НА ЖИВО от 10:00 ч.: Банките и бизнесът

И Българският хелзинкски комитет се вкючи в бунта срещу избора на ген. Пенгезов

Веселин Пенгезов (в средата)<br />
Веселин Пенгезов (в средата)<br />    ©  Надежда Чипева
Веселин Пенгезов (в средата)<br />
Веселин Пенгезов (в средата)<br />    ©  Надежда Чипева

В писмото, което е адресирано до самият Пенгезов, БХК казва:

"Български хелзинкски комитет подкрепя позицията на Съюза на съдиите в България против Вашия избор. Това е така, защото този избор не изглежда да е основан на Вашия професионален и управленски капацитет, който изглежда да отстъпва на този на конкурентите Ви за поста, а вместо това на други, потенциално нелегитимни съображения. Освен това Вашата репутация в очите на обществото от гледна точна на неподкупност не е безупречна, а такава именно трябва да е репутацията на председателя на съд, като САС. Изключително важно е изборите на ръководителите на съдилищата да бъдат, и да е видимо, че са, основани на чисти, честни професионални критерии. Обществото ни жадува за почтена и читава съдебна власт.

Силно апелираме към Вас да проявите професионална и гражданска чест и да не встъпвате в поста, за който сте избран. С подобна постъпка ще проявите доблест и достойнство, които ще накарат репутацията Ви да заблести, и ще заслужите адмирациите на гражданското общество, на колегите си съдии и на юридическата професия изобщо. "

Генерал-лейтенант Веселин Пенгезов е досегашен председател на Военно-апелативния съд и няма опит в цивилното правораздаване. Има стаж като военен следовател, а през 1998 г. става съдия във Военно-апелативния съд.

В края на миналия месец той беше избран от Висшия съдебен съвет за председател на Софийския апелативен съд. Кандидатурата му беше предпочетена вместо тези на Даниела Атанасова и Ирина Петрова, въпреки, че и двете имат значителен опит в цивилното правораздаване.

Решението на ВСС предизвика остра реакция на съдиите в Софийския апелативен съд. Повече от половината съдии в него се подписаха под безпрецедентно писмо в което определиха избора на Пенгезов за лишен от логика.

Тази седмица, Съюзът на съдиите в България дори изпрати писмо до ЕК в което нарече изборът на Пенгезов "емблематичен пример за дефектиралата кадрова политика на ВСС, която е непредсказуема и не се гради на ясни правила." Магистратите казват още: "След като избраният не е пръв по качества, как обосновано да бъдат опровергани опасенията, че други, съвсем нелегитимни интереси, са го обусловили; че причините са политически, лобистки или са свързани например с хобито на претендента редовно да ходи на лов."

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


14 коментара
 • 1
  com_marques avatar :-P
  Comandante Marques

  както казах в друг пост, в България понятието за чест (гражданска или офицерска) е силно дефицитно и разтегливо.

 • 2
  Avatar :-|
  alfaom

  Много се страхувате от него! Сега той ли ще е поредния, под ударите на незаконните.

 • 3
  Avatar :-|
  Филолог

  ей, един път не го написаха правилно този хелзинКски комитет

 • 4
  Avatar :-|
  Борис
 • 6
  Avatar :-|
  любопитен

  Тоз на снимката не е ли Петьо Дрогата - прокурора дето по поръчка на Филчев подхвърли наркотиците при арестуването на застреляния висш прокурор Николай Колев?

 • 7
  Avatar :-|
  7

  Малко некоректно или непрофисионално в статията се акцентира, че Пенгезов нямал опит в цивилното правораздаване!?!?!? В България няма цивилно и военно правораздаване, а Военните съдилища правораздават по общите закони, по които правораздават и цивилните /НК и НПК/, само че техни "клиенти" са служащи в армията, МО, НСО, НРС, т.е. определена категория лица.

 • 8
  Avatar :-|
  7

  Да добавя

 • 9
  Avatar :-|
  7

  че не липсата на опит в цивилото правораздаване, а фактът, че на няколко пъти името му беше намесено в очевидни случаи на корупция, както и странните административни методи, които са превърнали ВАпС в частен съд на някои лица, са мотивите, които карат всеки що-годе нормален човек да подозира нечистоплътни подбуди за назначаването на господина.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал