Моля генералите да не говорят

Гейтс призова военните да спазват субординацията<br />
Гейтс призова военните да спазват субординацията<br />    ©  NATO
Гейтс призова военните да спазват субординацията<br />
Гейтс призова военните да спазват субординацията<br />    ©  NATO

Дискусиите около бъдещата стратегия за Афганистан в Белия дом вече навлизат в последната си фаза и напрежението между екипа на Барак Обама и военните показва, че може да се очаква сериозен завой в досегашната политика.

В понеделник министърът на отбраната Робърт Гейтс предупреди военните да дават съветите си на президента лично, а не през медиите. Гейтс не спомена имена, но в края на миналата седмица командващият в Афганистан ген. Стенли Макристъл препоръча в изказване в Лондон (сайта на IISS, където бе изказването на Макристъл между другото не се отваря в последните два дни) Вашингтон да не свива целите си в Афганистан. Най-обсъжданият вариант е за преминаване към т.нар. анти-терористична стратегия, вместо по-общата анти-бунтовническа стратегия, която цели постигането на стабилност в управлението на страната. Макристъл каза в Лондон, че това е рецепта за създаването на „Хаос-тан”, нещо, което той не може да подкрепи.

Това бе разчетено като опит да се повлияе на Белия дом от военните чрез публичен натиск. Преди това оценката на Макристъл за ситуацията в Афганистан „изтече” във „Вашингтон пост” (авторът беше Боб Удуърд – един от журналистите разкрили аферата „Уотъргейт”), откъдето стана ясно, че командването в региона настоява за рязко увеличаване на военния контингент в страната. В последната седмица напрежението нарасна още повече след като се появиха информации, че екипът по национална сигурност на президента не е поканил нито Макристъл, нито ген. Дейвид Петреъс – бившият командващ в Ирак и сега началник на централното командване - отговорно за Близкия изток, на първите дискусии за Афганистан в Белия дом. Липсата на Петреъс дори предизвика спекулации, че той е изолиран след като стратезите на републиканската партия за започнали сондажи за издигането на кандидатурата му за президент през 2012 г.

Гейтс каза в интервю за CNN (което ще бъде излъчено днес), че не съществува възможност САЩ да изоставят мисията в Афганистан. Очакванията обаче са, че Белият дом няма да приеме увеличаване на войските поради нарасналите съмнения за смисъла от операцията. Това ще промени целия баланс на силите в Афганистан, тъй като нежеланието на европейските съюзници от НАТО да поемат по-големи тежести ще отвори допълнително поле за действие на талибаните и другите въоръжени групи. Надеждата на екипа на Обама е, че намаляването на военното присъствие ще помогне за обръщане на настроенията на пущуните, които са против западното присъствие в страната, но и против завръщането на талибаните. Белият дом иска освен това мисията в Афганистан да се съсредоточи върху борбата с „Ал Кайда”, макар че според повечето експерти терористичната мрежа отдавна не представлява сериозна заплаха.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


5 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  шейкйоее

  О, о-о-о ... оу бой, оу бой каубоите нещо се посдърпаха. Нормално! Можеш да завладееш една страна но не и мисленето на хората! Америка като агресор по целия свтят започва да го похапва ...

 • 2
  Avatar :-|
  k

  че американцире за завладяли мисленето на поне 2/3 от населението на земята уе

 • 3
  Avatar :-|
  121

  Американският метеоролог Скот Стивънс, след дългогодишно изучаване на климатичните анoмалии и ураганите, бушуващи над Атлантика, твърди: РУСНАЦИТЕ СЪЗДАВАТ ИЗКУСТВЕНО УРАГАНИТЕ, РАЗРУШАВАЩИ АМЕРИКА!

 • 4
  Avatar :-|
  122

  Буш в реч :
  "Нашите врагове са иновативни и находчиви и така сме ние. Те никога не спират да мислят за нови начини да навредят на нашата страна и нашия народ, нито пък ние."

  Доналд Ръмсфелд, през февруари 2002 г.: "Доклади, които казват, че нещо не се е случвало винаги, са интересни за мен, защото както знаем, има известни знания; има неща, които ние знаем, както знаем. Ние също така знаем, че има известни неизвестни, тоест да кажем ние знаем, че има някои неща, които ние не знаем. Но също така има неизвестни неизвестни: тези, които не знаят, че ние не знаем. "

 • 5
  Avatar :-|
  155

  какво значи да се съсредоточи на алкайда ами какво ще кажете за хизбула ,ами джамаа исламия ,ами ислямски джихад ,ами армия за ислямско освобождение има сума ти терористи изпуснати там на свобода които требе да се трепят системетично и целенасочено щял да се съсредоточава на алкайда осамата 4ерния американец -целият ислям е алкайда бе барака хюсеин КАТО СЕ ПОчНЕ ОТ КУРИНА ИМ И СЕ СТИГНЕ ДО ПРОМИТИТЕ им МОЗЪЦИ


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал