Следваща вълна цифрови фотоапарати

Наближаващото изложение СeВIT, което се провежда всяка година в град Хановер, Германия, предизвиква производителите да представят най-новите си модели и да докажат, че така дългото чакане всъщност си е струвало. На вниманието на широката публика са няколко модели цифрови фотоапарати с различно приложение.

Canon EOS D60

Този полупрофесионален цифров фотоапарат е един от първите модели с 6.5 мегапиксела. С тегло от около 800 грама той не е точно лек, но впечатлява с невероятно разнообразие от функции, каращи сърцето на всеки фотограф да забие по-силно. На външен вид цифровият модел не се различава по нищо от обикновен класически апарат. Това е търсен ефект, а не е обикновено дизайнерско решение. То е продиктувано от функционални подбуди, така че Canon EOS D60 може да работи със сменяемите обективи за моделите EOS на японския производител. Подобренията в сравнение с предшественика D30 се наблюдават освен в повишената разделителна способност и в усъвършенствани технически показатели. Така например са предвидени 11 предварителни настройки на светочувствителността, автоматично снимане със скорост до три кадъра в секунда при максималната резолюция. Canon EOS D60 осигурява поддръжка както за флашносители, така и за твърдите дискове Microdrive, разработка на IBM, с чиято помощ можете да съхранявате неколкостотин мегабайта снимки с високо качество. Консумацията на енергия се задоволява от литиево-йонна батерия. Canon EOS D60 създава снимки с толкова висока резолюция, че е възможно отпечатването на А3-изображения с високо качество. Очакваната цена на новия апарат е около 3000 евро, а той ще се появи в края на март.

Leica Digilux 1

Новият цифров Leica наистина е по-различен от предшествениците си. Не само заради различния технологичен партньор при реализацията (сега Panasonic, преди това Fujifilm). Digilux 1 изглежда като истинска Leica и предлага технически иновации. Четири мегапиксела означават резолюция от 2240х1680 точки и съответно по-високо качество на изображението. Фокусирането и настройката са ръчни, като особено внимание заслужава оптическият zoom-обектив Vario DC Summicron. Той е с висока светочувствителност и фокусно разстояние между 33 и 105 мм. Digilux 1 върви стандартно с 64-мегабайтов флашчип за съхранение на направените снимки, като се поддържат стандартите Мultimedia Card (MMC) и SecureDigital Card (SD-Card). За връзка с настолния компютър се използва USB-порта. Digilux 1 обещава бърз и безшумен аутофокус. Автоматичното снимане е със скорост от 3.8 кадъра в секунда или четири снимки една след друга при най-високата резолюция. Други технически предимства - четири програми за светочувствителността, запис на видеоизображение през PAL-NTSC-изход, запис на глас и ползване на апарата като диктофон; голям 2.5-инчов течнокристален дисплей с висока резолюция (205 хиляди точки). Магнезиевият корпус осигурява здравина и по-ниска маса. Внимание заслужава и литиево-йонната батерия, която е с мощност от 1400 милиампера. Производителят обещава издръжливост от три часа при изключен дисплей - едва ли можем да наречем това енергийна автономност. Единствен (голям) недостатък на Digilux 1 - липсата на поддръжка за Microdrive. С оглед на големината на снимките над три мегапискела би било далеч по-уместно използването на минихарддиска.

Nikon D100

Моделът на японския производител, подобно на по-горе представената Canon EOS D60, разполага с 6-мегапикселов сензор и също така е с дизайн на огледално-рефлексен фотоапарат. Като следствие Nikon D100 също може да работи със сменяемите обективи, предвидени за класическите модели на Nikon. С резолюция от 3008х2000 точки D100 може да предложи висококонтрастни и с отлично фотографско качество изображения в А3-формат. Фотоапаратът разполага с разработеното от японците управление Nikon 3D-Matrix, с което става автоматична настройка на дълбочината на цветовете, а картината е плавна и контрастна. Този модел се отличава и с много къси интервали на затваряне на блендата, така че може да се снимат и бързи обекти - като спортни състезания например. От производителя обещават съвършенство в детайл - висока светочувствителност, потискане на смущения в изображението, изглаждане на бялото и т.н. С Nikon D100 може да бъде използван и Microdrive-диск. Апаратът ще се появи в началото на лятото, а цената все още не е обявена.

Nikon Coolpix 2500

Този модел не може да се похвали с техническото съвършенство на гореописаните камери, но не това е целта. При разработката му на преден план са били простота при ползване, ниско тегло и атрактивна цена. Nikon Coolpix 2500 е наистина съвсем лек - тежи 165 грама. Разполага с дву-мегапикселов сензор, което дава възможност за снимки с максимална резолюция от 1600х1200 точки - колкото обикновено фото с размер 10х15. Наред с това апаратът разполага с трикратен zoom-обектив. Включената към модела флашкарта с капацитет от осем мегабайта е стандарт за този клас, но тя не дава особено голяма възможност за запис на качествени снимки - само осем във високата резолюция. Nikon Coolpix 2500 предлага и функция за автоматично снимане и запис на видео до 15 секунди. Притежателите на фотопринтери Epson ще имат особено голяма полза от този модел, тъй като той поддържа тяхната технология Print image matching и осигурява желаното високо качество. Течнокристалният дисплей е с размер от инч и половина, а литиево-йонната батерия осигурява до час работа. Nikon Coolpix 2500 ще се появи вероятно през април на цена от около 500 евро.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове