НА ЖИВО от 11:00 ч.:
Иновации в болниците, апаратурата и медицинските изделия

Заблуди за отворения код

Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Идеологията на отворения код е разбирана най-добре от хората, които го разработват - а именно програмистите. Множество такива проекти пожънаха успех в последните години, в резултат на което започна да се заформя своеобразна запазена марка „софтуер с отворен код“. Тя се използва масово и поставя под общ знаменател крайно несъвместими величини. Вече се появиха дори „авторитети“, които правят подвеждащи оценки и анализи на този бизнес модел. Пример за това са книгата „Клопките на Linux и отворения код“ и нейният автор Добри Божилов. Тя съпоставя понятия от различно естество, интерпретирайки фактите самоволно и без никаква обективна аргументация, цитирайки предимно оскъдния опит на автора в тази област. Множество специалисти както в България, така и извън пределите на страната биха могли да напишат рецензия на това писание, която по обем ще надхвърли няколко пъти първоначалния текст. За да се избегне грешното тълкуване на тази и други бъдещи книги, добре е да направим кратък, балансиран разбор на open source, лицензната му политика и смисъла му в различните ситуации.

как се разработва код

Стандартният цикъл на разработка на приложение включва концептуален дизайн, писане на програмен код, тестване и пускане в употреба. В наши дни най-често се използват модерните интерпретаторни езици (Perl, Java...) и така се прави бърза разработка на стабилни приложения. Крайният продукт не е машинен код (разбираем само за компютри), а програмен код, който е четим за всеки специалист и затова се нарича отворен, дори когато става дума за комерсиално приложение.

Какво печели един „поръчител“ от краен продукт, направен с open source технология? На първо място - свободата да избере други хора, които да продължат разработката. Като допълнително преимущество - сигурността, че в кода на програмата няма скрити задни врати за достъп. Последното важи с пълна сила, когато се договаря софтуер с критично значение (софтуер на летища, програми за банки и т.н.). В този случай говорим за open-source взаимоотношения между поръчител и изпълнител.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал