Избирай трудно
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Избирай трудно


Празниците идват, а с тях и нуждата да напишете писмото до дядото с подаръците. Практично е да си поръчате компютър или да подобрите старата машина в ъгъла. Примамливите предложения и новоизлезлият хардуер са повече от преспите навън и джуджетата от IT-отдела биха се затруднили какво да инсталират в чувала на добрия старец. Добрата комбинация от компоненти може многократно да ускори работата на вашия компютър, а добрата периферия - да подобри вашия комфорт при използването му. Intel и AMD продължават войната с чиповете си. CD, DVD, CD-R и DVD-ROM стандартите водят съвсем отделна битка за бъдещето на преносимата медиа, като не оставят възможност на потребителя за трезва преценка. На всичко отгоре на пазара навлизат масово плоските екрани, за които в този момент не е ясно дали е рентабилно да заместят конвенционалните. Мишките и клавиатурите стават безжични и като цяло компютърът се усложнява като периферия. Този материал дава нашата селекция от компоненти на една машина - избор, който би помогнал на вас да направите своя труден избор в тези сложни технологични времена.

Едно преекспонирано, но все пак вярно определение казва, че процесорът е мозъка на вашия компютър. Това е първото нещо, на което трябва да обърнете внимание, когато избирате компоненти за вашата нова машина. Щом изберете процесор, трябва да помислите и за дънна платка. Тя е не по-малко важна - от нея зависят скоростта, стабилността и разширяемостта на системата ви. Една дънна платка се определя от типа, разположението и видовете чипове, което се дефинира накратко с термина чипсет. Чипсетът управлява преноса на данни между процесор, памет и всички останали устройства - от цифрова камера до мрежова карта. А паметта, харддискът и видеокартата са следващите по важност компоненти. Тук ще направим обзор на най-новите предложения с цел да ви ориентираме какво точно да изберете. Спираме нашия поглед на пазара на компоненти в България, който е достатъчно добре развит. Разбира се, ако искате "марков" компютър - експертите във фирмите разпространителки ще ви посъветват на драго сърце.

Процесор

В момента на стандартния пазар от PC-компоненти можете да избирате между два варианта за процесор - AMD AthlonXP и Intel Pentium 4. Процесорите на Intel се предлагат на честоти между 1.3GHz и 2 GHz на цени на дребно между 105 и 520 USD. Техни предимства са ниският разход на енергия (съответно - отделяне на топлина), стабилността и съвместимостта. AMD предлагат AthlonXP във скоростни вариации от 1.33 до 1.6 GHz. Тези процесори са изградени върху новото ядро Palomino с усъвършенствана архитектура. Поради това тези процесори се продават с PR-маркировка от 1500+ до 1900+. Последното ще рече, че те постигат по-добра производителност от конкурентни процесори (разбирайте тeзи на Intel) на отбелязаните тактови честоти. Цените им са по-привлекателни от тези на конкуренцията - от 125 до 310 USD. AMD е добър избор за работна станция, а Intel - за преносим компютър или за мрежов сървър. Дори и след като изберете вашия компютър, трябва да знаете, че битката между чиповете никога няма да спре. Поредната схватка започва на 7 януари следващата година с влизането на Pentium 4 2.2GHz и AMD Athlon XP 2000+.

Дъната

за Pentium 4 и AthlonXP са различни поради различната архитектура на процесорите. За AMD има няколко решения за чипсет - като хитов се очертава новият с романтичното име КТ266А на VIA. Той е високопроизводителен, поддържа новата по-бърза DDR-памет и се характеризира с висока стабилност. Можете да го откриете да лежи на следните дъна: Asus A7V266-E, Abit KR7A-Raid и MSI K7T266 Pro2. И трите имат стандарт за обмен на данни ATA-100, което означава, че харддискът ви ще достигне максималната си скорост. Все още неутвърденият ALi чипсет е по-евтината алтернатива, а скритият фаворит е новият чипсет на nVidia nForce, който ще съчетава интегриран графичен процесор. Първите отзвуци за него са повече от положителни. Ако нямате търпение да следите развитието на nForce, вземете дъно с най-бързия за момента чипсет за AthlonXP - VIA KT266A. Нашият съвет е това дъно да е A7V266-E на Asus.

Нещата при чипсетите за Intel са далеч по-объркани. Целият проблем идва оттам, че в началото фирмата извади чипсета 850, който поддържаше само RDRAM. Тази памет не се прие добре на пазара за сметка на другата нова DDR-SDRAM памет, която постигаше близка скорост при по-добра цена. Intel се принудиха да създадат i845, който обаче беше за по-бавната SDRAM. VIA пусна първия чипсет за Pentium 4 и DDR - P4X266, но той има проблеми с лицензите и големите производители все още не го ползват широко. Следва отговорът на компанията SiS - SiS645. Едва сега Intel извадиха i845D, който вече работи и с DDR. Привържениците на Intel винаги са избирали марката заради самата нея. Съответно и дъна с Intel чипсети. Следвайки логиката, че създателите на процесора ще създадат съответно най-добрия чипсет за него. Последните тестове с Pentium 4 DDR конфигурации обаче показват превес на чипсетовете VIA P4X266 и SiS645. Ако решите да изберете Intel за основа на работна станция, вземете Pentium 4 със SiS645 чипсет и DDR памет, като пример за добро дъно е Asus P4S333. След като сте осигурили изчислителната мощ на своето PC и нейното управление под формата на процесор и дъно, време е да изберете къде ще съхранявате данните си - харддиск и устройство за преносима медиа. За твърдия диск важи едно неписано правило - че колкото и да е голям,

Никога не достига място

Харддискът е дългосрочна инвестиция и с нарастване на капацитета му пада относителната цена на мегабайт - тогава е нормално да се спрете на възможно най-големите предлагани на пазара дискове. Важно е вашият харддиск да е максимално бърз, защото това може да се окаже критично за бързодействието на операционната система, особено при Windows. Бързината на твърдия диск се характеризира от скоростта на въртене, кеш-паметта и интерфейса, по който се свързва с дъното. За стандарта на свързване имате избор между двата SCSI (чете се скъ-зи) и IDE диска. За персонален компютър е неоправдано купуването на скъпите SCSI дискове, затова ще разгледаме IDE-дисковете. Всички нови дискове работят със скорост 7200 rpm (rotation per minute - оборот в минута) и имат кеш памет 2MB. Повечето поддържат ATA-100 интерфейс, който се ползва от новите дъна. Съвсем скоро VIA и SiS ще направят поддръжка на стандарта ATA-133 и ако сте избрали дъно с такъв чипсет, съветваме ви да изберете твърд диск Maxtor по простата причина, че тази фирма са създатели на стандарта и той е вграден в новите им модели. Добър избор също би бил харддиск от серията Baracuda на фирмата Segate, Deskstar-75GXP на IBM или Caviar XL на Western Digital. Последните съвсем наскоро изкараха 120GB диск. Напоследък въпросът е с какво да заместим стандартния - CD-ROM, DVD-ROM или CD-R/RW (записващо CD).

Записвачката

Предпоставката за тежки мисли се явява с очакването, че CD-тата евентуално ще отпаднат като тип медиа. Този момент обаче не е в близко бъдеще и сега със сигурност трябва да се подсигурите с добро записващо CD. Това ще реши проблема с пространството на харддиска и пренасянето на жизнена информация до приятели и колеги. Безспорно най-добрата записвачка (както често наричат CD-R/RW) на българския пазар в момента е NEC-7800A (16x/10x/40x). Тя е най-бърза спрямо конкурентите от същия клас (Teac, Plextor, Yamaha), а и ползва новата технология, наречена AOPC. OPC е стандартна възможност на всички записващи CD-та да нагласят мощта на лазерния лъч според качеството на медиата, върху която записват, което обаче се определя еднократно при стартиране на записа. AOPC-технологията прави това постоянно в реално време, докато се записва, като така постига по-добра скорост и същевременно по-добър запис, тъй като често дисковете имат по-лошо качество към краищата си. Разбира се, на световния пазар вече излязоха и 20x/24x скоростни записвачки, но те още не са се появили в България, а и да се появят, трудно ще намерите компактдискове, предназначени за запис на скорост по висока от 16x. Ако държите да имате DVD, можете да спокойно да се спрете на някое от множеството предлагани, повечето от които четат на скорост 16x DVD-та и 40x-48x CD-та и не се различават съществено. Възможно решение е, вместо да купувате отделно CD-RW и/или DVD-ROM, да вземете комбинираното устройство, което предлагат LG. За геймърите и компютърните дизайнери има една вълшебна думичка, наречена

Видео

Ако се заслушате в техен разговор, ще чуете за кадри в секунда и мегахерци и това би ви навело на мисълта, че става въпрос за видеокартата, а не за насъбралото прах устройство за VHS-носители. Ако ползвате компютъра само за текстообработка, няма голямо значение какъв е графичният ви контролер. Във всеки друг случай (мултимедия, филми, игра, обработка на графични изображения) трябва да имате най-доброто. Последната година най-доброто се казваше nVidia и съответно техните чипсети за графични платки GeForce2 и GeForce3 и новоизлезлият Titanium. Независимо от производителя чипсетът неизменно беше nVidia. Докато при другите компоненти през изминалата година се водеха битки за надмощие между технологии и фирми, nVidia водеше пред конкуренцията толкова много, че никой не допускаше да бъде отнето господството й. Това важи особено много за 3D-ускоряването, от което толкова се нуждаят геймърите. И както винаги, когато някой придобие прекалено високо самочувствие, съдбата (в случая инженерите на ATI) му подготвя изненада. На сцената стъпи ATI Radeon 8500, която аха-аха да изхвърли от върха GeForce3. В повечето тестове тя максимално се приближи до фаворита, като даже успя да се представи на малка част от тях по-добре. Започваме бавно да излизаме извън компютъра с набора от елементи, наречен периферия. Това са всички страни на компютъра, които имат допир с вас и влияят на работата ви. Единствените части, които се “износват” в един компютър, това са твърдият диск и

Мониторът

И докато износването на твърдия диск би могло да навреди единствено на данните ви (не го пожелаваме на никого), износването на монитора може да навреди на здравето ви. Все още не е минало времето на кинескопите, въпреки че те стават все по- плоски. Предимството на конвенционалния монитор с кинескоп пред LCD-дисплея в момента е едно. То е цената, която се очаква да продължи да пада. Само за сравнение - в момента цената на един висококачествен 19-инчов монитор е равна на тази на 15-инчов TFT-дисплей.

Един монитор може да се класифицира с технически фактори като максимална резолюция и честота на работа. В този случай колкото повече - толкова повече. Трябва да се има предвид, че тези фактори са свързани - много е важно да проверите максималната резолюция на вашия монитор на каква честота работи, защото дори и да поддържа големи резолюции, ако мониторът ви работи на ниски честоти (под 75 херца), големината на дисплея губи своя смисъл. По данни на портала EchoEcho.com в момента над 50 процента от интернет-потребителите по света са на резолюция от 800х600 пиксела. Това означава, че повечето от сайтовете са съобразени с това и “вървят” нормално на такава резолюция. Сайтовете се нуждаят да растат като място, а с това и екранната резолюция. Мониторите от висок клас (19 инча и нагоре) поддържат резолюции от порядъка на 1600 по 1200, което означава, че можете да сте спокойни за това как ще влизат сайтовете на компютъра ви в близките няколко години. Има много фирми, производители на монитори, важното е да изберете правилния кинескоп, както и модел с достатъчна гаранция (3 години в случая стигат). Преди да купите монитор, проверете го поне десетина минути в различни резолюции, както и как се държи (и дали се държи изобщо) при StandBy режим. Въпросът дали да инвестираме в LCD-дисплей е горещ въпрос за много потребители, както и за тези, които вземат решения за оборудване на офиси. LCD-дисплеите все още са скъпи. Факт. Още повече след като цената расте многократно с увеличаването на размера на дисплея. Но този вид екрани със сигурност са крачка напред в работата с компютър. Предимствата на LCD-матрицата се усещат при постоянна работа с компютри - при тях няма никакви излъчвания, няма трептения, картината не се влияе от външна светлина, изображенията достигат върхов контраст и не на последно място - дисплеят заема една незначителна част от бюрото ви.
Важно е да знаете дали LCD-екранът, който купувате, може да променя екранната резолюция и същевременно да изпълва екрана. Активната матрица обикновено е построена с толкова точки, колкото и резолюцията, за която е правена. Новите модели на HP имат възможност за изпълване на екрана независимо от резолюцията. Световен лидер в производството на екрани е компанията Fujitsu, като това се доказва от факта, че повечето големи производители на лаптопи (IBM, Dell, Compaq) купуват екраните на японската фирма за своите модели. За момента в България такива монитори не се предлагат. Интересни са моделите на Samsung - SyncMaster 151s и 570s. С цена може да ви съблазни моделът на Daewoo - 510L TFT, който в момента се продава на цена около 380 долара.

Клавиатура

Преди виртуалната система SenseBoard (www.senseboard.com) да се превърне в стандарт, клавиатурата ще бъде основен начин за въвеждане на данни. Кликащите клавиатури владееха 80-те, мембранните бяха нещото, което заглуши компютърното щракане през 90-те. В момента светът на клавиатурите върви в две посоки - едната е към безжичните клавиатури, а другата - нископрофилните клавиатури, взети от преносимите компютри. Най-важното е една клавиатура да ви е удобна (особено ако тепърва започвате да работите с компютър) и да пасва на стандарта за това. Клавиатури, които бягат от стандарта, не са за препоръчване, защото, ако свикнете на “счупения” ергономичен стандарт на Microsoft Natural Keyboard, прехвърлянето на работа при една конвенционална клавиатура би ви затруднило. Ако искате да си купите клавиатура, с която няма да имате проблеми в близките десетина години, Cherry е фирма, която от създаването си се занимава с производството на специализирана периферия. Клавиатурите Cherry имат гаранция за 20 милиона натискания на всеки бутон и са водоустойчиви - така проблемът със заливането на компютъра с кафе отпада. За по-сериозните бизнесусловия Cherry има модели с опции за вградени магнитни четци за карти и други специализирани устройства. В България тези продукти се внасят от фирма ESD (www.esd.bg). На ниво безжични устройства моделите на LogiTech са без конкуренция, дори вървят в комплект - мишка с клавиатура. Цялостна система с две безжични устройства ще ви струва по-евтино и ще ви позволи да командвате компютъра си от разстояние, което е полезно, ако го използвате като място за телевизия или DVD (DivX) филми.

Мишките претърпяват развитие подобно на клавиатурите и отскоро стана модерно те да са с все повече копчета, безжични и с оптични сензори. Отново тук трябва да ви води факторът колко мишката ви е удобна и чак тогава да се възползвате от страничните функции.

Усложняването на обекта “мишка” не винаги значи нещо лошо. Може би това е ирония на съдбата, но върхът на тези хардуерни технологии е достигнат от софтуерния гигант Microsoft при модела Intel- limouse Explorer (www.microsoft.com /hardware/mouse/ ie_info.asp), в комплекта Wireless Desktop.

Принтери

При избора на принтер трябва да се съобразявате с мястото, където ще го ползвате. Мастиленоструйните принтери са идеални за домашни условия. Тяхното устройство предполага и различни начини на ползване - може да използвате фотохартия, да печатате стикери или листове за илюстрации на тениски и всякакъв текстил. Предимство на принтерите Epson в този клас е поддръжката на PostScript-стандарта за печатане. Други модели на принтери като Olivetti в момента са на цени около 50 долара, което е идеално допълнение на домашния компютър. При покупката на мастиленоструен принтер трябва да съобразите и цената на консумативите, възможности за замяна на главите на принтера, както и опциите за цветен печат. При лазерните принтери скоростта е по-голяма, консумативите по-евтини и те предполагат използване в офиссреда. Последните модели LaserJet на HP са повече от това, което един среден офис би могъл да иска. Най новите функции включват на предупредителен e-mail при технически проблеми и директна връзка за печатане на документи през интернет.

Празниците идват, а с тях и нуждата да напишете писмото до дядото с подаръците. Практично е да си поръчате компютър или да подобрите старата машина в ъгъла. Примамливите предложения и новоизлезлият хардуер са повече от преспите навън и джуджетата от IT-отдела биха се затруднили какво да инсталират в чувала на добрия старец. Добрата комбинация от компоненти може многократно да ускори работата на вашия компютър, а добрата периферия - да подобри вашия комфорт при използването му. Intel и AMD продължават войната с чиповете си. CD, DVD, CD-R и DVD-ROM стандартите водят съвсем отделна битка за бъдещето на преносимата медиа, като не оставят възможност на потребителя за трезва преценка. На всичко отгоре на пазара навлизат масово плоските екрани, за които в този момент не е ясно дали е рентабилно да заместят конвенционалните. Мишките и клавиатурите стават безжични и като цяло компютърът се усложнява като периферия. Този материал дава нашата селекция от компоненти на една машина - избор, който би помогнал на вас да направите своя труден избор в тези сложни технологични времена.

Едно преекспонирано, но все пак вярно определение казва, че процесорът е мозъка на вашия компютър. Това е първото нещо, на което трябва да обърнете внимание, когато избирате компоненти за вашата нова машина. Щом изберете процесор, трябва да помислите и за дънна платка. Тя е не по-малко важна - от нея зависят скоростта, стабилността и разширяемостта на системата ви. Една дънна платка се определя от типа, разположението и видовете чипове, което се дефинира накратко с термина чипсет. Чипсетът управлява преноса на данни между процесор, памет и всички останали устройства - от цифрова камера до мрежова карта. А паметта, харддискът и видеокартата са следващите по важност компоненти. Тук ще направим обзор на най-новите предложения с цел да ви ориентираме какво точно да изберете. Спираме нашия поглед на пазара на компоненти в България, който е достатъчно добре развит. Разбира се, ако искате "марков" компютър - експертите във фирмите разпространителки ще ви посъветват на драго сърце.

Процесор

В момента на стандартния пазар от PC-компоненти можете да избирате между два варианта за процесор - AMD AthlonXP и Intel Pentium 4. Процесорите на Intel се предлагат на честоти между 1.3GHz и 2 GHz на цени на дребно между 105 и 520 USD. Техни предимства са ниският разход на енергия (съответно - отделяне на топлина), стабилността и съвместимостта.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

ФалITи

ФалITи

Аз, роботът...

Аз, роботът...

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK