Човечеството е виновно за глобалното затопляне

Снимка: stock.xchng
Снимка: stock.xchng
Снимка: stock.xchng
Снимка: stock.xchng

Шансовете горенето на петролни горива и други дейности на човечеството да са отговорни за природния феномен е над 90%, посочва Междуправителствения панел за промените в климата (IPPC) на ООН в четвъртия си доклад. Организацията, за която работят над 2500 учени от 30 страни, в първото си изследване през 2001 г. беше обявила, че шансът глобалното затопляне да е причинено от човека е само 66%.

Според световни екологични организации, докладът на IPPC показва, че са нужни спешни мерки за предотвратяване на екологична катастрофа. "Ако предишното изследване на IPPC беше сигнал за събуждане, то този е като пищяща аларма", казва Стефани Тънмор, представител на Greenpeace International. В изследването се посочва, че до 2100 г. средните температури на Земята ще се покачат с между 1.1C и 6.4C. Според учените обаче най-вероятно ще има затопляне с между 1.8C и 4C. За сравнение планетата в момента е с около 5C по-топла, отколкото през последната ледникова епоха.

Това покачване на температурите ще доведе до повишаване на нивото на световните океани с между 0.18 и 0.58 метра. Тази цифра обаче може да се увеличи с още 0.2 м., ако сегашното топене на полярните ледове продължи. "Затоплянето на световната климатична система е недвусмислен факт", се казва в доклада на IPCC. Идеята на това изследване е да се даде окончателен отговор на въпроса какво причинява глобалното затопляне.

Междувременно се разбра, че на голям брой учени и икономисти са били предложени по 10 хил. долара от една от най-големите петролни компании в света, за да разкритикуват доклада на IPCC. Според вестник "Guardian" "мръсното предложение" е било разпратено с писма от Американския институт за инциативност (AEI), анализаторска организация, която е финансирана от "ExxonMobil", и която има връзки в американския президент Джордж Буш. Парите са били предлагани за статии, които изтъкват недостатъците на новото изследване за глобалното затопляне. Доклада на IPCC се очаква да засили многократно международните преговори за нови цели за съкращаване на емисиите на праникови газове, след като изтече давността на Протокола от Киото. Учени, занимаващи се с глобалното затопляне, коментраха, че писмата са отчаян опит на една петролна компания да хвърли сянка на съмнение върху "непреодолимите научни доказателства" за това, че човекът е виновен за промените в климата. AEI са получили над 1.6 млн долара от "ExxonMobil" през последните години, а над 20 от членовете на института са работили като съветници за Белия дом.

Прикачен файл

Още от Капитал