Телевизионно състезание по ноти
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Телевизионно състезание по ноти

Телевизионно състезание по ноти

Общо 15 са компаниите, подали документи за аналогови разрешителни в Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). Двама от тях ще получат правото да излъчват ефирно в София. Останалите свободни честоти в страната можете да видите на сайта на комисията.<br />

Весислава Антонова
4930 прочитания

© Красимир Юскеселиев


По предварителна информация на "Капитал" не всички от кандидатите са подали документи за няколко населени места - някои от тях кандидатстват за по една ефирна честота. КРС, на базата на Закона за електронните съобщения (ЗЕС), получи правото да издава аналогови разрешителни със срок до 2012 г., когато тв секторът трябва да се цифровизира изцяло.

Всъщност още на 10 април изтече срокът за обществено обсъждане на проекта на Правила за реда за издаване на разрешения аналогово излъчване на телевизионни сигнали, изработен от КРС. До 7 февруари пък бе крайния срок, в който кандидатите за ефир можеха да подават документи в далекосъобщителния регулатор. КРС още не е публикувал официалния списък с подалите заявления, но ние ви предлагаме списъка на 15-те кандиданти, изпратен този понеделник в Съвета за електронни медии (СЕМ), за да може регулаторът да се произнесе по тях и да провери дали имат валидни програмни лицензи. Това е задължително условие при кандидатстването за далекосъобщителен лиценз пред КРС.

Правилата за издаване на аналогови разрешителни бяха регламентирани в §5 от Преходните и заключителните разпоредби (ПЗР) на Закона за електронните съобщения (ЗЕС), който предоставя възможност на "определени" телевизионни оператори да разпространяват програмите си аналогово до 2012 г. Това се случва, една година след като след множество скандали Съветът за електронни медии отмени своите решения от 2006 г. за аналоговите тв конкурси в София, Пловдив и Варна. Целта уж беше да не пречи на бъдещата цифровизация. Позицията на КРС бе, че свободни честоти няма и така конкурсите нямат смисъл. Комисията призова за работа по цифровизацията и изготвянето на план за въвеждането й. Година по-късно очевидно интересът и приоритетите на управляващото мнозинство са се променили, както и уж пълния честотен спектър.

Когато 2007 г. Съветът за електронни медии (СЕМ) реши, че ще провежда осем конкурса за ефирни телевизии в трите големи града - София, Пловдив и Варна до финала на състезанието допусна девет фирми - "Виталис ТВ", "Макс ченъл" ("7 дни тв"), "Триада комюникейшънс" (GTV), "Р.Д. ТВ" ЕООД, "Балкан българска телевизия", ТВ 2, "Техностийл", "Телевизия ММ" и TV7. В хода на борбата отпаднаха телевизии "Европа" и "Диема". В София и Варна битката се водеше за три честоти. В Пловдив - за две.

Ето кандидатите към момента:

1. "Евроком България" ЕООД - Национална кабелна телевизия Евроком (НКТВ Евроком)

Каналът започва излъчване 27.08.1996 г. като част от компанията Евроком кабел. Тя притежава лиценз за разпространение на 24 часова програма по кабел и сателит. Паралелно с Национална кабелна телевизия Евроком развива и детски телевизионен канал - Детска кабелна телевизия Евроком - ДКТЕ. И двете телевизии са софийски.

2. "ТВ 2" ЕООД - ТВ2 се налага като четвъртата национална ефирна телевизия в България. Започна излъчване ноември 2007 година. Проектът ТВ2 е компилация от лицензите на две компании - ТВ2 и CTN. Дружеството ТВ2 (доскоро 100% собственост на Гергана Даковска) е носител на програмния лиценз на новия канал. СТN притежава разрешения да излъчва на регионалните ефирни честоти в 27 града на страната. Собственик на далекосъобщителните лицензи е "Техностийл", с който ТВ2 има договор за използване на честотите. Националният лиценз е издаден на ТВ2 от предшественика на Съвета за електронни медии - Националния съвет за радио и телевизия, още през 2000 г. по стария медиен закон с право на излъчване до 2010 г. При предишните конкурси ТВ2 бе един от основните конкуренти на bTV и "Нова тв" за национален ефир, но така и не получи втория й необходим далекосъобщителен лиценз.

Лятото на 2008 г. CME се споразумяха с "Топ Тон Медиа Холдинг", собственик на ТВ2 и спортния кабелен канал Ring, за закупуването на 80% от дяловете в телевизиите. От официалното прессъобщение, публикувано на сайта на компанията, става ясно, че СМЕ са подписали и консултантски договор с Красимир Гергов, който "ще осигурява експертна оценка и съвети за развитието на инвестициите на компанията в България". Гергов е неофициален притежател на двата канала заради ограничение в медийния закон, който забранява собственост в медийни компании, ако имаш интереси на рекламния пазар. Общата стойност на сделката, която ще бъде платена в брой, e 172 млн. долара преди уреждането на дълговете и оборотния капитал, както и сумите на потенциални необявени задължения. Преди няколко седмици Американскията медийна корпорация Time Warner си осигури относително евтин достъп до източноевропейския пазар, след като в понеделник постигна споразумение да купи 31% от водещата медийна компания в региона Central European Media Enterprises (CME) за сумата от 241.5 млн. долара.

3. "Балкан Българска Телевизия" АД - Каналът е собственост на близкия до президента бизнесмен Петър Манджуков. ВВТ стартира на 3 март 2003 г.

4. "РЕ-ТВ" ЕАД - Re:TV се излъчва на територията на цялата страна чрез "Евроком кабел", CableTel и ITV Partners, както и чрез някои регионални кабелни разпространители. От септември Re:TV ще продължи да развива програмата си и ще предлага и нови авторски предавания. Re:TV изгражда кореспондентска мрежа в областните градове на България и в повечето европейски столици - Брюксел, Лондон, Париж, Москва, Белград, Скопие, Мадрид, Берлин. Re:TV е проект на фондация "Граждански медии", която бе регистрирана в края на юли 2007 г., с идеята да подкрепя свободата на изразяване, разнообразието на мнения и качествената журналистика. В съвета на дарителите на фондацията влизат Иво Прокопиев (съиздател на "Дневник" и "Капитал"), финансистът Светослав Божилов и политологът Иван Кръстев. 

5. "Вест-ТВ" ЕАД - Бизнесменът и председател на съвета на директорите "Вивеста холдинг" Виктор Серов е основният инвеститор във VTV. Директор на медиата е бившата депутатка от НДСВ и някогашен говорител в БНТ Милена Милотинова. Телевизията ще е с екологичен профил и ще излъчва 24-часова програма, а мотото й е "Виж, това е важно". Името VTV идва от регистрацията на канала "Вест тв".

На последните избори Виктор Серов беше кандидат за кмет на София от ПД "Социалдемократи" на Николай Камов. В същия период той е и председател на столичната организация на социалдемократите. След вота обаче не само е освободил поста, но е напуснал и партията, твърдят от пресцентъра на социалдемократите.

6. "ТВ-7" ЕАД" - Кабелният канал ТВ7 бе замислен като ефирна софийска телевизия, но така и не успя да се пребори за национален лиценз. Телевизията бе обявена за продажба още през лятото заради ниските си рекламни приходи, но дълго време не успя да намери своя купувач. Каналът се разви по проект на Диляна Грозданова (която е управител на телевизията), съпруга на бизнесмена Любомир Павлов. Декември миналата година каналът бе придобит от бившата шефка на тотото Ирена Кръстева, която е собственик на вестниците "Монитор", "Телеграф", "Политика", както и на бившата държавна печатница "ИПК Родина".

7. "МСАТ" ЕООД - каналът е част от медийния бизнес на варненската икономическа група ТИМ.

8. "Р.Д. - ТВ" ЕООД - Собственик и управител е Румен Петров Стоянов, а компанията е в орбитата на варненската М Сат. От май 2004 г. в ефира на Варна и региона се излъчва телевизионния канал Варна ТВ, част от медийната група MSAT. От 27 април 2009 г. телевизията стартира под ново име - Телевизия "Черно море". Каналът концентрира зрителското внимание върху всичко, което се случва както във Варна, така и в Черноморския регион. Медията работи съвместно с вестник "Черно Море", "Алфа радио" и телевизия MSAT.

9. "България Кабел ТВ" ООД -Tелевизионната програма "България Кабел ТВ" се създава и разпространява от дружеството "България Кабел ТВ" ООД от началото на 1997 г. От 2002 г. и понастоящем програмата се разпръсква чрез сателит, което дава възможност тя да бъде гледана както в България, така и извън страната. Телевизионният канал се разпространява и чрез кабелните мрежи в Българя, в повече от 180 града и в над 200 села. Потенциалната й аудитория са над 2 500 000 домакинства в България, твърдят нейните собственици.

Програмата "България Кабел ТВ" е с политематичен профил, който акцентира върху развлекателни програми, в който независимо че отсъстват новини, актуалната публицистика има своето място. Програмата съдържа публицистични предавания, които представляват пред аудиторията актуални теми от националното ежедневие. Документалните и научно-популярни филми, които се излъчват в телевизията, са за наши съвременници на културата художници, писатели и др. Музикалната програма съчетава в себе си автентичен фолклор, поп, поп-фолк и др. Клиповете са обединени в музикални блокове, които са подбрани с усет и професионализъм от нашия екип, твърдят от медията. (www.bgtv-tv.com) 

10. "Статис" АД - Собственици на старозагорската компанията са Станимира Димова, Мариела Чорбаджийска, Дамян Георгиев. Дружеството е собственик на на ТВ Стара Загора. Излъчването и започва май 2006 г. Журналистите Мариела Чорбаджийска и Станимира Димова и адвокатът Дамян Георгиев тогава купуват акциите на фирма "Статис" АД, която държи лиценза за извършване на телевизионна дейност по кабел на територията на старозагорска област.

Новата местна телевизия ще се излъчва по кабелната мрежа на "Верея кабел" и на "Кейбъл" в областния град. Дни след старта ще бъде покрита и цялата област, съобщиха новите собственици на канала. Стара Загора остана без местна телевизионна програма в края на февруари 2006 г., когато ТВ Верея прекратява съществуването си заради промяна в собствеността.

11. "Евроком национална кабелна ТВ" ООД - Компанията е собственик на пловдивския канал "Евроком". Председател на борда на диеркторите е бизнесменът Георги Гергов. Септември миналата година смесеното държавно и общинско дружество "Международен панаир Пловдив" АД купува за 3.2 млн. лева 100% от дяловете на кабелната телевизия с национално покритие "Евроком България". Дотогава каналът е притежание на пловдивския бизнесмен Георги Барбудев и собственика на футболен клуб "Литекс" Гриша Ганчев. Те планираха да го превърнат в изцяло спортна телевизия и дори участваха в преговорите за закупуване на правата върху излъчването на българското футболно първенство, но впоследствие Ганчев се отказа от амбициите си и продаде дяловете си обратно на Барбудев. За да ги купи няколко месеца по-късно Министерството на икономиката и енергетиката, което е мажоритарен собственик с 51% в Пловдивския панаир.

12. "Телекабел" АД - Телевизия "Телекабел" стартира своята програма през 1995 година и за 13 години печели доверието на зрителите от пазарджишка област. Сега "Телекабел" предлага 18-часова програма. В телевизията работят млади амбициозни журналисти, оператори, медийни специалисти, чиято основна цел е създаването на програма, която да отговаря изцяло на интересите на зрителската аудитория, казват от канала. Програмната схема е постоянна и включва излъчването на 7 ежедневни новинарски емисии, публицистични, развлекателни и спортни предавания; игрални и документални филми, музикални и детски програми. Акцентът е върху събития с регионален характер.  

13. СД "Вис Виталис - Самарски и Сие" е казанлъшка компания, която е собственик на местния тв канал PRESS TV. Телевизията има 20 часова програма и политематичен профил. Започва излъчване в края на 2007 г. Дружеството СД "Вис Виталис - Самарски и Сие" притежава и първата частна радиостанция в региона "Вис Виталис", част от радио журналистите са включени и в тв екипа. Тв сигналът се разпространява по кабелен път. Намеренията на собственика Васил Самарски са не след дълго сигналът да е достъпен и в Стара Загора и други селища на областта. 

14. "Михайлов ТВ" ООД е лицензиран кабелен оператор за изграждане, поддържане и използване на кабелна далекосъобщителна мрежа за разпространение на радио и телевизионни сигнали и за предоставяне на други далекосъобщителни услуги. Регистрирана е за територията на Враца и региона. Собственик е инж. Цветомила Михайлова, която работи в областта на радио и телевизионната дейност от началото на 1992 г.

15. "ТВ Европа" АД - "Телевизия Европа" е първата кабелна новинарска телевизия в България. Започва излъчване през 2001 година. Основател на "Телевизия Европа" е Емил Стоянов, брат на бившия президент Петър Стоянов.

По предварителна информация на "Капитал" не всички от кандидатите са подали документи за няколко населени места - някои от тях кандидатстват за по една ефирна честота. КРС, на базата на Закона за електронните съобщения (ЗЕС), получи правото да издава аналогови разрешителни със срок до 2012 г., когато тв секторът трябва да се цифровизира изцяло.

Всъщност още на 10 април изтече срокът за обществено обсъждане на проекта на Правила за реда за издаване на разрешения аналогово излъчване на телевизионни сигнали, изработен от КРС. До 7 февруари пък бе крайния срок, в който кандидатите за ефир можеха да подават документи в далекосъобщителния регулатор. КРС още не е публикувал официалния списък с подалите заявления, но ние ви предлагаме списъка на 15-те кандиданти, изпратен този понеделник в Съвета за електронни медии (СЕМ), за да може регулаторът да се произнесе по тях и да провери дали имат валидни програмни лицензи. Това е задължително условие при кандидатстването за далекосъобщителен лиценз пред КРС.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • 1
  plamenj avatar :-|
  alderweireld

  На печелившите - честито!

 • 2
  aray avatar :-|
  Aleksandar Raykov

  Доста copy and paste е имало от стари материали при писането на този. VTV например била "тръгнала в петък...". Интересно защо само за Re:tv има информация как ще се развива в бъдеще...може би, за да се опровергаят слуховете, че парите свършват през септеври и се готвят съкращения.

 • 3
  Avatar :-|
  london

  ти се моли ре тв да prodalgi , za da ne gledash samo tyrska programa skoro .
  re tv e profesionalna televizia , kagi mi koia ot ostanalite otgore v materiala e na tiaxnoto nivo?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK