Microsoft vs... Nokia

След месеците на криза скептични анализи и мрачни прогнози телекомуникационният бранш изглежда прероден и готов за нови предизвикателства. Публикуваните данни за третото тримесечие на 2002 г. показаха растеж от близо осем процента в продажбите (броят на продадените устройства мина 100-те милиона едва за втори път в младата история на мобилните комуникации). Производителите и най-вече Nokia, пазарният лидер с над 35 процента дял (в Европа всеки втори продаден телефон е с логото на фирмата), изглеждат далеч по-уверени и спокойни. Според очакванията на пазарните анализатори от Gartner Dataquest броят на притежателите на клетъчни телефони до края на 2002 г. ще надмине числото един милиард, като по този начин за първи път абонатите на мобилни услуги ще бъдат повече от потребителите на фиксирани линии. Положителните тенденции на развитие в този пазар се наблюдават с интерес не само от анализаторите, но и от софтуерния гигант Microsoft.

През тази година прогнозите са, че ще бъдат продадени над 400 милиона мобилни устройства. Причините за положителното развитие на продажбите се крие в добавянето на нови функции и възможности като цветен дисплей, вградени цифрови фотоапарати, нови начини за трансфер на данни през самия телефон и т.н. През тази година очакванията са за 16 милиона продадени телефони с вграден цифров фотоапарат. Според последно проучване на Analysis до 2007 г. близо 300 милиона европейци ще притежават телефон с цветен дисплей, mp3 плеър, възможности за зареждане на допълнителен софтуер благодарение на Java технологията и други подобни функции, достъпни днес единствено при топмоделите. По този показател Европа и най-вече САЩ изостават от Южна Корея и Япония, където такъв вид устройства вече са част от ежедневието.

Редмънд не спи. Редмънд бди

Софтуерният гигант Microsoft също се опитва да пробие на пазара за мобилни услуги. Тактиката на редмъндци вече е изпитана и дава резултати при персоналните компютри. Целта е интегрирането на Windows в мобилните устройства. Ако това стане, сценарият гласи: производителите на телефони ще се превърнат просто в доставчици на необходимия хардуер за работа на единствения универсален софтуер. Ползите за компанията от подобно развитие са очевидни - в момента над 90 процента от компютрите в света използват Windows. Въпросната операционна система е отговорна и за 85 процента от печалбата на компанията. Обратната съвместимост между телефонния Windows и настолните системи ще бъде почти необорим аргумент за купувачите.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал