Съседи на военна нога

Уго Чавес премина на военна вълна опасно бързо, подсказвайки бъдещи рискове за региона
Уго Чавес премина на военна вълна опасно бързо, подсказвайки бъдещи рискове за региона    ©  Reuters
Уго Чавес премина на военна вълна опасно бързо, подсказвайки бъдещи рискове за региона
Уго Чавес премина на военна вълна опасно бързо, подсказвайки бъдещи рискове за региона    ©  Reuters

Тези престрелки обаче стават все по-остри и венецуелският президент Уго Чавес рискува да си навлече огромни неприятности. Колумбийският му колега Алваро Урибе вчера обяви, че възнамерява да заведе дело срещу Чавес в Международния наказателен съд заради "финансиране и спонсориране на геноцид". Причината са откритите данни, че правителството на Чавес е предоставило 300 млн. долара на най-голямата лява бунтовническа групировка в Колумбия - ФАРК. Въпреки че е слабо вероятно да доведе до резултат, това действие само по себе си е силен плесник по репутацията на венецуелския президент, при това във време, когато Организацията на американските държави изпраща мисия за установяване на истината. Мотивът за рязката реакция на Урибе без съмнение е силната анти-колумбийска реторика на Чавес в последните дни.

След убийството на Раул Рейес на 1 март, венецуелският президент първо нарече Урибе мафиот и престъпник, а по-късно скъса дипломатическите отношения и нареди дислоцирането на 9 хил. войници по колумбийско-венецуелската граница. Еквадор също изгони колумбийските дипломати и струпа войски по границата. Иронията в случая е, че именно поради слабо охраняваните граници Колумбия години наред се оплаква от безпрепятственото пресичане в съседните държави на видни фигури и паравоенни формирования от ФАРК. Въпреки нагнетяването на напрежението, Еквадор и Венецуела надали ще прибягнат до военни действия: първо, защото икономическите щети биха били големи за всички, второ - не биха получили подкрепата на никоя латиноамериканска държава и трето, защото Колумбия без съмнение е в далеч по-силна позиция. Страната има най-добре обучената и въоръжена армия - следствие от 44 години въоръжена борба с групировки като ФАРК, която е и два пъти по-многочислена от обединените сили на Каракас и Кито. Богота освен това има годишна помощ от 600 млн. долара от САЩ за борба с наркотрафика и в последното десетилетие е инвестирала над 38 млрд. във въоръжените си сили.

Настрана от чисто военния аспект, нещата не са толкова ясни. Колумбия извърши важна стъпка с елиминирането на важен член от мистериозния секретариат на ФАРК, какъвто е Райес. Навлизането на километър в еквадорска територия, за да убие важна мишена, прилича на влизането на Турция в Ирак и е едновременно нарушение на суверенитета на Еквадор и опасен прецедент. Като такова, повторението му в близко бъдеще ще доведе ситуацията още по-близо до въоръжен конфликт. От своя страна двете съседни държави вероятно ще положат усилия да разчистят поне малко каналите за трафик на хора, оръжие и наркотици, които ФАРК са прекарали през границите.

Най-пострадал от ситуацията (освен разбира се ФАРК), засега изглежда Уго Чавес. След като удиви света с умишленото вдигане на градуса на напрежение и с открити заплахи за война, разкритията на Урибе го поставят в още по-неудобна светлина на лидер, защитаващ и подпомагащ екстремистка (и обявена за терористична) групировка, действаща в съседна страна и опитваща да се сдобие с ядрен материал за "мръсна бомба". Тези твърдения тепърва ще трябва да бъдат подкрепени с доказателства, но те не изглеждат изобщо невероятни, особено след показанията на бизнесмен, признал се вчера за виновен в пренасянето на средства, предоставяни нелегално от Чавес на аржентинския президент Кристина Кирхнер.

Другата жертва ще бъдат заложниците на колумбийската групировка, за чието освобождение основен преговарящ бе именно Райес. Слабо вероятно е ФАРК да предприеме каквото и да е действие в тази посока след убийството на идеолога си.

Повече по темата очаквайте в новия брой на "Капитал"

Още от Капитал