Русия остава в Абхазия и Южна Осетия

Съгласно постигнатото вчера споразумение между руския президент Дмитрий Медведев и френския държавен глава Никола Саркози, руските войски трябва да се изтеглят до позициите, които са държали преди началото на военните действия - т.е. до руските федерални граници, плюс щабовете на миротворците в двете републики. Това обаче ще се случи, само след като статута на двете републики бъде окончателно разрешен. На въпрос на "Капитал", руският пълномощен министър в София Иван Хотулев потвърди, че до тогава руските войски ще останат в двете провинции, тъй като обратното би било "безотговорно".

Предвид на скоростта, с която такива конфликти се разрешават, може да се очаква руско военно присъствие в двете места за години напред. По-рано Грузия обяви, че ще смята руските войници в Абхазия и Южна Осетия за "окупатори". Грузинският президент Михаил Саакашвили се съгласи с мирния план, предложен от Никола Саркози, като неяснота остава именно около шеста точка - решаване на статута на двете провинции. Според Хотулев, това ще бъде решено не в Москва, или Тбилиси, а с референдуми в двете провинции. Саркози ще играе ролята на посредник между двете страни, заради категоричното нежелание на Москва да преговаря със Саакашвили, когото обвинява във военни престъпления.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


39 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  айсайдер

  Щом варианта е Саакашвили да продължи да избива хора-тогава явно е,че руснаците трябва да останат!А и защо само те-защо и други страни не предложат да изпратят военни части?

 • 2
  Avatar :-|
  Наакашвили

  Наакашвили, защо така бързо се наака?
  Пуделчето на чичко Буш за 48 ч. вдигна бяло знаме, но Вашингтон е далеч, а Русия съвсем близо.

  Агресорът Грузия трябва да се накаже с пълна окупация и анексиране от страна на Русия.Това е справедливо с оглед на жертвите, моралните страдания и материалните загуби.
  Това да е за урок на всички американофили и пионки на САЩ по света!

 • 3
  Avatar :-|
  ВИКТОР

  Всъщност колко малко участници във форума съзнават,че Русия неможе да "освобождава" някоя страна,защото всъщност Русия се управлява от най-престъпната КГБ-ска МАФИЯ в света,следователно първо руското общество трябва да се освободи от престъпната путенова олигархия,а тогава да решява дали трябва да"освобождава" някоя страна. Случващото се в Грузия се нарича нагла и цинична АГРЕСИЯ от страна на путиновата мафия,а не от страна на руският народ! Гоце и неговото "правителство"трябва ясно и открито да заяви,че е против агресията на Путин в Грузия!Дмитрий Медведев е само една МАРИОНЕТКА в ръцете на мафиота Путин!

  Въпросът ми е към тези участници във форума,които мислят,че съветска Русия и сега мафиотска Русия са “освободители”:Защо след като в България на 09.09.44 нямаше дори един немски войник,съветските военни части “освободиха”България от капитализма и натрапиха на страната ни социализма и комунизма,тоест тяхната съветска диктатура,и след 40-50 загубени за нас години сами съветските и български комунисти се отказаха от социализма и станаха “капиталисти”като се отказаха да празнуват “освобождението”ни на 09.09.44 г.Нека да стане ясно на подръжниците на “освободителите”,че Русия е само наш икономически партньор,а политически и военно е наш противник,както на България,така и на ЕС и НАТО.

 • 4
  Avatar :-|
  айсайдер до ВИКТОР

  Да се избиват осетинци- е хубаво...или лошо...Да се разрушава град е хубаво...или лошо?
  Ами защо само Русия се намеси да защити населението?
  Това е хубаво...или лошо....или ако не Русия,а някакви демократи бяха защитили населението щеше да е хубаво,а сега е лошо?Защо?
  ето една мн.хубава статия...
  http://lubamanolova.info/130808-com.html
  И пак-да се прогонват и избиват осетинци е хубаво или лошо?Видя ли снимките в Интернет?

 • 5
  Avatar :-|
  до айсайдер

  ти наивен ли си или нещо повече? Да не би да твърдиш, че Русия е в Ю. Осетия и Абхазия за да защитава беззащитното местно население? Русия, която е избила милиони от собственото си население в последните 80 г.? И че Путин, на когото не му мигна окото да жертва няколко стотици хора (много от тях деца) при бездарните операции със заложниците в театъра в Москва и в училището в Беслан, изведнъж му трепна сърчицето за хората в Осетия и Абхазия? За каква защита говориш, при положение че Русия подкрепя сепаратистки сили, които са в основата на този конфликт?

 • 7
  Avatar :-|
  айсайдер до 5

  Ето за защитата и ето за конфликта,просто се опитай да попрочетеш нещо...или за зелена карта ти искат 82 публикации по форуми,та тракаш ли тракаш....
  Пак ще ти повторя-виж снимките в Интернет...
  http://iratta.com/osnews/2800-genocid-naroda-juzhnojj-osetii-novye-fakty.html
  http://osetiny.ru/
  http://iryston.ru/
  http://www.rso-a.ru/
  http://www.free-osetia.com/

 • 8
  Avatar :-|
  До Виктор

  Браво! И аз съм на твоето мнение, но за жалост като гледам сме такова малцинство, че чак не ми се мисли... В каква страна живеем...

 • 9
  Avatar :-|
  айсайдер

  Още за конфликта може да прочетеш,като отвориш за събитията 1920г.. ето ти и една малка част..(предполагам че няма да можеш да отвориш сайтовете)?!?

  1989 год


  март-начало апреля– Обострение грузино- абхазских отношений. Митинги, голодовки в Тбилиси с требованиями ликвидации автономии Абхазии.  26 мая – Празднование грузинской частью населения ( прежде всего студенчеством ) Цхинвала для независимости Грузии. В госпединституте состоялся митинг с участием приезжих из Тбилиси неформалов. Появление в Цхинвале трехцветного флага Грузинской демократической республики 1918-1921 гг. ( флаг завезли в город приезжие экстремисты ) Под этим флагом в1920 году в Юго-Осетии меньшевистское правительство Грузии учинило геноцид осетинского народа. Поэтому в памяти осетин этот флаг ассоциировался с событиями 1920 года.

  27 мая – Митинг в с. Тамарашени. Звучали антиосетинские призывы. Митинг организовали и провели приезжие экстремисты из Грузии.

  Лето-осень – Неформальные организации, националистические силы Грузии через средства массовой информации развернули широкую антиосетинскую компанию. В средствах массовой информации звучат грубые оскорбления в адрес осетин. Пропагандируются тезисы «о пришлости» осетин, «о гостях на грузинской земле». Юго-Осетинскую область стали именовать «так называемая Южная Осетия», в широкий оборот вводится термин «Самачабло» вместо Южной Осетии. Большая активизация в грузинских селах Южной Осетии деятельности грузинских партий и движений ( Народный фронт Грузии, Круглый стол, общество Ильи Чавчавадзе, общество Мачабели и т. п. )..

  3 июня и последующие дни – Межэтнические столкновения грузин и азербайджанского населения в районах Марнеули, Болниси, Дманиси. Инциденты на межнациональной почве были в Кахетии, где жили вскоре изгнанные оттуда лезгины, в Месхетии, где живут армяне.
  Эмиграция греков. Отъезд русских духоборов из Богдановского района.

  15 июля – Начало вооруженного грузино-абхазского конфликта. Новый виток призывов и шагов к ликвидации автономных формирований.
  ........................................................................................................
  Разбира се,преди събитията от 1920г.може да е имало и други събития...не мога да съдя кой прав,кой крив....Все пак,и без Русия проблемът го има,не смятам,че специално Русия е в дъното на абсолютно всички събития в Кавказ и по света.
 • 10
  Avatar :-|
  до айсайдер

  Опитах се да "попрочета нещо", както ти казваш, но видях само руска пропаганда, в руски сайтове. Отново се проявяваш като наивник, ако си мислиш, че руски сайт може да даде достоверна информация по въпроса. Както и грузински, в случая...
  Колкото до изказването ти за публикациите по форумите и зелената карта - писането срещу заплащане или награда е патент на милиционерските кръгове, родеещи се с любимата ти Русия.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал