Паметите - тенденции и реалности

Пътеводител на жадните за скорост

Оперативната памет на компютъра (RAM) е компонент, от който напоследък все повече зависи продуктивността му. Бързодействието на системата се повишава с добавянето на още памет. Това безспорно е вярно, но както всеки компонент в последно време и паметта започна да има все по-сложни характеристики, като например скорост. Може да имате последния Pentium 4, напомпал гигахерцни мускули, но ако паметта ви е бавна, PC-то никога няма да покаже своите истински възможности. Изборът на подходяща памет се превръща във важен въпрос за регулярния домашен потребител, вманиачения геймър и за хардуерните отдели на фирмите, търсещи добра инвестиция във времето. В последно време пазарът на памети преживя доста промени, в него се вихрят и много слухове, така че изборът на паметта може да се окаже сложен даже и за по-опитните в компютърната област...

Технологиите

Макар и изчезнал понастоящем от политическия живот на България, двуполюсният модел е все още на мода, щом стане въпрос за компютри. Тук играчите отново са два - Rambus със своята RDRAM и производителите на DDR SDRAM. Двете технологии се различават принципно. DDR (Double Data Rate) е наследникът на по-стария тип памет - SDRAM, вероятно инсталиран на вашия компютър в момента. Идеята при нея е същата, но трансферът на данни се извършва два пъти на такт. Ето защо тези типове памет се означават като DDR266 (2x133MHz), въпреки че работят на два пъти по-малка честота. RDRAM-а от своя страна е с различна архитектура. Тя е двуканална и може да работи на по-високи тактови честоти. Например паметта на Rambus PC800 всъщност работи на 400MHz, но поради това, че трансферът на данни се извършва паралелно по двата канала, тя получава това означение.

Освен мегахерците, които са единственият показател, който сме свикнали да гледаме, щом говорим за скорост, при паметта има още два определящи. Единият е времето за достъп до информацията. Той е особено важен и при DDR-паметите обикновено се определят от т.нар CAS-Latency ( бележи сe с CL). Ако си представим паметта като една таблица, то CL показва колко време трябва да изчакаме, след като паметта определи на кой ред се намират търсените от нас данни да успее да намери и в коя колона са. Обикновено стойностите на CL-параметъра са 2, 2.5 и 3 (такта), като първият е за най-бързите памети, а последният - съответно за най-бавните. Макар и на пръв поглед това да са доста близки числа, те влияят на производителността на паметта. Когато купувате DDR, обърнете внимание не само на означението за мегахерците, но и на CAS-Latency показателя. За RDRAM това време обикновено се оказва в наносекунди и е в интервала 35ns-40ns. Хубавото при този тип памет е, че чиповете с еднакви означения, като PC800 обикновено имат и еднакво време за достъп. Другият показател е максималната пропускливост на паметта. Тя показва най-много колко мегабайта едновременно могат да се трансферират за единица време.

Развитието

За да обясним изцяло типовете, класовете и скоростите на паметите, трябва да се върнем малко назад. Доста от нещата в хардуерния сектор през последните години тръгват от някое (неуспешно) решение на Intel. Преди няколко години те подписаха договор с компанията Rambus да използват нейните памети за бъдещия си процесор Pentium 3. Тогава се появи и DDR200, който макар и по-бавен от противника си PC800 беше далеч по-евтин. Пазарът го прие радушно и започна да купува процесорите, които ползваха DDR, а именно тези на AMD. Intel търпеше загуби, още повече че Pentium 3 нямаше нужда от толкова бърза памет, просто не беше достатъчно силен за нея. Това принуди Intel да пусне чипсет, който подържа и DDR. В Rambus се видяха притиснати и направиха максимума от себе си да понижат цената на RDRAM-а. Точно тогава на сцената излезе Pentium 4. За разлика от по-малкия си брат той се оказа достатъчно мощен и даже успя да задмине считаните за недосегаеми в производителността си Athlon-и на AMD, като започна да достига далеч по-големи тактови честоти от тях. Това извади от нокдаун Rambus-a и отново я върна в играта, защото вече имаше процесор, който се нуждае от възможностите є. Противниковият лагер отговори с появата на DDR266, работеща на 133MHz, но след като и това се оказа недостатъчно, скоро се роди и DDR333 (на 166MHz). Така стигаме до днешната заплетена пазарна ситуация.

Бъдещето

Още се вдига пара от прясно излезлите DDR333-модули, а производителите на чипове VIA вече анонсираха разработването на KT400, чипсетът, който ще поддържа веднага последвалия DDR400. Явно компаниите, обединили се около тази технология, бързат да наваксат производителността на RDRAM, след като RDRAM успя да навакса в ценовия отсек. Тестовете показват, че DDR333 CL2 постига по-големи резултати от PC800, но все още не може да настигне PC1066 (RDRAM-а, работещ на 533MHz). Битката става все по-заплетена, въпреки че Intel се оттеглиха от споразумението с Rambus. Те от своя страна сякаш не съжаляват много, защото бързо сключиха такова с големия тайвански производител SiS и работят заедно над новия чипсет 648 за Pentium 4. Той ще е първият работещ с новите 32-битови RDRAM-памети. Макар и доста сложна ситуацията има своите решения за крайния купувач. В случай че сте почитатели на Pentium 4 и Intel, по-добре е да заложите на RDRAM-а, тъй като се очаква процесорът да покаже още повече възможности с PC1066 и PC1200. Ако пазарувате от България (а най-вероятно е точно това да направите), не пречи да си купите и Pentium 4 с DDR333. Причините са две - тук можете да купите само PC800, а DDR333 малко я надминава по производителността, ако е с подходящия чипсет. За почитателите на AMD решението е ясно - DDR400. За него обаче няма излязъл чипсет, така че остава отново DDR333. Като цяло ситуацията налага един по-прагматичен подход, а именно изчакване. По-добре е да изчакате до началото на четвъртото тримесечие на годината, за да започнете да влагате пари в хардуер. Дотогава се очаква да се е появил и новият процесор на AMD и чипсетът за DDR400. Надпреварата продължава.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал