Нов, неприятен доклад на "Репортери без граници" за България

В началото на доклада се подчертава, че България заема най-ниската позиция от всички държави-членки на ЕС. Според организацията ситуацията в страната се е влошила значително през последните две години. Ето и причините:

- Част от медиите продължават да се управляват от служители на бившата Държавна сигурност;


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.

18 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  Avatar :-|
  потрес
  • - 1

  Те наричат парцалите и салфетките медии, а драскащите в тях - журналисти.
  Е, сбъркали са поначало. Оценка се дава на нещо съществуващо в природата. Не можеш да опишеш ламя. Има я само във въображението.
  Не мое се каже, че в БГ съществуват медии и журналисти. Поне не на сериозно.

  Нередност?
 • 2
  Avatar :-|
  Некъф

  А някой да е изненадан :)

  Нередност?
 • 3
  Avatar :-|
  o0o

  поредния доклад... който ще прашасва някъде...

  Нередност?
 • 4
  Avatar :-|
  oIo

  или ще се използва вместо тоалетна хартия...

  Нередност?
 • 5
  Avatar :-|
  Ламбо

  Какво да се чудим, от хилядите "журналисти" едва ли има и 1% завършили журналистика. Останалите са назначени по хубост, роднинство, партийна линия или просто за запълване на щата.

  Нередност?
 • 6
  Avatar :-|
  Любо

  Напълно логично. Не може да ни управлява мафията, пък медиите да са на ниво. Ако не бяхме в ЕС ситуацията щеше да е идентична на Русия. Аз съм все пак оптимист, Европа няма да ни изостави.

  Нередност?
 • 7
  Avatar :-|
  киров

  Към №3 - не си прав, това не е доклад на редово ченге до ръководството. Накрая ако не ги махнем от власт тия настоящиге и прежде управляващите ще ни скъсат задниците от глоби, а накрая ще ни изхвърлят от ЕС. После сещате ли се какво ще става в тази изстрадала земя?

  Нередност?
 • 8
  Avatar :-|
  Хан Крум
  • + 5

  Ами прави са хората, всички медии у нас са платени с пари на екскомунистическата проказа. Няма свободна частна медия у нас. Всичко е основано от нарочно подставени от ДС уж "независими" журналисти.
  И "Капитал" и "Дневник" не правят изключение, те са типични комунистически издания, мимикриращи "десни" идеи. Моите антикомунистически мнения във форума на тези две издания бяха наказани с недопускането на мои изказвания цели две години в тях, както и в "Новинар" и някои други електронни вестници.
  Чак когато изпратих един цитат от ЕС до главните редактори, цензурата към моите постинги тихомълком беше вдигната.
  Да си припомним ГНУСНОТО слугинажно поведение на двата вестника спрямо стачката на учителите, жалкото подло насъскване на обществеността срещу най-онеправданото съсловие, манипулациите срещу клетите мизерстващи преподаватели, само и само да се стъпче справедливото им искане за по-добро възнаграждение, само и само да се обслужи волята на управляващата клика.
  Всички - и телевизизи, и радиа, и вестници масово хулеха учителите, масирано ги нападаха с грозни обвинения, сред най-активните помагачи на властта бяха тъкмо "Дневник" и "Капитал".
  Още по-ярко като пример е смешното дискутиране на темата за 1989-та или друг случай, още по-смешните и беззъби статии срещу ДС, имащи за цел да обезсилят и да изпортят в направляван улей неудовлетворението на хората към този зловещ тумор в нашага история.
  Но да си припомним и начина, по който бяха насметени в тъмните кьошета на архива информациите за побоя над протестиращите, както и критиките във форума. Моментално се покриха разобличаващите мнения на изказалите се.
  "Дневник" постъпва още по-радикално - направо крие статиите с критични изказвания някъде отдолу, дори и да е преседяла само десетина минути, ксетне дори и с търсачката на Гугъл не можеш да откриеш къде е забутана.
  Цензура, другарки и другари, питате се защо?
  Или друг пример - в най-деликатната сфера - културата, двата вестника налагат като свръхинтелектуалци Гамизов и Георги Господинов, но да видим какво помества Копринка Червенкова в "Култура" - там ГеГе прави невероятен поклон пред некадърника - ченге от ДС, Недко Солаков. Направо дитирамбено се гърчи пред "гения" му , малка услуга към наш човек. После пак малка услуга - ровичкайки в мръсните пластове в душите на хората, лишени от национално достойнство, омаловажавайки резонанса от кенефната чешка инсталация, ГеГе обслужва в Дневник идеално целите на прокажената комунистическа власт.
  Самият Кандов непрекъснато реже уж заради някакви съображения спрямо уж нецензурно съдържание всяко мнение, неудобно на редакторските екипи .
  А когато прихлебниците във форума ругаят по-смелите, той държи обидите им срещу тях по три-четири дена.
  Впрочем и до ден днешен не може да се разтълкува подхода на медиите, никой не знае как ще извъртят в последния момент волана, подтиквайки с манипулативни статии читателите.
  А относно ченгетата в медиите - никой не се е и съмнявал.

  Нередност?
 • 9
  at2 avatar :-|
  at2
  • - 1

  Хан Круме, при цялото ми уважение към епистоларния ти стил, за Дневник и Капитал не си прав. Тресе те конспиративна теория, което е разбираемо с оглед на преживяното.
  Забутването на статиите, което те притеснява е ефект от автоматичната система, която тласка назад старите новини, които ти би искал да са вечно свежи. А те не са такива, именно защото няма човешка намеса, която да ги държи на разположение пред благодарния ти поглед.
  Ти добре пишеш, но с Георги Господинов не можеш да се мериш, приеми го като мнение огласено от обективната критика. Твое право е да му търсиш под вола теле, но направи си труда да дораснеш поне до хайванче средна категория.

  Гамизов не заслужава внимание, прав си, но той вече не го и получава след като му лъсна добрата бизнес практика с блога "Идеалист".

  Така че по-спокойно, не стреляй по пианиста, че без него ще останем на механична кутийка с една песен и тя химн за Гоце. Прочети доклада и ще видиш, че е така.

  Нередност?
 • 10
  Avatar :-|
  Хан Крум до Анонимен
  • + 3

  Анонимен, при цялото ми тресене от конспиративни страхове, някак не мога да знам от чие име се произнасяш. Може би тъкмо ти, все така анонимен, си правил охотно доноси по мой адрес в ДС.

  Достатъчно добре познавам нещата в посткомунистическата реалност у нас, приеми го като обективна даденост.

  Георги Господинов не ме интересува, от него съм чел единствено няколко стихотворения преди около месец , те са ми достатъчни за оценка. Пълен бездарник е твоя ГеГе. Не ме интересува и Гамизов. Не ме интересува и Недко Солаков. Не ме интересува и бившата Държавна сигурност. Не ме интересува какво се пише и как се премества в електронното издание някъде си. Не ме интересуват "Капитал" и "Дневник".

  Интересува ме единствено дали всеки у нас може свободно да пише. Щом има бутонче "добавяне", не ме интересуват и твоите забележки.

  Едва ли оценката за българските медии е дадена заради моето мнение.

  Нередност?
Нов коментар

Вход

Още от Капитал