Седмицата на CeBIT

В сряда официално беше открит CeBIT - най-голямото компютърно изложение в света. Експото ще продължи точно осем дни, през които ще бъдат демонстрирани нови технологични тенденции и продукти. Предварителните очаквания на организаторите за повече фирми изложителки не се оправдаха и през тази година те са само 7962. Спадът спрямо предварително очакваната бройка се дължи на откази в последния момент на американски и азиатски компании.

Големите новини от изложението са представеният процесор на AMD с 64-битова архитектура Hammer, европейската премиера на гейм-конзолата Х-Вох, както и официалният старт на услугата i-Mode в Европа благодарение на немския мобилен оператор E-Plus. Наред с тези основни и очаквани новости другият водещ аспект са показаните различни модели DVD записващи устройства, както и богато разнообразие от хибридни уреди, комбиниращи класическа черна техника с хай-тек новости.

AMD Hammer

С представянето на Hammer започва и 64-битовата ера за AMD. Особеното предимство на този процесор е обратната съвместимост с 32-битовата архитектура, което означава, че той ще може да работи и с класически софтуерни приложения за РС. На CeBIT Hammer може да бъде видян на две конфигурации - 32-битова платформа с Windows XP и 64-битова с Linux. На изложението се представя по-малкият вариант, Clawhammer. Все още от AMD отказват да обявят на каква тактова честота ще работи новото им CPU. Единствената информация, която засега е известна, е, че при еднаква тактова честота той ще бъде с 25 процента по-бърз от актуалните Athlon XP процесори. За да се постигне такъв резултат, процесорът ще трябва да изпълнява повече инструкции за един тактов цикъл, което от своя страна означава, че AMD усилено работят по новата си стратегия за по-съвършена чипова архитектура за сметка на гигахерцовите оргии. Процесорите Hammer се различават от досега съществуващите 64-битови алтернативи със своите х86-64-разширения. По този начин могат да бъдат изпълнявани и приложения, писани за обикновено РС, а не специално за сървър. Така Hammer разполага с неоспорима универсалност - от една страна, той ще намери приложимост в областта на сървърните решения, от друга, обикновените юзъри спокойно могат да изчакат въвеждането на очакваните 64-битови версии на стандартния софтуер. Съществуват слухове, според които Intel е започнал разработка на проект за свой собствен 32/64-битов процесор под кодовото име Yamhill. Освен работещия Clawhammer бяха демонстрирани и чипове от по-големия Sledgehammer, който е с две допълнителни HyperTransport-връзки, както и с 128-битова DDR-шина (Clawhammer е с 64-битова). Процесорите Hammer ще бъдат произвеждани в дрезденската фабрика на AMD по 0.13um-технология. В продажба те ще се появят до края на 2002 г.

Стартът на Х-Вох

От 14 март Х-Вох ще се превърне в реалност и за Стария континент, когато започват продажбите в най-големия европейски пазар за потребителска електроника - германския. Подготовката за вкарването в продажба на новата конзола тече на пълни обороти, като очакванията на Microsoft са за подобни резултати на постигнатите в САЩ, където за първите шест седмици след пускането в продажби бяха продадени над 1.5 милиона устройства. В Европа Х-Вох ще струва 479 евро, игрите за нея, шест на брой - всяка по 69 евро.

Редмъндският гигант е подготвен и за евентуални клиентски оплаквания, след като в Япония и САЩ се появиха оплаквания за издраскани DVD-дискове. Microsoft е готов да подмени всяко неработещо DVD своевременно. Ценово конзолата е далеч над конкурентите си Sony PlayStation 2 и Nintendo Gamecube. Последната се очаква да се появи през май за цена от 250 евро. PS2 се продава за около 300 евро. РС-подобната гейм-приставка разполага с DVD-четящо устройство, както и осигурява интернет-достъп благодарение на вградения си модем.

Други интересни новини

Скандинавският производител на дизайнерско хай-фай оборудване Bang&Olufsen представи своя mp3-плеър. Той се нарича Beosound 2 и прилича на летяща чиния. Това устройство е може би най-луксозното в този клас. Техническите му характеристики не са нищо особено - 128 мегабайта флаш-чип, но по отношение качество на изработка и на звука B&O Beosound 2 е нещо наистина уникално. При цена от 770 евро обаче няколко пъти ще трябва да се замислите дали да се разхождате току-така с него по улицата. Xerox представя с цветния си лазерен принтер Phaser 7700 първия такъв уред с Single-Pass технология. Основното преимущество на тази техника е повишената скорост на печат - Phaser 7700 може да печата със скорост от 22 страници в минута както черно-бяло, така и цветно. Това става възможно с оптимизация на работния процес - докато обикновените лазерни принтери наслагват цветовете върху тонера с четири отделни стъпки, Phaser 7700 извършва тази операция само с една. Областта на приложение на А3-принтера е издателска и печатарска дейност. Цената - 10 хиляди евро. Sony ще покажат два нови модела цифрови фотоапарати. Това са моделите DSC-P9 и DSC-P2, които са съответно със светлинен сензор с четири и два мегапиксела. Въпреки скромните си размери двата нови модела дигитални фотоапарати разполагат с функцията намаляване на цветовия шум, с която се анализира честотата на цветовете и ги прави максимално близки до реалните. Технологията за корекция на отразяването омекотява преходите между различни обекти, които имат голяма разлика в осветеността. Това прави изображението по-меко и освен това подобрява качеството в областите, които не са били достатъчно добре осветени по време на снимките. И двата модела имат 3х оптичен и 6х дигитално увеличение, използват Memory Stick, имат USB-интерфейс и се захранват от литиеви батерии. Екраните на DSC-P2 и DSC-P9 са 1.5-инчови с разделителна способност 123 000 пиксела.

Ricoh, Philips и Hewlett-Packard ще представят свои нови модели записващи DVD-устройства. Моделът на Ricoh е МП5125А-DP, който работи и с DVD+R дискове. Той записва DVD-RW и DVD+R дискове със скорост 2.4х, обикновени дискове с 12ь, CD-RW - 10х, а чете CD-та със скорост от 32х. Устройството на HP dv200iе с идентични характеристики, както и моделът на Philips DVDRW228. За съжаление по-старите модели, предшествали въпросните, няма да могат да бъдат ъпдейтвани с поддръжка на DVD+R. Налагащите се два стандарта - DVD-R/RW на Pioneer Panasonic DVD+R/RW на Ricoh и другите големи производители, правят разпределението на пазара напрегнато и интересно. По-големите шансове поне засега, изглежда, са за DVD+R/RW.

Представена за първи път през есента в Лас Вегас, общата платформа за европейска цифрова телевизия Multimedia Home Platform (MHP) присъства на CeBIT далеч по-значимо. Значението на МНР е безспорно, тъй като по този начин се въвежда единен стандарт, като по този начин, от една страна, се улесняват потребителите и от друга - производителите на хардуерните устройства-приемници. МНР позволява по-голяма интерактивност. По този начин зрителят се включва активно в събитията и може да получава допълнителна информация за гледаното или да оказва влияние на случващото се в зависимост от предаването. Зрителят може сам да комбинира програмата за деня, която иска да гледа, да търси нужна информация по ключова дума и т.н.

Още от Капитал