Free.techno.end

Ако сте чели напоследък форумите на DIR.BG и по-конкретно мненията в клуба "интернет- доставчици", вероятно сте останали по-скоро объркани, отколкото информирани за това какво се случва в българския интернет. Така нареченият peering (пиъринг - договор за безплатен обмен на трафик между българските доставчици на интернет), който вече не съществува, е заменен от система от преки връзки на база на двустранни споразумения между различните интернет-доставчици. Този процес разбуни доста духове, главно сред хората, които установиха, че от дадени сървъри вече не се точи бързо като преди. Това всъщност беше знак, че новата система от напречни връзки, инициирана от интернет-доставчика “Спектър нет”, реално не работи и трафикът между някои доставчици минава по международните им канали. И така доста сайтове започнаха да се зареждат бавно, особено ако не сте в мрежата на доставчика, който ги хоства, ами в тази на друг български доставчик, чийто трафик по ирония на технологиите минава през САЩ и Южна Африка. И до това точенето на пиратски mp3-ки да се превърне в недотам безплатно начинание. Достигна се и до размяна на обвинения между доставчиците, чиито интереси се сблъскаха за това кой е виновен и кой какви цели преследва.

"Спектър нет" се озова в позицията сам срещу другите в бившето пиъринг-споразумение (www.bg peering.net) поради факта, че първа обяви излизането си от него в началото на декември и постави условията си на желаещите да се свържат с нея доставчици. Този ход "Спектър" предприе малко след като закупи 51% от доставчика "Пролинк", който е известен сред потребителите най-вече с услугата си free.techno-link.com. Според тази услуга всеки желаещ може да получи 1 GB дисково пространство на сървъра, в което да качва, каквото съдържание намери за добре, а то от своя страна да може да бъде сваляно от потребителите свободно. Това най-често се оказват нелегални софтуери, игри, музика в mp3-формат и филми. Все неща, които предизвикват огромен интерес и съответно трафик - free.techno съвсем доскоро генерираше между 70 и 80 процента от трафика по пиъринга. "Всички бяха доволни от това положение, докато имаха свободен достъп дo него, а "Пролинк" обираше негативите и критиките", казва Теодор Захов, изпълнителен директор на "Спектър нет". "Когато предприехме стъпки за излизане от споразумението, аз знаех, че всички, които са се ползвали от този модел, ще скочат срещу нас", допълва той. Захов отрича неговата компания да е "извивала ръце" на по-малки доставчици и това да е политика за привличане на нови клиенти. "Това, че някои сайтове не се виждат от други доставчици, е резултат на лошото качество на услугата им, а те се извиняват със Спектърнет."

Основното условие, поставено от "Спектър нет", което предизвиква недоволството на останалите, е кандидатите за peer със "Спектър нет" да имат съотношение на трафика към тях 1 към 1.5, получен от мрежата на "Спектър". Според представители на други големи интернет-доставчици от ранга на "Спектър" (като "Мобиком", "Орбител" и др.), които имат напречни линии към почти всички останали членове на бившия пиъринг, това условие е изпълнимо, при положение че не съществува трафикът на Free.techno. Това е причината в момента с ударни темпове да се наливат основите на нови, подобни FREE-сървъри - скандално известният free.bol.bg например се разширява, като ползва славата си на място, "откъдето не махат нищо, каквото и да е то", според анонимно мнение в Клубовете на dir.bg. Друг подобен сайт, който устремно се захранва, е free.evro.net, зад който според запознати стои доставчикът ITD Network. С подобни мерки и ограничаване на трафика към "Спектър" доставчиците се опитват да неутрализират дисбаланса в обменяния по вътрешната мрежа трафик.Теодор Захов казва, че основният мотив за

Въвеждането на ограничения

от страна на "Спектърнет" е инвестициите, направени за изграждане и поддържане на тези вътрешни линии - те на практика се продават от субекти, които ги получават без пари. Това е и причината "Орбител" да подкрепя принципно тази стъпка на конкурента си. "Не може да сме равнопоставени в едно споразумение с някой доставчик с три-четири изградени връзки с малък капацитет и да поемаме основната част от трафика му към други доставчици", е в резюме мнението на Николай Горчилов, което пространно е разяснено и във форумите на dir.bg. Основното противоречие на "Спектър нет" с конкурентите му е дали той има право да им продава трафик върху съдържание, което не е негово и е сложено там от потребители, за да могат да го свалят други потребители. Това е причината и доста от сайтовете на free.techno да потърсят нов покрив. Друг е въпросът, че според някои организации (BSA например) съдържанието се намира там без разрешението на носителите на правата върху него, т.е. незаконно. Тук дежурният (и абсолютно основателен) отговор е, че интернет-доставчиците не могат да следят непрекъснато какво има на сървърите им и би трябвало да премахнат изцяло безплатния хостинг, за да удовлетворят подобни претенции. От това фактическо противоречие печелят доста субекти по веригата юзър - доставчик. Много от интернет-клубовете могат да определят мрежата като "FREE.TECHNO и друго" и за тях от достъпа до този сървър зависи дали ще имат посетители. Сред посетителите в квартални интернет-клубове са и хора с домашен dial-up, за които обаче бавната връзка и БТК биха направили една mp3-ка по-скъпа от легален диск. Друга категория са малките интернет-доставчици, които също държат на клиентите си с подобен аргумент. Дори в големи компании, където интересът към пиратски софтуер, филми и т.н. като цяло не е висок и интернет е средство за бизнес и комуникация, бързият достъп до FREE-хост сайтове е един от важните при избор на доставчик. Причината е проста - решението за това чий интернет е по-добър в много случаи се взима от системни адимстратори, които държат да "пекат" дискове - за продажба например. Друг голям генератор на трафик по пиъринга са самите интернет-доставчици, чиито служители просто използват предимставата на добрата си връзка. Именно от този ранг са и потребителите, които имат по над 1 Gb дисково пространство на някой FREE-сървър. Представете си в противен случай какво би им струвало да качват музика и филми през dial-up или наета линия с малък капацитет. Така се стига до факта, че мотивът за избор или смяна на доставчик може да е продиктуван не от това достъпът е качествен, а по-скоро от факта има ли видимост към сайтове с нелегални ресурси.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал