БТК задържа продажбата на своите тв- и радио кули

БТК е изтеглила в петък документите си от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) във врръзка с продажбата на НУРТС на ORS (Oesterreichische Rundfunksender), съобщиха днес от българския телеком. По-рано тази седмица Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обяви, че се нуждае от още четири месеца преди да реши да даде зелена светлина на сделката.

През декември миналата година БТК реши да продаде НУРТС на австрийското предприятие ORS. Двете страни не съобщиха параметрите на сделката, но според източници от сектора ORS е купила мажоритарен дял от предприятието срещу 80 млн. евро. Астрийската компания обяви също, че ще вложи 100 млн. лв в модернизиране на радио- и тв кулите.

В България само НУРТС може да излъчва аналогова телевизия и радио в национален мащаб. Заради това електронните медии и мобилни оператори са принудени да ползват нейните съоръжения там, където нямат свои. Сред тях са големите телевизионни канали БНТ, БНР, "Нова телевизия" и TV2. Сделката е особено важна и заради прехода към дигитална телевизия, който трябва да завърши през 2012 г. Телекомуникационни експерти коментираха, че въпреки остарялата си инфраструктура, НУРТС е най-близо до излъчване на цифров сигнал.

По закон НУРТС задължително трябва да излъчва обществените БНТ и БНР. От КРС се очакваше да прехвърли лиценза със задълженията към новия собственик ORS. Телекомуникационният регулатор забави решението си по сделката, но тя не се разваля, коментира представител на телекома. "Избягваме ситуация, в която КРС решава да прехвърли лиценза на ORS, а КЗК отменя или отлага сделката. Тогава трябваше да спрем излъчването на телевизиите и радиата", допълва източник от БТК. Сега двете компании ще "направят допълнителни анализи на бизнес средата и последващо изясняване на детайлите по сделката".

ORS е 60% собственост на австрийската обществена телевизия ORF и 40% - на Raiffeisen Group чрез Medicur Sendeanlagen. Купувачът на НУРТС строи инфраструктурата в Австрия, която излъчва цифрова телевизия.

Повече по темата в съботния брой на "Капитал" и на www.capital.bg.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


5 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  FM

  Това се прави с цел да се отложи цифровизацията.

 • 2
  Avatar :-|
  diadoto

  ТОВА КОЕТО НАПРАВИХМЕ С БЕЗОГЛЕДНАТА "ПРОДАЖБА"НА НАЦИОНАЛНИТЕ РАДИО РАЗСПРОСТРАНИТЕЛНИ СЪОРАЖЕНИЯ Е НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО!
  Комуникационната система в телефонизацията в повечето европейски страни /Германия например/ са подчинени на държавата.За радио и телевизионните съоражения тези които нямат стратегически съображения се изграждат от частни компании но минават на разпореждане на Министерствата на съобщенията и информацията /Франция например/.Тук Държавата трябва непременно да съблюдава изискванията за общ европейски стратегически надзор над телекомуникацийте,за да не се окажат един ден "собственост"на анти държавни и анти европейски групировки.Тва означава да бъдат контрилируеми в по голяма степен и икономически .Значи трябва да се върне мажоритарния пакет на собственост.Техническите съоръжения са на българска земя и продажбата им е в нарушения на Европейската конституция.Да вземем например Гърция.Собствениците на земя в тази хиледолетна дамокрация трябва да бъдат непременно граждани на гръцката държава.Така ние разпродаваме на чужди граждани българската земя.Ами ако собствениците се окажат с анти български настроения и действия?Какво правим тогава? Въобще ако ГЕРБ вземе властта в НС трябва веднага да изисква тези които са продали за жълти стотинки стратегически обекти да бъдат дадени в Европейския съд за национално и европейско предателство.Пример ,в Щатите някоя европейска и каквато и да е държава да притежава "нещо"от американската земя което е от национално значение за тази Велика Демокрация? Посочете !.Дори на Майкрософт сСената не позволява да продава дялови капитали на когото и да е било! Що за държава сме ние с 13 вековна история от която явно нищо не сме разбрали !

 • 3
  Avatar :-?
  Emo

  Има и други оператори които са готови да посрещнат тези предизвикателства- например има една фирма ЕСКОМН която е с национлна радио-релейна мрежа и има поддръжка в цяла България - работи с оборудването на Нера нетуъркс.
  www.escomn.com

 • 4
  Avatar :-|
  в бизнеса

  ЕСКОМН е смешно джудженце. Никоя сериозна ТВ не работи с нея, нито ще работи. Бивш военен става само за охрана и да чопли семки.

 • 5
  Avatar :-|
  Dircho

  Няма достатъчно конкуренция,ам не виждам нищо интересно в БТК освен напразни надежди отново? Ами вижте в някой офис на Макстелеком,може и там да им е сенчест бизнеса,или пък няма достатъчно такива в провинцията?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал