Бойко Борисов обяви състава на новото правителство
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Бойко Борисов обяви състава на новото правителство

Дневник

Бойко Борисов обяви състава на новото правителство

7886 прочитания

Дневник

© Георги Кожухаров


Бъдещият премиер Бойко Борисов обяви преди минути състава на кабинета с мандат на ГЕРБ, след като преди това връчи на президента Георги Първанов предложението за структурата и персоналния състав на Министерския съвет.

Бъдещият премиер ще има двама заместници - министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов и на финансите Симеон Дянков.

Структурата на бъдещия Министерски съвет ще включва 15 министерства, както и министърът без портфейл Божидар Димитров, който ще отговаря за българите зад граница. Борисов ще има и двама вицепремиери - министрите на финансите Симеон Дянков, и на вътрешните работи - Цветан Цветанов. Създава се спортно министерство, оглавявано от Свилен Нейков. За разлика от същото министерство в кабинета Сакскобурггоски, това ще е отговорно само за спортната дейност, тъй като въпросите, свързани с младежта, са преминали към Министерството на образованието.

Към Министерството на икономиката и енергетиката вече влиза и ресор туризъм, който при предишния кабинет беше "под шапката" на агенция. Към транспортното министерство преминават информационните технологии и съобщенията, а към земеделското - горите. От досегашната структура на правителството, както се очакваше, отпадат министерствата на извънредните ситуации и на държавната администрация, както и това на европейските въпроси. Няма да има и специален министър, който да отговаря за еврофондовете. На излизане от президенството обаче Бойко Борисов обяви, че ще има специално звено към Министерския съвет, което да координира работата по еврофондовете.

Министрите, номинирани в последните часове от проучвателния мандат на Бойко Борисов, са на икономиката - Трайчо Трайков и на земеделието - Мирослав Найденов, който заменя обявената ден по-рано Десислава Танева, която поиска с официално писмо нейната кандидатура да бъде оттеглена.

По всяка вероятност новото правителство ще бъде гласувано в Народното събрание на 27 юли. Очаква се то да бъде подкрепено от парламентарните групи на ГЕРБ, АТАКА, Синята коалиция и РЗС.

Ето и как ще изглежда бъдещия Министерски съвет:

Министър-председател - Бойко Борисов. Роден е на 13 юни 1959 г. в Банкя. От 1985 г. до 1990 г. е преподавател във Висшия институт за подготовка на офицери и научноизследователска дейност (ВИПОНД) на МВР. Защитава докторска дисертация на тема "Психофизическата подготовка на оперативния състав" и получава научна степен доктор на педагогическите науки. През 1989 г. напуска системата на МВР и работи като охранител. През 1991 г. създава охранителната фирма "Ипон-1 ООД". С Указ 194/2001 г. на президента на Република България е назначен за главен секретар на МВР на 1 септември 2001 г. На 14 септeмври 2005 г. подава рапорт до министъра на вътрешните работи Румен Петков за напускане и е освободен на 19 септември 2005 г. На 18 септември 2005 г. Инициативен комитет, в който влизат известни спортисти, лекари, издатели, издига кандидатурата му за кмет на София на частичните местни избори на 29 октомври 2005 г. Избран е на втория тур на 5 ноември 2005 г. с 68,5 процента, а на 10 ноември 2005 г. полага клетва. Преизбран е за нов мандат на местните избори на 28 октомври 2007 г. с 53,58 процента, а кандидатурата му е издигната от партия ГЕРБ.

Вицепремиер и министър на вътрешните работи - Цветан Цветанов. Роден е на 8 април 1965 г. в София. Завършва Националната спортна академия и право в УНСС. От 1987 г. работи в системата на МВР. От 2001 г. до 14 септември 2005 г. е оперативен помощник на главния секретар на МВР Бойко Борисов и ръководител на сектор "Ръководство в МВР". След изборите за местни органи на властта през октомври 2005 г. е заместник-кмет на София по "Координация, контрол, обществен ред и сигурност" /ноември 2005 - 1 декември 2006/. От 3 декември 2006 г. е председател на партия ГЕРБ с неформален лидер Бойко Борисов - кмет на София. На парламентарните избори на 5 юли 2009 г. е избран за мажоритарен депутат от партия ГЕРБ - Велико Търново. В 41-ото Народно събрание е председател на ПГ на ГЕРБ.

Вицепремиер и министър на финансите - Симеон Дянков. Роден е на 13 юли 1970 г. в София. Учи международни икономически отношения в УНСС, във виенски университет и в университет в Берлин. През 1991 г. заминава за САЩ, където в университета "Питсбърг" защитава докторантура по международни търговски и финансови отношения. Доктор е по икономика от Мичиганския университет. От 1995 г. работи за Световната банка, където в момента е главен икономист по финанси и частно дело. От пролетта на 2009 г. ръководи групата на Световната банка за антикризисни политики. Директор е на научен център в Харвард.

Министър на образованието, младежта и науката - Йорданка Фандъкова. Родена е на 12 април 1962 г. в Самоков. Завършва руска филология в СУ "Св. Климент Охридски", специализира мениджмънт в образованието по проект на Министерството на образованието и науката в "Гьоте институт" и Културком такт - Австрия. От 1998 до 2005 г. е директор на 73-о СОУ с преподаване на чужди езици "Владислав Граматик". От декември 2005 г. е заместник-кмет в Столична община по култура, образование, спорт и превенция на зависимости. От април 2009 г. е председател на сдружение "Граждани за европейско развитие на България". На парламентарните избори за 41-о Народно събрание, произведени на 5 юли 2009 г., е избрана за депутат от партия ГЕРБ в 24 МИР - София.

Министър на земеделието и храните - Мирослав Найденов. Роден е на 14 декември 1968 г. Завършва Института по зоотехника и ветеринарна медицина в Стара Загора. Специализирал е "Ветеринарна медицина" в Тракийски университет - Стара Загора и в Берн - Швейцария. През 2008 г. завършва курс по програмата за политически лидери в Държавния департамент - САЩ. Бил е директор на Районна ветеринарномедицинска служба - Враца (2002-2004). Главен секретар на Национална ветеринарномедицинска служба (юли 2005 - октомври 2006), директор на Общинско предприятие "Екоравновесие", председател на сдружение "Гилдия на частно практикуващите ветеринарни лекари във врачанска област", заместник-председател на сдружение "Българска асоциация на ветеринарните лекари за дребни животни". Председател на Експертната комисия по земеделие и гори на ПП ГЕРБ. На изборите за 41-о Народно събрание, произведени на 5 юли 2009 г., е избран за депутат от партия "ГЕРБ" - Враца. Владее френски, руски и английски. Женен, с две деца.

Министър на околната среда и водите - Нона Караджова. Тя е на 39 години. Била е директор на дирекция "Стратегия, евроинтеграция и международна дейност" в Министерството на околната среда по време на правителствата на Иван Костов и Симеон Сакскобургготски. Участвала е активно в преговорите с Европейски съюз по предприсъединителна глава "Околна среда". Работила е в сферата на екологията като консултант.

Министър на културата - Вежди Рашидов. Роден е на 14 декември 1951 г. в Димитровград. Завършва Държавната художествена академия в София - специалност скулптура. Ученик е на проф. Димитър Даскалов. През 1994 г., след 37 изложби в чужбина, открива първата си самостоятелна изложба в България. Вежди Рашидов е автор на идеята за паметник с ключа на София. Негова изработка са статуетките за призовете "Сирак Скитник" на Българското национално радио, "Златна роза" на фестивала на българския филм във Варна, приза "Полицай на годината" на Министерството на вътрешните работи. Обявен е за почетен гражданин на Армения, а в България - на Кърджали, Мадан и Дулово. Народен художник е на Турция. Бил е член на обществения Съвет по култура при президента Петър Стоянов, общински съветник в Столичния общински съвет от гражданско движение "Св. Георги Софийски", член на Съвета по духовно развитие към президента Георги Първанов. На изборите за 41-о Народно събрание на 5 юли 2009 г. е избран за депутат от партия ГЕРБ в Кърджали.

Министър на правосъдието - Маргарита Попова. Родена е на 15 май 1956 г. Завършва българска филология и право в СУ "Св. Климент Охридски". Кариерата й на прокурор започва през 1990 г. като младши прокурор на Пирдоп. През 1991 г. става районен прокурор на Своге. От 1996 г. до 16 юни 2004 г. ръководи Софийска окръжна прокуратура. След това продължава да работи като прокурор в Софийска окръжна прокуратура. През юни 2006 г. главният прокурор Борис Велчев я привлича в екипа си. На 21 септември 2006 г. със заповед на Борис Велчев е определена да изпълнява функциите на говорител на главния прокурор. През септември 2008 г. оглавява създаденото тогава спецзвено във Върховната касационна прокуратура за борба със злоупотребите с пари от европейските фондове.

Министър на отбраната - Николай Младенов. Роден е на 5 май 1972 г. в София. Завършва "Международни отношения" в Университета за национално и световно стопанство и магистратура по "Международни отношения" в "Кралския колеж" - Лондон. Програмен директор на фондация "Отворено общество" - София /1996-1998/. Програмен координатор в Социалния отдел за България на Световната банка /1998-1999/. От 2005 г. до 2007 г. работи като консултант на Световната банка. През 2006 г . е съветник към комисиите по отбрана и външна политика на Иракския парламент. На 12 март 2002 г. е избран за член на НИС на СДС. От 26 март 2002 г. до 22 февруари 2004 г. е говорител на партията, а от 22 февруари 2004 г. и заместник-председател на СДС. На 16 август 2005 г. подава оставка пред Националния съвет на партията. На първите за България избори за членове на Европейски парламент на 20 май 2007 г. Николай Младенов е избран за депутат от партия ГЕРБ.

Министър на труда и социалната политика - Тотю Младенов. Роден е на 19 юни 1964 г. във Враца. Завършва специалност "Водоснабдяване и канализация" във Висшия институт по архитектура и строителство. Специализирал е в САЩ, Германия, Франция, Белгия и др. в областта на осигуряването, квалификацията и преквалификацията. Бил е конфедерален секретар на КТ "Подкрепа"по информационната политика, по социалната политика, педседател на Надзорния съвет на Националната служба по заетостта, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" към Министерството на труда и социалната политика. На местните избори на 4 ноември 2007 г. е избран за кмет на община Враца, издигнат от партия ГЕРБ.

Министър на здравеопазването - д-р Божидар Михайлов Нанев. Роден е на 19 януари 1963 г. в Димитровград. Специалист е по обща, гръдна и детска хирургия. Работи в Университетската многопрофилна болница за активно лечение "Света Марина" - Варна. Хоноруван асистент е по детска хирургия към Катедрата по обща и оперативна хирургия, анестезиология и интензивно лечение към Медицинския университет "Проф. д-р Параскев Стоянов" във Варна. От 2008 г. е председател на "Районна колегия на БЛС" - Варна, а от 10 януари 2009 г. е председател на Български лекарски съюз.

Министър на икономиката, енергетиката и туризма - Трайчо Трайков. Роден е на 19 април 1970 г. Прокурист е на "ЕВН България Топлофикация" - ЕАД и на "ЕВН България Електроразпределение" - АД.

Министър на регионалното развитие - Росен Плевнелиев. Роден е на 14 май 1964 г. в Гоце Делчев. Завършва ВМЕИ - София. През 1990 г. основава "Ирис Интернешънъл" - първата Българска строителна компания, която придобива сертификат ISO 9001. От 1991 до 1998 г. работи в Германия като съсобственик на строителна фирма, която става подизпълнител на германската "Lindner". От 1998 г. Плевнелиев е основател и управител на компаниите от групата "Lindner Bulgaria" ЕООД. Член е на Борда на директорите на КРИБ и управител на "Бизнес парк София".

Министър на транспорта, информационните технологи и съобщенията - Александър Цветков. Роден е на 26 август 1967 г. в Плевен. Завършил е магистратури по "Международни икономически отношение" в УНСС и по "Транспортно строителство" във ВИАС. Бил е заместник-началник на управление в Главно управление "Пътища", началник на отдел в изпълнителна агенция "Пътища", директор на дирекция "Транспортна инфраструктура" в Столичната община. От септември 2008 г. е заместник-кмет на Столичната община по транспорт и транспортни комуникации.

Министър на външните работи - Румяна Желева. Родена е на 18 април 1969 г. Завършва "Социална педагогика" в СУ "Св. Кл. Охридски". През 2005 г. започва работа като научен сътрудник I степен работи в Института по социология при БАН, Секция "Социология на труда и социална политика" в БАН. Доктор по социология (PhD) - Otto-von-Gericke Universität, Германия. От 2007 г. е гост-професор по European Studies в университета в Магдебург, Германия. На първите избори в България за членове на Европейския парламент Румяна Желева е избрана за депутат, издигнат от партия ГЕРБ. На следващите избори за членове на Европейския парламент Желева отново е избрана за член на парламента.

Министър на физическото възпитание и спорта - Свилен Нейков. Роден е на 14 декември 1964 г. във Варна. През 1990 г. завършва Националната спортна академия. Работи като главен асистент в Националната спорта академия. Ръководи упражнения по "Основи на спортната тренировка на студенти, участва в спортно-педагогически практики и треньорски семинари. Многократен шампион на България и Балканите по гребане, финалист на Световните първенства през 1989 г. и 1990 г., студентски световен шампион на Универсиада 1989 г. в Дунсбург, Германия. Женен за олимпийската и световна шампионка Румяна Нейкова. Обявен е за треньор номер едно на България за 2008 година.

Министър без портфейл - проф. Божидар Димитров е роден е на 3 декември 1945 г. в Созопол. През 1959 г. завършва основното си образование в Созопол, а през 1964 г. Механотехникума в Бургас - специалност "Вътрешни двигатели". Получава сертификат и за моторист корабни двигатели II степен. Работи в "Океански риболов" като хладилен техник (1967-1970). Занимава се и с подводен спорт. Като леководолаз през 1962 г. става и републикански шампион за мъже. През 1975 г. завършва "История" в Софийския университет "Климент Охридски". Директор е на Националния исторически музей.

Повече подробности в новия брой на "Капитал" и на www.capital.bg.

Бъдещият премиер Бойко Борисов обяви преди минути състава на кабинета с мандат на ГЕРБ, след като преди това връчи на президента Георги Първанов предложението за структурата и персоналния състав на Министерския съвет.

Бъдещият премиер ще има двама заместници - министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов и на финансите Симеон Дянков.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

32 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  bravost

  Само не разбрах защо Вежди Рашидов който би полицай е министър ?!?!??!

 • 2
  Avatar :-P
  ...

  най-после министерство на спорта с един достоен човек за министър... браво

 • 3
  kim avatar :-|
  Violeta Keremidchieva

  само не разбрах как на 21 години днков прави докторантура?

 • 4
  Avatar :-?
  Владимир от Варна

  Да ни е честито новото правителство и да им пожелаем успех! Тепърва ще разбираме какво може този екип и кои са техните силни качества, на които ще разчитаме. Техният евентуален успех е и наш такъв, и обратно. Нека им се даде достатъчно време и възможност да разгърнат сили в името на промяната.

 • 5
  Avatar :-|
  Под звездите

  Доколкото успях да видя "на първо четене" в кабинета има трима близнаци, трима овни, трима телци и трима стрелци. Доста еднороден кабинет:).

 • 6
  Avatar :-|
  масса

  1 и 3,отговорът е, за да питат такива идеални хора като вас

 • 7
  Avatar :-|
  Въпрос ...?

  В цяла Европа - информацията за един министър е придружена с: Омъжена/ Женен/ НЕ-омъжена/НЕ-женен/... има-Х деца.../няма деца...!
  Моля Ви - комплектовайте си информацията и ни запознайте с нея...???

 • 8
  Avatar :-|
  Agwoq

  #7, това какво значение има за теб?

 • 9
  Avatar :-|
  MockinBird

  социолог - външен министър?... ма какво общо, как така, изобщо затъпях пред екрана малко...или нещо сте разместили абзаците и имената, или има още 2 страници биография на Румяна Желева, която сте скрили, не сте открили и която може да обясни какво общо имат двете неща, разделени с тиренца..

 • гражданин

  Българите в чужбина не приемат и не могат да приемат Божидар Димитров за техен министър. Това е срам за България.

  http://www.nicodile.eu/?p=1764


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.