PGP възкръсва с версия 8

Програмата вече е съвместима с Windows XP и MacOS X

Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Датата 3 декември направи интернет комуникациите една идея по-сигурни и зарадва параноиците на тема тайни. Не че денят беше нещо по-особено от останалите, просто излезе дългоочакваната осма версия на продукта за криптиране PGP (Pretty Good Privacy). Неведнъж сме представяли предишните версии на тази програма по простата причина, че тя е индустриалният стандарт за предаване на кодирана информация (и особено на e-mail съобщения). На всичкото отгоре това се прави по един доста опростен начин, който няма да затрудни обикновения потребител. Събитието е интересно и заради факта, че програмата почти беше загубила шансове да продължи съществуването си, а сега се завръща победоносно. Да се надяваме, че ще е за по-дълго време.

Дългоочакваната поддръжка на Windows XP е факт

След множество приключения с продажбата на правата над продукта Network Asso- ciates се отказаха и всичко изглеждаше загубено. Те хем не желаеха да се занимават с PGP, хем отказваха да отворят кода, както ги съветваше създателят на програмата Фил Зимерман. Освен това последната версия от серията 7.x не беше разработвана за Windows XP и въпреки че понякога работеше добре под тази операционна система, често създаваше огромни проблеми. В същия момент настолните системи постепенно се ориентираха именно към Windows XP. Проектите с отворен код като Gnu Privacy Guard (http://www.gnupg.org), WinPT (http://www.winpt.org) и други набираха скорост, но все още не бяха на нивото на оригиналния продукт и към тях преминаха само твърдолинейните фенове на компютърната сигурност.

Точно тогава, в началото на август тази година, се роди PGP Corporation (http://www.pgp.com) с начален капитал от над 17 милиона долара. Създателите на фирмата веднага обявиха поддръжка на Windows XP в новата версия и дата на нейното излизане през четвъртото тримесечие на годината. Повечето потребители, видели какво ли не около съдбата на програмата, останаха скептични, но ето че момчетата (част от тях бивши програмисти от екипа на Network Associates) спазиха обещанието си.

PGP криптира не само пощата

Макар и да се ползва предимно за шифроване на електрона поща, PGP де факто може да криптира всякакви данни. Единственото, което трябва да направите, е да създадете собствен ключ, което става много удобно посредством помощна програма. Оттам вече сте готови да започнете - PGP седи като трей-икона във формата на катинар. Едно кликване и можете да подпишете, криптирате или декриптирате съдържанието на текущия прозорец или на клипборда. Повече не ви трябва. Всичко това се предлага в PGP Free, безплатния вариант. В по-разширените версии е направено много за удобството ви, но всъщност те не носят нищо повече от гледна точка на сигурността. Основното им предимство е, че имат възможност за интеграция с други продукти като Microsoft Outlook и Outlook Express, Eudora и месинджъри, в това число любимото ICQ. Последното наистина е много полезно, но като цяло екстрите са под формата на допълнителни бутони по продуктите и автоматично криптиране, което ви спестява кликването по трей-иконата.

От функционална гледна точка ценен помощник е и PGP Disk, чрез който можете да криптирате данни по диска си, но аз лично не съм го пробвал. Винаги бихте могли да го направите и на ръка, като отворите файла и се обърнете към „катинарчето“ долу. С платените версии идва и VPN (Virtual Private Connection) клиент, но той е вграден в Windows XP, така че, ако не сте корпоративен клиент, PGP Free ви върши добра работа за лични цели.

Идеята с криптирането е проста, но гениална

PGP ползва така наречените алгоритми за криптиране с публичен ключ (Diffie-Hellman, DSS и RSA v4 с дължина на ключа до 4096 бита), както и алгоритмите със симетрични ключове AES, CAST, TripleDES , IDEA и Twofish. Те са световно признати като най-добрите за тези цели и предлагат изключително добра сигурност. Казано опростено, всеки потребител има два ключа, представляващи двойка големи числа (колкото по-големи, толкова по-добре). Единият е публичен, който всички знаят, а другият - таен. Всичко, кодирано с публичния, може да бъде декодирано с тайния. Единственият друг начин съобщението да бъде декриптирано е като се пробват всички възможни варианти за тайния ключ, което изисква огромна изчислителна мощ и време. Така приятелите ви могат да ви изпращат съобщения, които само вие можете да прочетете. В интернет съществуват сървъри, където свободно можете да публикувате ключа си, за да бъде достъпен за другите потребители на програмата.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал