Пълно мазало

   ©  Красимир Юскеселиев

Ето и възможно най-сбитият преразказ на случващото се до момента:

В началото на септември, бившата барета, основател на Аполо и Болкан и бивш съветник на председателя на ДАНС Петко Сертов - Алексей Петров даде интервю за в. Труд. В него, освен, че дава няколко икономически съвета на премиера Бойко Борисов, Петров казва: "Новият премиер е ориентиран не по-зле от мен, защото му е предоставен докладът на ДАНС. Аз съм доволен да чуя, че части от тоя доклад се оповестяват от неговите министри по телевизията. Само не ме питайте за броя на корумпираните, че ако ви кажа - има 10 бивши министри в доклада! - може да се уплашите."


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
33 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  Avatar :-|
  k
  • - 2
  • + 8

  на тоя доклад от километри му личи че е фалшив, сигурно гамизов си го е писал сам

  Нередност?
 • 2
  boby1945 avatar :-P
  boby1945
  • - 7
  • + 7

  До коментар [#1] от "k": не бе, на Алексей Петров личното копие, джумбуш да става, животът поскъпва, криза, с хляба става по трудно, трябва да наблегнем на зрелищата, пърдон шоуто..... на народът да му олекне .... временно.... затова и циклим според адаша главен прокурор.... а той ги разбира тези работи .... с циклите, не женските, политическите....

  Нередност?
 • 3
  Avatar :-?
  до k #1
  • + 5

  Кой от двата доклада е фалшив, и кой е писал Гамизов?

  Нередност?
 • 4
  nearvana avatar :-|
  nearvana
  • - 1
  • + 7

  не разбрахте ли че има един доклад но в момента така мътят водата че въобще да загубим нишката - колко точно доклада има, за кои точно кой е отрекъл или потвърдил че съществуват, кой с кой доклад разполага ....
  а важното всъщност е какво пише в него!!! това опасявам се няма да разберем, защото няма да знаем точно за кой доклад да попитаме ...

  Нередност?
 • 5
  Avatar :-|
  моряка
  • - 1
  • + 13

  Всичко това е за отвличане на общественото мнение от истинските проблеми на всекидневния живот .Постоянното му поскъпване ,постоянните експерименти на разни уж много разпознати икономически светила изнесли се навън от страната по знайни и незнайни причини и опитвайки се да вкарат в бедната ни и ограбена държава англо-американския начин на живот и икономика.Те забравят че Америка е участвала в две войни през съществуването си .Една Гражданска и една Световна.А България две Граждански ,две Световни,една Балканска ,една Сръбска ,една между-съюзническа и една настояща гражданско изселничка, плюс две изселнически на българските турци и десетки други през историята ни.Пред нашето общество назряват трудни политико-икономически въпроси ,които ,като неочакван ураган може да пометат всяка политическа каста управляваща в името на собственото си благоденствие и с късогледа памет.Господ не всякога е пазил България.Увеличаването на данъци и акцизи,увеличението на робите-безработни особено на хилядите интелектуалци е особено опасно за една държава.Стига експерименти.Играете си с огъня,а това е опасно.

  Нередност?
 • 6
  Avatar :-|
  още
  • + 2

  Станишев, предмет на политически скандал. Имате ли топла връзка с ДАНС и в лицето на Петко Сертов ли е тя?

  - Никога не съм имал топла връзка с ДАНС. Просто преди около 2 г. подпомагах г-н Петко Сертов с познание относно методите и конкретните стъпки, чрез които се противодейства на организирана престъпност, покровителствана от политици и служби за сигурност. Не е тайна, че години аз съм близък с корпоративна структура в САЩ, специализирана в разследване на корупция, злоупотреби и основно изграждане на специализирани звена в държавни структури за противодействие на горните две. Ставаше дума за създаването на звено в ДАНС, което в рамките на закона да преследва организираната престъпност и нейните покровители.

  - Тази ли е причината, поради която твърдите, че сте били обект на заплаха от убийство...

  - Не, аз никога не съм бил обект на заплаха, а съм бил обект на реално организирано такова.

  - Организирано от кого?

  -Това не е интересен въпрос. Няма смисъл да отговарям на него. По-добре ме попитайте какво съм правил заедно с Петко Сертов.

  - Питам ви.

  - Петко Сертов търсеше експертна помощ от чужбина как да създаде звено в собствената си служба, за да се бори с политическата престъпност. Той си даваше реална сметка, че неговата служба нямаше капацитет за подобно нещо. Второ, че събраните накуп служби в ДАНС практически са дълбоко свързани с организираната престъпност и с корумпирани политици. Не мога да отрека, че въпросният човек независимо от слабите му личностни качества - страхлив и нерешителен, беше наясно как да действа в такава ситуация. В подобен случай някъде в службата се създава здраво звено от външни хора, които никога не са имали нищо общо със службите за сигурност в България.

  - Каква беше вашата роля?

  - Аз подпомогнах Сертов да намери хора много далече извън България, бивши служители на западни служби за сигурност - американски, германски и британски, които се занимават точно с такава дейност в държави, разядени от корупция. В резултат на което или създават, или възстановяват служби за сигурност. Между другото, аз с въпросните хора работя от 4 г. на Балканите за предотвратяване на корупция и злоупотреби, само че в корпоративния свят. Или всичко онова, което прави една служба за сигурност в една държава, ние го правим за корпоративни клиенти извън България.

  - Прочухте се като консултант по борба с лоши бизнес практики в енергийния сектор...

  - Основните ни клиенти са в енергетиката. Но не съм енергиен консултант. Аз горе-долу казах при Цветанка Ризова какво работя. Повече не мога да обяснявам, защото нашият бизнес е поверителен.

  И откровено казано, в момента ми е абсолютно все едно кой какво ще си мисли. Защото съм отвратен от това, че българската поговорка “Няма ненаказано добро” се оказа вярна.

  - Докъде стигнахте с това звено?

  -Много далече. Практически за около 2 г. изнесохме цялото познание за това какво се случва в България. То беше обработено. Беше изготвен план за действие. Бяха изготвени профили на хората, които трябва да участват в него.Звеното порасна от 50 на 100 души според плана. Беше подготвена обучителната им програма, както и мястото, където ще бъдат обучавани. Точнокогато приключихме предварителната фаза в подготовката на проекта, в дълбока поверителност, между другото, Петко Сертов се огъна, уплаши се ужасно много...

  - От кого?

  - Не знам... Всички, без изключение, си мислеха, че аз това нещо го правя за пари. Но в един момент осъзнаха, че го правя с вярата, че се върши нещо истинско. Изтече обаче информация за звеното и стигна до ушите на президента, на Румен Петков, навсякъде. След което те осъзнаха колко е сериозно и Иван Драшков се зае да унищожи работата. Безпощадно, доколкото му стигаха възможностите.

  Нередност?
 • 7
  athanase.popov.1980 avatar :-|
  athanase.popov.1980
  • + 4

  Искам да използвам повода за да припомня публично на Кристина Патаршкова, че пре далечната 2003 г. тя публикува в "24 часа" рецензия за Кирил Кадийски, която самият той беше написал за себе си, но използвайки моето име като име на присъствал на премиерата на "Денонощен град". Г-жа Патрашкова публикува статията въпреки моята изрична писмена забрана. Това е против всякаква журналистическа етика! Несъмнено новото издание ще се придържа към подобни методи.

  Атанас Попов

  Нередност?
 • 8
  Avatar :-|
  К.
  • - 1
  • + 11

  Щом Премиерът е приел доклада на гражданина Петров, ще взема и аз да му занеса един утре.
  Нека си има човека и чете при нужда. Голяма...

  Нередност?
 • 9
  edin_gradinar avatar :-|
  Един Градинар
  • - 4
  • + 10

  Едно нещо е сигурно след разразилите се събития и интервюто на Гамизов - трудно вече може някой да се отнася несериозно към този човек и да се опитва да го изкарва смахнат лунатик и кьорфишек, най-малко пък Икономедия могат вече да направят това... А също и да ни убедят, че са сериозната и обективна медия, за която сме ги смятали... Поне с мен, ще им е много трудно. Казвам го с надеждата на човек, който им е вярвал и е бил техен редовен читател и с призив да опитат да го направят, защото в противен случай наистина не знам вече на кого да се доверя сред българските медии в търсене на истината за нещата...

  Нередност?
 • 10
  Avatar :-|
  Василев
  • + 3

  - Петко Сертов търсеше експертна помощ от чужбина как да създаде звено в собствената си служба, за да се бори с политическата престъпност. Той си даваше реална сметка, че неговата служба нямаше капацитет за подобно нещо
  - Аз подпомогнах Сертов да намери хора много далече извън България, бивши служители на западни служби за сигурност - американски, германски и британски, които се занимават точно с такава дейност в държави, разядени от корупция.
  Щом това е вярно , Станишев трябва да се обяви за най-големият политик , а Сертов за най великият контраразузнавач.
  Великолепна поостава , доказваща няколко неща.
  В тази страна властта е паралелна, криминална и ненормална.
  В тази страна , властта се транспортира с мулета, надявам се да знаете какво е муле в криминалните далавери.
  На главният прокурор не му остава нищо друго , освен да препрати преписката в американското посолство , а то да я прехвърли в ЦРУ и ФБР. , за де си прикрият клекналите обтекаеми форми , така благородно наторяващи Блатото.
  Не била клозет тази страна.Ами вижте кой- как си е свалил гащите и се облекчава в нея
  Единствено на другаря Костов съчувствам.Нов разговор трябва да проведе с теменужките . Какво става с агентите на ДС и самата ДС другарю Костов.Ще се окажат много велики , така ловко са свалили нечии гащи и така ясно се виждат нечии обтекаеми форми.

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал