на Будзлужа и и вилнеят на Пайнер концертите или... или просато не са тъпаци

  Нередност?
 • Чингиз хан
  • - 1

  Друго си беше навремето, като отиваха всички под строй там КЪДЕТО ТРЯБВА!!! Ще ми правят сега те , на юпита ще ми се правят!

  Нередност?
 • 7
  Avatar :-|
  Хан Соло

  Круме, брате, само схванах, че имаш някакъв проблем с двата "джига", силикона и всичко, което е под осемдесе години и евентуално пише на лаптоп. Не че не съм съгласен, че Кап. лайт го раздават твърде лайт (демек отгоре-отгоре, при това не от осем броя насам, а от доста повече), ма то не е щото са млади и с боядисана коса, а защото не проявяват достатъчно ум и вкус в пропорцията лековати-смислени теми. Само критиците им за кино и театър са като хората. И тук-таме някой репортаж. А рубриката с "лицата" е почти трагична - актьорчета, рекламистчета, все около себе си се оглеждат. Дотук добре. И вярно, че в Червената къща вървят повечето халтури, а Карбовски е прасе. Но иначе - какво му е лошото на текстчето по-горе? Хората са се напънали да съберат интересните събития за месец септември (което им е работата) и ги въвеждат по същество. Що се пениш?

  Нередност?
 • 8
  Avatar :-|
  Зрител

  Разбирам че на лайт не им е лесно да напишат нещо смислено през август, просто защото нищо не се случва. Но иначе верно много са олекнали и вече им липсва какъвто и да е баланс. По скоро приличат на притурка на жълт вестник вече. А дано се постегнат малко...

  Нередност?
 • 9
  Avatar :-|
  ...

  Хан Крум е прав.
  Капитал (и Дневник) пишат за култура трагично.
  Това, че подражават на сериозни печатни издания, които имат развити рубрики за култура, не оправдава собствените им повърхностни напъни по темата.

  Нередност?
 • 10
  Avatar :-?
  :)

  "Капитал (и Дневник) пишат за култура трагично", само че всички, както е видно и тук критикуващите ги , ги четат.А другите "сериозно пишещи" издания - бихте ли посочили няколко, че нещо не мога да се сетя веднага за подобни върхове на критическата и теоритична изкуствоведска мисъл!!! - просто никой не ги и знае. Дайте малко информация за тях , да се прехвърлим!, или пак трябва да емигрираме!?
  А ханът е добре да си отпусне малко душата - светът и без него върви към провал.:):):)

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал