Избирай трудно

Празниците идват, а с тях и нуждата да напишете писмото до дядото с подаръците. Практично е да си поръчате компютър или да подобрите старата машина в ъгъла. Примамливите предложения и новоизлезлият хардуер са повече от преспите навън и джуджетата от IT-отдела биха се затруднили какво да инсталират в чувала на добрия старец. Добрата комбинация от компоненти може многократно да ускори работата на вашия компютър, а добрата периферия - да подобри вашия комфорт при използването му. Intel и AMD продължават войната с чиповете си. CD, DVD, CD-R и DVD-ROM стандартите водят съвсем отделна битка за бъдещето на преносимата медиа, като не оставят възможност на потребителя за трезва преценка. На всичко отгоре на пазара навлизат масово плоските екрани, за които в този момент не е ясно дали е рентабилно да заместят конвенционалните. Мишките и клавиатурите стават безжични и като цяло компютърът се усложнява като периферия. Този материал дава нашата селекция от компоненти на една машина - избор, който би помогнал на вас да направите своя труден избор в тези сложни технологични времена.

Едно преекспонирано, но все пак вярно определение казва, че процесорът е мозъка на вашия компютър. Това е първото нещо, на което трябва да обърнете внимание, когато избирате компоненти за вашата нова машина. Щом изберете процесор, трябва да помислите и за дънна платка. Тя е не по-малко важна - от нея зависят скоростта, стабилността и разширяемостта на системата ви. Една дънна платка се определя от типа, разположението и видовете чипове, което се дефинира накратко с термина чипсет. Чипсетът управлява преноса на данни между процесор, памет и всички останали устройства - от цифрова камера до мрежова карта. А паметта, харддискът и видеокартата са следващите по важност компоненти. Тук ще направим обзор на най-новите предложения с цел да ви ориентираме какво точно да изберете. Спираме нашия поглед на пазара на компоненти в България, който е достатъчно добре развит. Разбира се, ако искате "марков" компютър - експертите във фирмите разпространителки ще ви посъветват на драго сърце.

Процесор

В момента на стандартния пазар от PC-компоненти можете да избирате между два варианта за процесор - AMD AthlonXP и Intel Pentium 4. Процесорите на Intel се предлагат на честоти между 1.3GHz и 2 GHz на цени на дребно между 105 и 520 USD. Техни предимства са ниският разход на енергия (съответно - отделяне на топлина), стабилността и съвместимостта.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал