Вътрешната комисия на парламента отхвърли безконтролното следене в интернет

Парламентарната вътрешна комисия отхвърли исканията на МВР за неограничено следене на онлайн кореспонденцията и телефонните разпечатки на свое заседание днес. Въпреки това обаче утре Народното събрание ще гласува спорните предложения като поправки в Закона за електронните съобщения (ЗЕС). Само преди месец парламентът прие службите да имат достъп до деликатната информация само след съдебна заповед и само при съмнения за извършени тежки или компютърни престъпления. Данните включват кой с кого говори по телефона, кои сайтове посещава и с кого чати в ICQ и Skype.

Скоро след приемането на поправките в ЗЕС вътрешният министър заяви, че те ще затруднят ефективната борба с престъпността. По конституция МВР няма законодателна инициатива и затова носителите на проектa са депутати от БСП и ДПС. Това се случва с цената на серия процедурни нарушения, посочват от неправителствената организация Програма "Достъп до информация".


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
8 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  Avatar :-|
  Ако дип го приемат, ще се наложи
  • + 3

  ..да осъдя държавата
  Някой да иска да се присъедини ?

  Нередност?
 • 2
  Avatar :-|
  muncho
  • + 1

  Ползвайте Tor (http://www.torproject.org/) пък нека ви следят...

  Нередност?
 • Говнар Комсомолски
  • + 1

  М...а им Комунягарска! Свикнали са дъ се държат с народа като с вещи. Мрежата остана може би единственото пространство къдет хората могат дъ избегнат прекия надзор на "властискащите". Гори им под лайнените задници че нямат всеобщ контрол над Нета...мършари! Повечето обществено полезни мероприятия се извършват и разпространяват чрез Мрежата. Мурдари (БеКаПари & Сие), ако не се примирите, че трябва дъ дадете нужното място на дейното гражданското общество, сами ще си сложите примката, скверни глупаци! Свикнали сте, пък и направихте народа в население-слушалка с вашия измислен комунизъм, но неможе всичко да контролирате...щот нещата не са вече само местни, а глобални, шошлупковци! Нашето заспало население, щяло нещяло се пригажда към промените в Европа....ех разбира се, по нашенски, но все пак...

  Нередност?
 • 4
  Avatar :-|
  muncho
  • - 2

  дфдф

  Нередност?
 • 5
  Avatar :-|
  mariana
  • + 2

  По повод промяната в Закона за избиране на членове на Европейския парламент и относно увеличаването на депозита за участие на политически партии от 15 000 на 50 000 лв., настояваме за логичната намеса на президентската институция на Република България.

  Като пълноправни граждани на Република България, загрижени за съхраняването на демократичното общество, и като пълноправни избиратели, считаме, че нашите права са сериозно застрашени от предложението за промяна в Закона за избиране на членове на Европейския парламент. Увеличаването на депозита за участие в изборите със сума, еквивалентна на 208 минимални месечни работни заплати за България е не само неадекватно спрямо икономическата ситуация в страната, но и в сравнение с подобните депозитни изисквания в другите страни-членки на Европейския съюз. По този начин, се лишава от нормална възможност за политическо представителство голяма част от българското население. За никого не е тайна, че сумата, фиксирана в закона не представлява проблем за субектите и групировките, които искат да феодализират и узурпират демокрацията в България.

  За сравнение с другите страни-членки на ЕС - в 15 от 27-те държави не се изисква паричен депозит за явяване на избори, а където такъв съществува, той е многократко по-малък от този за България. България, която е най-бедната държава в ЕС става държавата с изискване за най-висок депози за участие в свободни и демократични избори.

  Господин Президент, ако Вие не подкрепяте тази стъпка, която превръща България в “банановата” република на Европа то несъмнено споделяте вижданията ни.

  Считаме, че е ясно, че предложените промени в закона обслужват единствено интересите на мафията и сивата икономика в държавата. Подобни действия, явно защитаващи сега съществуващото политическо статукво и обвързаните с него бизнес интереси, естествено недопускат промяна и присъствие на нови политически субекти.

  Настояваме да се вземат съответните необходими мерки, а именно – да се наложи вето на закона и да се върне за преразглеждане в Народното събрание. Убедени сме, че е задължение на Президентската институция на Република България, имаща законовото право, да направи необходимото в името на демокрацията и за избягване на допълнителното дискредитиране на България като държава – част от Европейския съюз.

  Призоваваме към съдействие и Европейските институции, за запазване правата на гражданите на Европа - каквито сме, и правото на избирателите на една демократична държава да избират своите адекватни представители на Европейско и национално ниво.

  С уважение,

  ПП ЗЕЛЕНИТЕ

  31.03.2009 г.

  Нередност?
 • 6
  Avatar :-|
  mariana
  • + 1

  25/03/2009 в 18.27 от: ИС Зелените
  Становище на ЗЕЛЕНИТЕ във връзка с промените в Закона за електронни съобщения
  Днес в дневния ред на парламента се очаква депутатите отново да гласуват промени в Закона за електронните съобщения, в частта му за събиране на данни за интернет активността и телефонните разговори на българските граждани.

  Внасянето на това предложение е в противоречие с правилото, което казва, че трябва да минат поне 6 месеца от последната промяна на един закон, за да бъде подлаган на гласуване, а Законът за електронните съобщения беше гласуван на вторo четене и обнародван само преди няколко седмици.

  ЗЕЛЕНИТЕ се обявяваме против самото предложение за промени в закона. В него фигурират текстове, отменени от Върховния административен съд и нарушаващи правата на гражданите. Освен това са заложени текстове, нарушаващи Констутицията на РБ в раздела за гражданските права и неприкосновеност, както и части, които според отдел "Европейски актове и хармонизация", противоречат на европейски норми и директиви.

  Нарушен е и начинът на приемане на тези текстове в комисията по транспорт и съобщения, за което алармира председателят й професор Мирчев.

  Въпреки нарушенията на законите, на правилника за работа на Народното събрание и на Конституцията на РБ, тази промяна предстои да влезе в пленарна зала и да бъде гласувана.

  ЗЕЛЕНИТЕ смятаме, че по този начин се нарушават правата на гражданите и се потъпква съдебната институция. Законите трябва да са в интерес на обществото и да бъдат приемани по прозрачен и законен начин.

  ЗЕЛЕНИТЕ подкрепяме организациите, които работят в защита на правата на гражданите и водят кампанията срещу промените в Закона за електронните съобщения.

  Нередност?
 • 7
  popich_51 avatar :-|
  popich_51
  • + 1

  Мариянче,Лили .... и други дами очевидно Вие не сте разбрали добре целите на управляващите.От два месеца аз безпартийния Ви призовавам за събуждане на гражданката съвест.Без да оплювам никой и от никоя партия.Предупреждавайки Ви за капаните на голямата далавераджийка партийна"Каста " в Б.Г.Поговорката "Господ помага но в кошара не вкарва " е все още валидна за нашето общество.Ако властоимащите мислеха за нас те първо щяха да разрешат въпроса с електронното гласуване в Н.С.Службите щяха да работят под пара за вкарването в съдебна зала на всички незаконно забогатели за наша сметка.Мислиш ли че не се знаят кои са?За отсраняването на всички корумпирани от власта и политиката.Достатъчно е да бъдат заставени те да доказват че са невинни агънца със златни чанове от къде са ги придобили.?МВР наднича във компютрите както надничат и много политически ангажирани люде във форумите за да си сверяват предизборно часовниците и да си изграждат стратегията.Аз очаквах че тази сума ще е още по-голяма.Лошото е друго че времето е малко.Истинската партия със конструктивни програми за бъдещето на Б.Г. и нейните граждани отсъствува от хоризонта .Масовия гласоподавател се лута като свободен електрон в предизборното пространство.Засега имаме устави и платформи които една с друга си приличат.Които в последствие се забравят от субектите които са ги дали.Синдром на къса политическа памет.Истината е в пряката демокрация с участието на всички .Партия която може да накара народа да гласува за нея.Иначе 50хил. са =на толкова съобщения.А1мил съобщения са=1милион лв. Лошото е че избирателя бе лъган на няколко пъти.Като в приказката за лъжливото овчарче той вече трудно ще реагира.Освен ако вълкът не го захапе лично.Българина не може да проумее смисъла на "Ти си следващия "Уважавам Вашата партийна платформа и устав но си задавам все още въпросът къде ще се вместите?В зората на демокрацията дадох вота си за Зелените .Те добре тръгнаха но в последствие бяха стопени от Партията СДС.Много ????Тези ,които вярваха в Царското чудо бяха най големите глупаци -както и сега новите Гербери търсещи Генералите на Първанов.Това в голямата си маса са тези които бяха с"Вервайте ми"за 800 дни вие ще бъдете Щвейцария.Успех в начинанието.Бъдещето е в младите,умните и проспериращи хора милеещи за бъдещето си а не в корумпираните "говна" от политическата тоалетна на Б.Г

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал