CeBIT 2002 - изложение по време на криза

Ежегодно провеждащото се през месец март изложение за информационни технологии CeBIT в град Хановер, Германия, за пореден път ще събере на едно място водещите тенденции и производители в тази област и за първи път ще се проведе под знака на обхваналата цялата хай-тек индустрия рецесия. Въпреки тежките изминали дванайсет месеца експото отбелязва скромен ръст на изложителите (0.7 процента) - през тази година те са вече 8152 (за сравнение през 2001 г. са били 8093). Традиционно силно ще бъде международното участие, като и този път ще има български фирми. Не липсват обаче и “големите отсъстващи” - в лицето на AOL Time Warner и Oracle. Въпреки това откриването ще бъде уважено от канцлера Герхард Шрьодер, а встъпителното слово ще бъде изнесено от шефа на Microsoft Стийв Балмър.

Поглед назад

Спокойно може да се твърди, че развитието на CeBIT следва развитието на информационните технологии. От първото проведено изложение до днес то непрекъснато бележи ръст както на изложители и изложбена площ, така и на посетители. Невероятният бум, който изживя бранша в средата на 90-те години, дори принуди организаторите да въведат разделение между CeBIT и CeBIT Home, така че по някакъв начин да отклонят огромния поток обикновени посетители. Така през последните пет години изложението все повече се професионализира и повиши имиджа си на сериозно място за демонстриране на технологичен напредък. Кризата обаче не прощава и след срива в броя на посетителите на проведения през есента в Лас Вегас Comdex и в Хановер организаторите очакват по-малко посетители в сравнение с миналата година.

Както преди две години хитът на изложението беше демонстрирането на третото поколение мобилни комуникации, през изминалата - Bluetooth, така и през тази година нищо друго няма значение без участието на мобилните уреди и технологии. Основните тенденции, които се забелязват, са засиленото представяне на Bluetooth-адаптери за всякакви уреди, сливането в едно на мобилния телефон и персоналния цифров помощник, както и безжичният трансфер на данни. В областта на софтуерните приложения също нищо вече не се случва, ако не е свързано по някакъв начин с мобилните комуникации. На изложението ще бъде демонстрирана и за първи път услугата i-Mode в Европа. Европейският вариант на крайно успешната японска мобилна технология ще стартира в края на март в Германия с мобилния оператор E-Plus, собственост на холандците от KPN.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал