CeBIT 2002 - изложение по време на криза
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

CeBIT 2002 - изложение по време на криза

CeBIT 2002 - изложение по време на криза

536 прочитания

Ежегодно провеждащото се през месец март изложение за информационни технологии CeBIT в град Хановер, Германия, за пореден път ще събере на едно място водещите тенденции и производители в тази област и за първи път ще се проведе под знака на обхваналата цялата хай-тек индустрия рецесия. Въпреки тежките изминали дванайсет месеца експото отбелязва скромен ръст на изложителите (0.7 процента) - през тази година те са вече 8152 (за сравнение през 2001 г. са били 8093). Традиционно силно ще бъде международното участие, като и този път ще има български фирми. Не липсват обаче и “големите отсъстващи” - в лицето на AOL Time Warner и Oracle. Въпреки това откриването ще бъде уважено от канцлера Герхард Шрьодер, а встъпителното слово ще бъде изнесено от шефа на Microsoft Стийв Балмър.

Поглед назад

Спокойно може да се твърди, че развитието на CeBIT следва развитието на информационните технологии. От първото проведено изложение до днес то непрекъснато бележи ръст както на изложители и изложбена площ, така и на посетители. Невероятният бум, който изживя бранша в средата на 90-те години, дори принуди организаторите да въведат разделение между CeBIT и CeBIT Home, така че по някакъв начин да отклонят огромния поток обикновени посетители. Така през последните пет години изложението все повече се професионализира и повиши имиджа си на сериозно място за демонстриране на технологичен напредък. Кризата обаче не прощава и след срива в броя на посетителите на проведения през есента в Лас Вегас Comdex и в Хановер организаторите очакват по-малко посетители в сравнение с миналата година.

Както преди две години хитът на изложението беше демонстрирането на третото поколение мобилни комуникации, през изминалата - Bluetooth, така и през тази година нищо друго няма значение без участието на мобилните уреди и технологии. Основните тенденции, които се забелязват, са засиленото представяне на Bluetooth-адаптери за всякакви уреди, сливането в едно на мобилния телефон и персоналния цифров помощник, както и безжичният трансфер на данни. В областта на софтуерните приложения също нищо вече не се случва, ако не е свързано по някакъв начин с мобилните комуникации. На изложението ще бъде демонстрирана и за първи път услугата i-Mode в Европа. Европейският вариант на крайно успешната японска мобилна технология ще стартира в края на март в Германия с мобилния оператор E-Plus, собственост на холандците от KPN. Тематично новостите и тенденциите могат да бъдат разделени на няколко области, подобно на разделението, предприето от организаторите при разпределението на изложбената площ.

Information Technology

Допреди няколко години основният пълнеж на този сегмент бяха компютърните системи и периферните устройства. В момента обаче технологичната криза е най-тежка именно в този сектор, където продажбите през изминалата година за първи път от 1985 г. се свиха - според Gartner минусът се измерва с 4.5 процента. Затова и особени новости и изненади не се очакват. AMD ще покаже своя 64-битов Hammer-процесор, както и модификация на Athlon XP 2100+. Intel ще представи 2.4-гигахерцов вариант на своя Pentium 4, както и своя отговор при сървърните процесори, Xeon.

При готовите конфигурации впечатление прави, че почти всички производители предвиждат включването на DVD-записвачка към общото цяло. В областта на преносимите компютри премиера ще има пестящата енергия модификация на Intel Pentium 4 с означението Mobile. Досега продаваните модели са оборудвани с настолния вариант, което ги прави практически с ограничена функционалност за преносимо ползване. Силно навлизат и различните приставки за безжична свързаност като Bluetooth и Wifi-Lan. Тенденцията в този сектор е към понижена консумация на енергия и повече мобилност. Така например швейцарската фирма Digital Logic ще покаже своя Microspace-PC, който е с големината на CD-устройство, но включва в себе си пълна мултимедийна готовност с предвидените различни аудио/видео изходи. В областта на PDA-устройствата също се наблюдава раздвижване. От една страна, това се дължи на масовото представяне на модели с новата операционна система Pocket PC 2002, от друга обаче, повече внимание заслужават новите процесори на Intel, изградени по новата технология xScale. С тяхна помощ handheld-помощниците ще получат повече мощност и по-нисък разход на енергия, а по този начин и по-висока функционалност. Първият производител, който ще представи устройство с xScale-процесор, e Fujitsu-Siemens. То ще се нарича Loox. В областта на периферните устройства магическата дума вече наистина е Bluetooth. Производителите на принтери, скенери, клавиатури, мишки и други външни устройства в крайна сметка се обединиха около общия стандарт за безжичен трансфер и ще представят свои нови Bluetooth-съвместими модели. При мониторите тенденцията към течнокристални дисплеи се запазва, като добрата новина е свързана с падащите цени. IBM ще представи модела Т560, който може да се завърта с 90 градуса настрани и 145 градуса назад.
Интегрирането на настолния компютър с телевизора напредва, като на изложението ще могат да се видят няколко интересни мултимедийни решения. Така например Philips ще покажат 15-инчов телевизор-монитор. С едно натискане на копчето устройството сменя модуса на работа и от телевизор се превръща в монитор и обратно. Siemens с тяхната [email protected] демонстрират видео с твърд диск, CD-, DVD- и MP3-плеър в едно. Устройството разполага и с кабелен модем, като по този начи можете и да сърфирате в интернет. Записващите DVD-уреди настъпват с пълна сила, като все още спънката се нарича липса на общ стандарт. В областта на цифровата фотография продължава тенденцията за по-малки размери и повече възможности. Освен в областта на сменяемите носители, които повишават капацитета си, подобрения ще има и за самата функционалност на апаратите - те стават по-лесни и по-надеждни при употреба.

Software, Internet Solutions & Services

В тази област тенденцията определено е към мобилните приложения. В областта на е-бизнеса скорост набират проекти за сигурни електронни пари. Тъй като написването на номера на кредитната карта в някой интернет-магазин е крайно несигурно начинание, австрийската фирма Paysafecard разработва свой проект. При него подобно на телефонна карта потребителят си купува определен кредит, който после може да използва в поддържащите технологията онлайн-магазини. Предимството е, че не е нужно да въвеждате име или номер на кредитна карта, а сигурността е по-висока, тъй като всички операции минават през сървъра на Paysafecard. По подобен начин функционират и електронните пари Micromoney, проект на Deutsche Telekom. Засега 16 интернет-магазина приемат виртуалния кеш Micromoney, като проектът все още е в тестова фаза и се очаква до края на годината да придобие по-масов характер. Настроението в Linux-лагера този път е по-минорно, като повечето софтуерни фирми дори не разполагат със собствен щанд, а представят съвместно с някой хардуерен производител бъдещи разработки (RedHat), ако не отсъстват въобще (Caldera). Единствено германците от SuSe показват повече активност, като ще представят на изложението и най-новата, осма версия на техния SuSe Linux.

Телекомуникация и мрежи

През миналата година този сектор беше големият губещ и именно в него бяхме свидетели на най-големите катаклизми. Тенденциите през тази година са за по-широко въвеждане на мобилни телефони с цветни дисплеи, поддръжка на високоскоростен трансфер на данни (GPRS), както и въвеждането на първите услуги от трето поколение. В това число влиза и MMS, напълно новата разработка, която трябва да замести SMS и която позволява трансфер на видео, аудио и текст. Nokia ще покажат своя нов 7650, който освен с MMS разполага и с вграден цифров апарат.

Ще бъдат представени и нови решения в областта на мрежите, които стават все по-безжични. И тук основна роля играят Bluetooth и WiFi-Lan-решенията.

На изложението ще бъдат показани и нови, по-съвършени програми за гласово управление. Те разбират и обикновена реч, като по този начин автоматизацията на офис-процесите навлиза в нова фаза. Голямо значение придобиват и възможностите за сигурността на трансфера на данни. Ще бъдат показани нови решения за фирмената сигурност като криптиращ софтуер, електронен подпис или биометрични разпознавателни системи.

Ежегодно провеждащото се през месец март изложение за информационни технологии CeBIT в град Хановер, Германия, за пореден път ще събере на едно място водещите тенденции и производители в тази област и за първи път ще се проведе под знака на обхваналата цялата хай-тек индустрия рецесия. Въпреки тежките изминали дванайсет месеца експото отбелязва скромен ръст на изложителите (0.7 процента) - през тази година те са вече 8152 (за сравнение през 2001 г. са били 8093). Традиционно силно ще бъде международното участие, като и този път ще има български фирми. Не липсват обаче и “големите отсъстващи” - в лицето на AOL Time Warner и Oracle. Въпреки това откриването ще бъде уважено от канцлера Герхард Шрьодер, а встъпителното слово ще бъде изнесено от шефа на Microsoft Стийв Балмър.

Поглед назад

Спокойно може да се твърди, че развитието на CeBIT следва развитието на информационните технологии. От първото проведено изложение до днес то непрекъснато бележи ръст както на изложители и изложбена площ, така и на посетители. Невероятният бум, който изживя бранша в средата на 90-те години, дори принуди организаторите да въведат разделение между CeBIT и CeBIT Home, така че по някакъв начин да отклонят огромния поток обикновени посетители. Така през последните пет години изложението все повече се професионализира и повиши имиджа си на сериозно място за демонстриране на технологичен напредък. Кризата обаче не прощава и след срива в броя на посетителите на проведения през есента в Лас Вегас Comdex и в Хановер организаторите очакват по-малко посетители в сравнение с миналата година.

Както преди две години хитът на изложението беше демонстрирането на третото поколение мобилни комуникации, през изминалата - Bluetooth, така и през тази година нищо друго няма значение без участието на мобилните уреди и технологии. Основните тенденции, които се забелязват, са засиленото представяне на Bluetooth-адаптери за всякакви уреди, сливането в едно на мобилния телефон и персоналния цифров помощник, както и безжичният трансфер на данни. В областта на софтуерните приложения също нищо вече не се случва, ако не е свързано по някакъв начин с мобилните комуникации. На изложението ще бъде демонстрирана и за първи път услугата i-Mode в Европа. Европейският вариант на крайно успешната японска мобилна технология ще стартира в края на март в Германия с мобилния оператор E-Plus, собственост на холандците от KPN.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

ФалITи

ФалITи

Аз, роботът...

Аз, роботът...

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK