Новият брой:
Правителство с ГЕРБ?

Дистанционно управление на десктопи

Как да използваме няколко операционни системи на един компютър

Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Работата с една-единствена операционна система напоследък се случва все по-рядко и все по-рядко се срещат хора, които не проявяват интерес към нещо по-екзотично от Windows. Разбира се, не може да се изисква на всеки компютър да има по няколко операционни системи, но не е и необходимо. Използването на чужд компютър е прието да се асоциира с хакерска атака, но ако е оторизирано, то може да е и полезно. Много потребители предоставят процесорната си мощ на програми, които извършват сложни изчисления в името на някакви цели и идеи ([email protected] например). Когато става дума за едновременното използване на повече от една операционна система (OС), тогава традиционно се прибягва до инвестиции в няколко компютъра, което е твърде скъпо удобство. Алтернативи има, и то от доста отдавна.

XServers

X Windows (известна още с името Xfree86) е графичната среда на Unix-производните (това са всички операционни системи, които са тръгнали от Unix-ядрото - например Linux, BSD, Solaris и др.). X Windows работи по клиент - сървър схема по следния начин: сървърната част се грижи за визуализирането на всички графични примитиви (пиксели, линии, квадрати, кръгове и т.н.), докато всяко приложение се “връзва” към нея като клиент и докладва за промяната във външния му вид. На пръв поглед нищо революционно, но като се прибави към това и опция за установяване на връзка по TCP/IP между приложенията и сървърната част, се оказва, че съвсем не е необходимо те да са на един компютър. Това ще рече, че приложенията могат да бъдат пускани на едно PC, а резултатът от тяхната работа да се получава на друго. За целта се установява някакъв вид дистанционна връзка към машината (например SSH, RSH или telnet), с чиято помощ се правят нужните настройки. Така изходът от работата на клиент-приложенията се пренасочва през мрежата към графичния сървър (програмата, която изобразява графичната среда). Той от своя страна започва да “слуша” на определен IP-порт и каквито команди получава през него, ги трансформира в действия на екрана.

До един момент в историята на компютърната еволюция използването на X клиент - сървър схемата бе достояние само за тези, които имаха Unix-клониран ОС. За щастие разработките в тази насока се развиват и вече има X-Server съвместими приложения за почти всяка популярна операционна система. За Windows вече има няколко подобни софтуера, та дори безплатна адаптирана версия на оригиналния Xfree86 (www.xfree 86.org) софтуер.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал