Полицията разгони протестиращите
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Полицията разгони протестиращите

Полицията разгони протестиращите

4681 прочитания

© Еленко Еленков


Протестите продължават

"Ще продължим да протестираме и утре", заяви пред "Капитал" Кънчо Драгнев от студентската организация СРОКСОС, основен организатор на днешния протест. Той уточни, че за разлика от днес протестът няма да започне под формата на шествие от "Студентски град", а участниците ще се съберат направо пред сградата на Народното събрание. Началният час на проявата е 11 ч.

От пресцентъра на Столична община обясниха, че преждевременното прекратяване на днешната демонстрация не означава отмяна на разрешението за протест за следващите два заявени дни. Позволението важи за три дни (14-16 януари) и е в часовия диапазон 10-18 ч.

За да не се повторят ексцесиите от днешния ден, от МВР обещаха, че ще има пунктове, на които ще се проверяват документите на известни на полицията лица, които няма да бъдат допускани до протестните действия.

"Българите не са научени да протестират. Това, което виждам, е като среща на кафе в Солун. А в крайна сметка за какво протестират – за Сергей, за природата, за леви, за десни, за природата?". 24-годишната студентка от Солун Елени гледаше недоумяващо иззад стъклените витрини на хотел "Радисън". Секунди преди това жандармерията щурмува ядрото на планирания като общонационален протест пред Народното събрание – 100-ина тийнейджъри с качулки, камуфлажи и кубинки.

Подготвеният почти месец протест приключи за час и половина, след като полицаи и протестиращи влязоха в директни сблъсъци, стигна се до арести и побой над невинни граждани и представители на медиите. По искане на МВР и предложение и сигнал за самоделно взривно устройство протестът бе прекратен със заповед на зам.-кмета на София Юлия Ненкова.

Хората

Първите протестиращи започнаха да прииждат малко след 10 часа. В началото сред няколкото национални флага се забелязваха единствено полицаи и журналисти. Малко по-късно с прииждането на протестиращите се издигнаха и първите призиви: "Оставка", "Мишоци, излизайте" и плакати с лозунги: "Пука ни", "Писна ни на ..., майна", "Спрете да крадете". Още в началото най-отчетливо се открои група от около 50 младежи с шалчета с националния флаг, впоследствие разпознати като членове на фенклуба на Левски - "София – Запад" и националистите на Боян Расате. Именно от тях започна да се трупа напрежение сред простестиращите, което първаночално намери израз в неприлични изрази и набра скорост под формата на снежни топки, хвърлени срещу полицаите. "Това са провокатори, подучени от управляващите, чиято цел е да компрометират мирното недоволство", коментираха някои от присъстващите. Сред дошлите да изразят гражданската си позиция отчетливо се открояваше групата привърженици на ДСБ, които се разхождаха със стикери "Серго, върви си". Малко встрани от тях бяха застанали привържениците на СДС. Отделни групички формираха кардиолози, майки, земеделци и еколози. Основната част от студентите, които бяха първоначален двигател на протеста, се присъединиха по-късно, когато напрежението беше започнало да ескалира и да пренасочва енергията на недоволството от първоначалния си обект – депутатите, към многобройните служители на реда. Въпреки че от МВР заявиха, че 1000 полицаи ще охраняват протеста, кордоните от служители на реда видимо надвишаваха заявената бройка. "И на вас не ви плащат заплатите. Мястото ви е при нас", бяха първоначалните добронамерени призиви към униформените служители. След като не успяха да предизвикат реакция, скандиращите промениха тона с репликите: "И вие сте като тях – червени боклуци". Непочистеният от паметника на Цар Освободител сняг се превърна в удобно оръжие в ръцете на протестиращите. Срещу полицаите започна обстрел със снежни топки, подплатени с камъни, а впоследствие ядрото от скандиращи премина към по-твърди действия и започна да замеря охраната на парламента със самоделни бомбички и пиратки. Около 20 минути след официално обявения старт на протеста бе направен и първият опит да се разкъсат металните заграждения, на което полицаите отговориха с палки. Оттук нататък протестът престана да бъде мирен и падна психологическата бариера, която предпазваше двете страни от директни сблъсъци.

Боят

Полицейските сили влязоха в директния сблъсък след няколко устни предупреждения към протестиращите да спазват реда. От своя страна организаторите също подканиха най-активните да се въздържат от агресивни прояви. Размяната на удари през железните заграждения обаче продължи. Първият акт на активна съпротива от страна на полицаите беше пускането на сълзотворен газ. Бягащата тълпа тийнейджъри скоро се завърна на площада и поднови щурма си срещу полицаите. Протестиращите преминаха към деструктивни действия. Срещу полицаите полетяха изтръгнати от паважа пътни знаци, счупените прожектори на паметника. В отговор последва ответно действие от страна на органите на реда и повторно изтласкване на протестиращите. Жандармеристите атакуваха ядрото от основни провокатори, които се разбягаха в посока ул. "Иван Шишман". В тясната уличка последваха ръкопашни сблъсъци и арести. Ултрасите чупиха витрини, ограждения и знаци, една патрулна кола също бе потрошена. Част от хулиганите бяха подгонени по ул. "Славянска", където според очевидци са били преследвани от пешеходен полицай с извадено оръжие.

По-късно репортер на re:tv предаде, че органите на реда са подгонили група хора към "Орлов мост", бул. "Цариградско шосе остана блокиран и в двете посоки за около час.

Според МВР причината за включването на силите на реда са сигнали за въоръжаване на протестиращите с камъни и предмети. По данни на СДВР към 17:30 ч. са задържани 154 протестиращи. Пострадали са и шестима служители на МВР. В "Пирогов" са потърсили помощ трима души, пострадали има и във Военна болница. Сред ранените от сблъсъците бяха и представители на медиите.

От МВР не пожелаха да отговорят защо повече от час са оставили да бъдат атакувани с бомбички, камъни и снежни топки, вместо да арестуват провинилите се. Пред БНР министърът на вътрешните работи Михаил Миков благодари на полицаите за "хладнокръвното" справяне със ситуацията и заяви, че цялата отговорност за безредиците носят организаторите на протеста. Той каза, че полицаите са проявили "достойно поведение" и "минимална репресия", справяйки се с "вандалските актове". Засега не е ясно какви обвинения ще бъдат повдигнати срещу задържаните. Някои от тях ще бъдат пуснати, а срещу други, заснети от полицейските камери, ще бъдат внесени обвинителни актове.

Отзвук

"Не знаем кой хвърля камъни и бомби. Те дойдоха, завзеха ни шатрата и техниката. Ние предупредихме, че подобни действия са в полза на властта. Най-вероятно става въпрос за провокация", заяви след преждевременната развръзка Кънчо Драгнев от студентската организация СРОКСОС, официален организатор на протеста. "Расате провокира с качулатите си привърженици", коментираха участници в протеста. Други откриваха причината за непланираното развитие на събитията по-далеч – в спонтанното заминаване на премиера Станишев и отсъствието му от подобен съдбовен момент. Макар в декларираните в понеделник 19 искания да присъстваше и апел за подобряване жизнения стандарт на органите на реда, в крайна сметка полицаите (под формата си на "инструменти на властта") се оказаха едни от основните обекти на гражданското недоволство. За някои именно липсата на реакция от страна на полицаите се е превърнала в допълнителна причина за опорочаване на протеста.

Предисторията

"Провокира ни онова, което става последните почти 20 години в България", заяви на пресконференция в понеделник Румен Захариев от Сдружение за развитие и обществен контрол на студентските общежития и столове (СРОКСОС), които са и основен организатор на събитието. Освен тях зад списъка от 19 искания застанаха и представителите на обединени природозащитни и земеделски организации. Впоследствие идеята за обединен граждански протест бе подкрепена и от редица неправителствени организации, недоволни граждани и политически партии. Въпреки обвиненията за политически гръб и субсидии от страна на опозицията и най-вече ДСБ и ГЕРБ, организаторите бяха категорични: "Не представляваме никоя политическа организация". Те формулираха своята цел като "смяна на системата, а не просто на лицата". В общата си декларация, адресирана до депутатите от 40-ото Народно събрание, протестиращите заявиха недоволството си с думите: "Политическата система в България е лоша и генерира корупция".

Макар основният лозунг на протеста да бе "Обединението прави промяната", самите студенти не успяха да се обединят и да застанат зад една обща кауза. Националното представителство на студентстките съвети (НПСС), официален орган на студентите, се разграничи от днешния протест. В отделна декларация членовете на НПСС заявиха, че "категорично се разграничаваме от опитите на определени псевдостудентски лидери за насаждане на обществено недоволство сред нашите колеги студенти". Ден преди протеста след среща с министъра на образованието и науката Даниел Вълчев представители на НПСС изразиха задоволството си от обещанията за удовлетворение на исканията им. "Като студенти считаме, че исканията, които сме поставили, се изпълняват. Това, което сме поставили, мисля, че е изпълнимо. И то може да се изпълни от настоящите управляващи и да се продължи от следващите", заяви пред "Капитал" Драгомир Стефанов, административен директор на НПСС. Преди това официалните говорители на студентите проведоха поредица от срещи със "знакови фигури от обществено-политическия живот на страната", сред които президентът Георги Първанов, премиерът Сергей Станишев, министърът на вътрешните работи Михаил Миков и кметът на София Бойко Борисов. Сред основните им доводи да се разграничат от протеста бе предполагаемата партийна ангажираност на недоволните.

Разцеплението в студентстката общност започна още с първия протест на 12 декември, заявен като траурно шествие в памет на убития пред дискотека амнезия студент Стоян Балтов. Тогава между двете групи започна спор за авторството на организирания протест, който продължи и при последвалото представяне на исканията и преговорите с различните институции. "При тях има малко институционална ревност. В момента те излязоха на светло покрай нашите протести и въпреки всичко продължават да се разграничават от нас и по всякакъв начин да ни излагат", обобщи Кънчо Драгнев.

Предварителният ефект на протеста

Самият Даниел Вълчев откри позитивен елемент в напрегнатата ситуация. "Винаги когато има напрежение, дори когато има криза, това създава проблеми, но също така създава и много възможности да бъдат решени въпроси, които в спокойна обстановка трудно могат да се разрешат", заяви той, като допълни, че "всеки има право да изразява позиция, но някой трябва да свърши и малко работа".

Притеснението на управляващата коалиция от замисления протест и желанието да се тушира напрежението намериха израз и в приемането на исканията на природозащитниците, касаещи Закона за горите. През уикенда председателят на парламента Георги Пирински също изрази смущението си от протестната инициатива: "Те са подплатени с нагнетена степен на обществена отрицателна енергия, фокусирана върху парламента, подхранвана не от вчера по най-различни линии", каза той. Миналия вторник на заседанието на ИБ на БСП премиерът Сергей Станишев обяви, че е възложил поредица от действия за контакти с протестиращите групи, за информация какво се прави, какви стъпки са предприети и какви въпроси се решават.

Протестните действия получиха подкрепа от ДСБ, СДС, политическо движение Социалдемократи, политическа партия "Общество за нова България", партия "Зелените". В същото време от гражданското недоволство се разграничиха двата синдиката – КНСБ и КТ "Подкрепа".

Самият протест ще остане в историята на българското гражданско недоволство заради спецификата на своята организация. Инициативата се появи за първи път в уеб-пространството под формата на призиви в блогове, социални мрежи, форуми и чатове. Ден преди протеста в интернет бе разпространен и линк (feelfriendly.com), на който всеки можеше да "регистрира" виртуално участие на протеста.

Поглед отвътре

Повечето депутати приеха спокойно протестите пред сградата. Най-напрегнат беше главният секретар Аврамов, който следеше ситуацията от вътрешната страна на централния вход. Георги Пирински стоически водеше заседанието, въпреки че в залата на Народното събрание депутатите се колебаеха между 30 и 40, а най-странно се чувстваха когато запознаха да гласуват промени в закона за закрила на детето. "Че те децата са на площада, ние закон гласуваме", коментираха депутати, напускайки залата. "Аз се чудя защо залата е празна, а вие сте пред прозорците на втория етаж", изненада се Димитър Гъндев от БСП, когато видя колегите си да висят на крачка от стъклата по предупреждение на НСО. Охранител имаше пред всяко от тях да съблюдава дистанцията. "На вашия прозорец кой победи?", интересуваше се червен избраник за ситуацията на югозападната страна на сградата, където бяха ултрасите. Според фенската принадлежност на народните представители, агитката беше ту на Левски, ту на ЦСКА или пък на "Локо" Пловдив. "Да доведем Сашо Томов или Христолов и ще успокоим обстановката, защото те ще привлекат вниманието", предложи народен представил в час със страстите във футбола. Според него агитките били на по-високо ниво от това на футболистите, които се жалели на мачове и гледали да не се изцапат, а ултрасите влизали в бой без страх. "Президентът да даде втори орден "Стара планина" на Тодор Батков", ехидно подхвърли Олимпи Кътев, намеквайки, че феновете на "Левски" присъстват благодарение на собственика на отбора. Като виц из кулоарите се разказваше коментара на Станимир Илчев от НДСВ "Бойко Борисов както винаги е справедлив. Два часа се бие на страната на едните, а после преминава на страната на другите". Имаше и по-неприлични подмятания по адрес на Владимир Кузов - народното представителство асоциира появата на толкова много малки деца на едно място. Независимият Яне Янев като специалист по митингите изчисли протестиращите на около 2000 души. Управляващите пред прозорците се питаха къде е Цаконски с кравите и защо Стела Банкова още не е занесла чай на недоволните. " "Не сте били пред 12 години, затова не знаете какво е", на пръв поглед успокояваше депутатите служител от администрацията. Но после продължи "тогава бяхме от другата страна, но бяхме обградили сградата отвсякъде", с охота си спомняше той. "Проблемът е, че не се знае какво точно искат. Под повечето плакати и аз мога да се подпиша", най-често се чуваше от устата на социалистите. "Как какво? Да си ходим! След час и половина ще си ходим", отвърна колега, който явно не се трогна от плакатите.

Протестите продължават

"Ще продължим да протестираме и утре", заяви пред "Капитал" Кънчо Драгнев от студентската организация СРОКСОС, основен организатор на днешния протест. Той уточни, че за разлика от днес протестът няма да започне под формата на шествие от "Студентски град", а участниците ще се съберат направо пред сградата на Народното събрание. Началният час на проявата е 11 ч.

От пресцентъра на Столична община обясниха, че преждевременното прекратяване на днешната демонстрация не означава отмяна на разрешението за протест за следващите два заявени дни. Позволението важи за три дни (14-16 януари) и е в часовия диапазон 10-18 ч.

За да не се повторят ексцесиите от днешния ден, от МВР обещаха, че ще има пунктове, на които ще се проверяват документите на известни на полицията лица, които няма да бъдат допускани до протестните действия.

"Българите не са научени да протестират. Това, което виждам, е като среща на кафе в Солун. А в крайна сметка за какво протестират – за Сергей, за природата, за леви, за десни, за природата?". 24-годишната студентка от Солун Елени гледаше недоумяващо иззад стъклените витрини на хотел "Радисън". Секунди преди това жандармерията щурмува ядрото на планирания като общонационален протест пред Народното събрание – 100-ина тийнейджъри с качулки, камуфлажи и кубинки.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

64 коментара
 • 1
  Avatar :-(
  -

  Държавата, управлявана от подофицерите на Тато, показа че е на светлинни години от всякакъв Запад, свобода или както както там наричат проявите на гражданско съзнание. В насадените от увредени фуражкаджии от типа на пожарникаря Борисов тикви друго освен насилие, злоупотреба зад марката БКП, диви прояви на държавен хулиганизъм от страна на най-пропадналите антикомунисти от типа на Овчаров, Станишев и прочее девалрирали социално неопределени типове, не може да се роди. Инснктите на онова чудовище ЧК или КГБ или ДС, родено за смазване на Партията, на истинските болшевики, на народната демокрация на всичко, що носи белезите на човещината, тепърва ще се проявявят, защото новопръкналата се криминална измет на бившата Татова /тоест Гешева/ групировка, именуваща се БСП, вкуси от крадените пари на държавата, усети благото на лесното имане и няма да даде нищо даром - точно така, както преди 1944 година други преди тях с кръв бранеха фалшивата си държава, рухнала под напора на народния гняв.

 • 3
  Avatar :-|
  Niki

  Подкрепете протеста и по интернет на този адрес: http://www.feelfriendly.com/

 • 4
  Avatar :-|
  к

  напрееееееееееед

 • 5
  Avatar :-|
  Grajdanin

  ... за няколко кратки часа се докоснахме до истинското гражданско общество, сьс своите дефекти, провокатори, лумпени, но и със своята трезво мислеща младеж, своите ангажирани граждани, антиконформисти, европейци, демократи, прогресивни и сьвестни българи...

  Поздрав за тях.

  Срам и позор за това правителство, за този балканско-азиатски социализъм, подлога на тъмно-червената мафия !

  Днес след години живот на подлоги поне малко се отсрамихме пред Европа...

  Само от нас зависи и за в бъдеще дали ще продължим да бъдем клекалото на Европа.

 • 6
  Avatar :-|
  Хан Крум

  Три неща изпъкват в СВИНСКАТА НИ ДЪРЖАВА.
  1. Хиляди милиционери пребиват стотици малолетни и деца, момичета, възрастни жени. Милиони софийски мъже си траят в колите пасивно, слушайки поразяващите новини по радиото, докато пребиват децата им, може би в този момент. Сред тях и безстрашните бакшиши, които друг път скачат вкупом за егоистичните си интереси. Сред тях и транспортните работници, искащи високи заплати. Милиони жени в София си седят по кафенетата, фризьорските салони , пазаруват си най-спокойно, на крачка от кървавите размазани глави. Целият град трябва утре да подири сметка от мръсната комунистическа сган и да претрепе с камъни наред - от началниците на милиционерските началници, та до простите милиционери, докарани в София да бият софийските младежи.
  2. Най-милиционерският номер бе извъртян от ексмилиционера, възпитаник на школата в Симеоново, бившият пожарникар, пазвант на зловещия диктатор Живков, оперетният милиционерски космат генерал- мутрата Бойко Борисов. Чрез постановката с фалшивия сигнал за взрив, той нареди на практика погрома върху протеста.
  3. До вчера нямаше причина да бъде предизвикана и задействана революционна криза. Днес вече тя е налице. Кризата тлееше от началото на десетките масови протести от миналата година на съсловните организации, този път пулсиращата жива тъкан на обществото - младежите, сами поемат от неконтролируемия хаос на протест към ясна и кървавожелана цел - сваляне на правителството и мъст. Интересна е за наблюдение и самата "опозиция", атаките към комунистическата проказа са цивилизовани - искат се само незабавни оставки. Абе като искаш да вземеш властта ,за да спасиш родината си, направо грабваш оръжието и заставаш начело на стъпканите граждани, прави се една хубава гражданска война и се поема по пътя на свободните държави.

  Накрая ще повторя още веднъж начина , по който България може да бъде освободена от проказната зараза на ДС и комунистите - поголовно издирване на всички служители и доносници на ДС, на всички партийни комунистически ръководители до низовите организации през последните 64 години, незабавни съдилища по бързата процедура и екзекуции .

 • 7
  Avatar :-|
  Grajdanin 2

  днес видяхме .... България: Клекалото на Европа !

 • 8
  Avatar :-?
  klekalo li i to kakvo !

  http://squat.beinsa.info/ - не е майтап !

 • 9
  Avatar :-|
  dnes e dobar den

  Лошото на лицемерието е че е до време. Днес паднаха две маски - едната на ББ, който забрани протеста и другата е на псевдоопозиционната Атака която не го подкрепи въобще.

 • 10
  Avatar :-|
  Б.Б. Бомбата

  Бате Бойко Бомбата.Нещо като Митко Бомбата,верния саратник на маьор Деянов.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK