Яне Янев: Алексей Петров и космонавт да става, не ме интересува
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Яне Янев: Алексей Петров и космонавт да става, не ме интересува

Яне Янев: Алексей Петров и космонавт да става, не ме интересува

Елена Старидолска
4561 прочитания

Профил

Яне Янев е роден на 22 април 1971 г. в гр. Сандански. След математическата гимназия, учи в Аграрния университет в Пловдив със специалност "Агроинженерство". Има висше образование по икономика и мениджмънт. Политическата му кариера започва през 1994 г., когато става член на ръководството на БЗНС. През 2000 г. учреди партия НС-БЗНС, а пет години по-късно "Ред, законност и справедливост" (РЗС), на която стана главен секретар. Оглави я през 2009 г. В 40-то Народно събрание беше депутат от ОДС, но напусна групата. В 41-то Народно събрание РЗС има група от десет депутати, повечето от тях бивши членове на СДС, Демократическата партия и земеделски формации. Въпреки че се опитва да направи нещо по-забележимо в политиката повече от 15 години, звездата му изгря, едва след като демонстрира невероятен синхрон между операциите на специалните служби и политическите интереси на партията, с което привлече общественото внимание. В сегашния парламент Янев е председател на ротационен принцип на Комисията за борба с корупцията.

- Възможно ли е да има политическо инженерство? "Ред, законност и справедливост" (РЗС) често е подозирана, че е плод на такова?

- Ако РЗС е политическо инженерство, това значи, че всички останали не само са плод на инженерство, но са проектирани, построени, управлявани и напъствани от БСП и Държавна сигурност.

- Какво общо има едното с другото? БСП и СДС са стари партии, които почиваха на идеология?

- Това е дълбоко невярно и е част от идеологемите и клишетата на прехода, които докараха държавата дотам да бъде най-бедната, най-корумпираната и най-престъпната държава в Европа. Истина е, че БКП има десетки отрочета. Политическите лупинги през годините от самото начало на прехода показват, че БКП беше трансформирана в СДС, БСП и ДПС. ДПС е едно към едно продукт на старата комунистическа номенклатура. НДСВ също. Така че цялата система е тотално уродлива. РЗС е уникално политическо самородно явление, което е създадено като възможност да бъде антипод на всички тези политически отрочета на старата комунистическа номенклатура. Затова искаме рестарт на държавата.

- Може ли да има успешен политически проект, ако разполагаш с медиа, финанси и информация от службите?

- Да създадеш политическа партия е много трудна работа. Аз работа за създаването на РЗС от много години. Въпреки че партията е основана на 11 декември 2005 г. аз лично съм работил от 2000 г. насам, още когато създадохме НС-БЗНС. Още тогава съм знаел, че в един момент тя трябва да се трансформира в общонационална партия, която няма нито регионален, нито съсловен характер. Но ми трябваше дълъг период от време да създам структури в страната. Това е изключително сложно нещо. Трябва хората да ти имат доверие. Това е апостолска дейност. Не знам колко хора в държавата могат, в която и да е община на България да попаднат, да има къде да почукат, къде да бъдат приети и в чий дом да бъдат настанени.

- Помогна ли ви Алексей Петров?

- Алексей Петров само ни е навредил с две-три срещи, които сме имали в ДАНС. Той беше човекът, който беше най-отрицателно настроен спрямо мен. По-късно той ми стана любопитен заради две неща - когато разбрах, че е брат на нашия Огнян (Огнян Петров беше в листата за народни представители на РЗС в Ловеч, но не влезе в парламента б.ред.), с когото се разграничават тотално. Той е един нормален човек, познавам го, ходил съм в неговата мандра, ял съм сирене и кашкавал, знам че е почтен човек. Никога не съм знаел, че той има брат в тези структури. После разбрах, че Алексей Петров е бил викан от Сергей Станишев, за да дава обяснение за неговата връзка с РЗС. Аз проведох продължителен разговор с Алексей Петров, срещнах се няколко пъти с него, последният път в комисията за контрол на ДАНС. Чудно ми е защо толкова медии и така преднамерено са се фокусирали върху Алексей Петров. Това ме кара да мисля, че има друга първопричина, друг зародиш.

- Какъв?

- Интересно ми е да разбера дали този човек е атакуван само за това, защото е нарочен, че се занимава със задкулисно дърпане на конци или има и друг подтекст. Дори възнамерявам да поискам официална информация, доколкото е възможна, за това какви са били действията му спрямо организираната престъпност през годините.

- Съмнявате се, че е бил свързан с нея или че не е?

- Любопитно ми е да разбера, за да мога окончателно да определя къде стои Алексей Петров. Образно казано - в отбора на лошите или в добрите. Твърде противоречиви са нещата, които са излизали в публичното пространство.

- Подозренията за връзка между РЗС и Алексей Петров може би идват от това, че РЗС разполага с подробна информация от службите? Например случаите с кмета на Гърмен Ахмед Башев и смяната на шефката на НАП Мария Мургина?

- Господи, Господи!

- Защо за РЗС има чуваемост в обществото и службите, а за останалите партии не?

- Защото са част от статуквото и не искат да го разрушат. Как да направят нещо срещу себе си! Сигналите срещу Мургина и Башев сме ги дали ние.

- Много удобно сътрудничество между РЗС и ДАНС, така че партията за няколко месеца стана достатъчно популярна, за да влезе в парламента?

- Това е пълно безумие! Да не би да имаше ДАНС, когато РЗС беше основана през 2005 г. и се яви през 2006 г. на президентските избори и взе 3%! Защо по-късно на местните избори, когато имахме над 4 % в цялата страна, не ни обвиняваха, че сме свързани с ДАНС? Иван Костов пръв в държавата каза при Николай Бареков, че РЗС е пощенска кутия на ДАНС. Той и ръководеното от него ДСБ е било пощенска кутия. Кой, ако не Атанас Атанасов, беше трансмисията, която вкарва в пощенската кутия нещата?

- Те си имат Атанас Атанасов, вие Алексей Петров, примерно?

- Ако вие можете да ми докажете един сигнал, който ми е дал Алексей Петров или ДАНС, аз съм готов да се откажа от политиката! Един сигнал, който те са ми дали на мен. Аз съм давал на ДАНС данни, сигнали, информация, а не те на мен. Единственото нещо, което си признавам с ръка на сърцето е, че последният път, когато отидох при Петко Сертов (бившия председател на ДАНС) и го помолих, когато бях новоизбран председател на Kомисията за борба с корупцията - "Г-н Сертов, искам по служебен път да ми предоставите какво е работила дирекцията за противодействие на корупцията". Той взе едни дебели доклади, даде ми ги и каза - "Не мога, освен в моя кабинет да четете, защото има някои неща около мене..." Може би е предусещал, че ще го отстранят. Това е единственият ден, в който аз съм чел подробна информация за работата на отдела за противодействие на корупцията.

- Има версия, че Алексей Петров се е отдръпнал от проекта РЗС и се е насочил в друга посока. Може би за това твърдите, че той няма нищо общо с вас?

- Ама не ме карайте просто да взема чрез парламентарен контрол да го извикам този Алексей Петров пред парламентарната група или къде, да бъде подложен и той, и аз на разпит, ако трябва да отидем пред детектор на лъжата, за да може да престане това любопитство. Не проект политически, ако иска космонавт да стане Алексей Петров, малко се интересувам от това.

- "Атака" прави постъпки за членство в Съюза на консерваторите и реформистите в Европа, където вие вече членувате. Ще й помогнете ли или ще й попречите?

- "Атака" все пак малко или много използваше една медия, за да се популяризира. Сега вече с тази медия са прекратени отношенията. Не искам да се произнасям за партията, докато не разбера на каква основа е станало това.

- Заради критиките на СКАТ към ГЕРБ - Волен Сидеров не одобрява такова поведение...

- Според мен това не е единственият проблем. Ето съм председател на парламентарната комисия за приятелство с Израел. И добре познавам отношението на Израел към България и на България към израелския народ. И не ми е ясно част от написаното от лидера на "Атака" как може да отиде в историята без допълнителен прочит.

- Волен Сидеров не се е показвал като антисемит.

- Ако вие твърдите така, дано и същото да твърди израелската държава.

- Какво общо може да има Израел с българската политика и с международното признание на "Атака"?

- Международното признание на "Атака" минава през сложни етапи на легитимиране. РЗС е вървяла някъде повече от година и половина, докато измине всички етапи, за да подпише декларацията от Прага за създаване на Съюза на европейските консерватори и реформисти. Волен Сидеров е разговарял с мен на тази тема, за отпочване на стъпки за интеграция на "Атака". Аз му обещах и поех ангажимент да разговарям с ръководството на съюза, да напиша писмо, да пресъздам този разговор и да очаквам отговор.

- Направихте ли го?

- Подготвил съм писмото. Ще го пусна*.

- Защо РЗС започна да критикува управлението на ГЕРБ?

- Безкритичността беше характерна за едно друго време, преди 10 ноември. Как няма да сме критични?

- Това тенденция ли е, ще се задълбочават ли критиките към ГЕРБ или се опитвате да спасявате образа на РЗС?

- Нищо не правим самоцелно, най-малкото пък за някакъв имидж. Ние градим един проект последователно и считаме, че рано или късно огромна част от нашия народ ще направи изводи също като нашите - че тази стара посттоталитарна държава трябва да се разпусне, по легитимен начин, чрез Велико Народно събрание и да се направи конституция на нова държава, с европейски тип държавност.

- След шестте месеца толеранс към правителството, ще задълбочите ли критиките си или не? Ще искате ли участие в правителството?

- Не знам "Атака" как помага на правителството. Ние работим добре с много министри - като си седнал в кабинета, пишеш, предлагаш позиции, съгласуваш и отмяташ конкректно свършена работа. Днес (24.11.2009) съм бил три часа в Министерството на правосъдието по Закона за отнемане на незаконно придобитото имущество. С министър Дянков и неговите работни групи сигурно сме заседавали часове наред по редица казуси. С Румяна Желева също работим прекрасно.

* Интервюто е записано на 24 ноември 2009 г.

Яне Янев
Фотограф: Георги Кожухаров

Профил

Яне Янев е роден на 22 април 1971 г. в гр. Сандански. След математическата гимназия, учи в Аграрния университет в Пловдив със специалност "Агроинженерство". Има висше образование по икономика и мениджмънт. Политическата му кариера започва през 1994 г., когато става член на ръководството на БЗНС. През 2000 г. учреди партия НС-БЗНС, а пет години по-късно "Ред, законност и справедливост" (РЗС), на която стана главен секретар. Оглави я през 2009 г. В 40-то Народно събрание беше депутат от ОДС, но напусна групата. В 41-то Народно събрание РЗС има група от десет депутати, повечето от тях бивши членове на СДС, Демократическата партия и земеделски формации. Въпреки че се опитва да направи нещо по-забележимо в политиката повече от 15 години, звездата му изгря, едва след като демонстрира невероятен синхрон между операциите на специалните служби и политическите интереси на партията, с което привлече общественото внимание. В сегашния парламент Янев е председател на ротационен принцип на Комисията за борба с корупцията.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

20 коментара
 • 2
  Avatar :-|
  Тихомир Балев

  Смятам че е ясно на всички че многомилионната кампания на ЯНЕ бе финансирана от комунистите. От чийй джоб мислите че са извадени тези пари?

  Комунягите имат много действащи фирми и предприятия в България, които източиха по време на изборите и наляха един куп пари в шапката на яне. Сега го манипулират като кукла на конци, неговите изказвания държане всичко. Той е тяхната кукла на конци!

 • 3
  Avatar :-|
  Чавдар Николов

  Да този прикрит комунист не мога да го търпя. Той е проект на крадливите комунисти. Толкова са нагли че няма на къде.
  Само смучат от всякъде. Купиха предприятия за стотинки. Направиха си хотели по морето. Качиха се на джипове и мерцедеси с пари от народа.
  Пенсионният фонд е на нула. Здравната каса е на нула. Бюджета на държавата е на нула. Всичко са изсмукали мерзавците комунисти!

 • Змей Горянин

  (преял с комунисти):

  Всички на ленински съботник!!!

 • 5
  Avatar :-|
  Сталин

  Вставай страна агромная
  Яне, Сашко и Иван
  Да ги пратим в Драгоман
  Който иска да оре
  Кой неще - неще.
  Да строиме Агромания
  От България до Испания

 • 6
  Avatar :-|
  Яне е прав

  Аз не мога да повярвам,че Яне има връзка с комунягите.Ние,които не се опетнихме с искане за членство в БКП,които не спим с партийни секретарки,ние,чиито бащи са дали клетва на царя и не са страхували и не са се подложили на комунягите,ние сме силни с честта си.Гласувахме за Яне,защото ,както е казал Чърчил:"Демокрацията е неприятно нещо,но законност трябва да има..."Доволен съм от полит.изяви на Яне ,но истинската му същност ще се открои,когато доведе до подсъдимата скамейка Костов и не го остави да замете следите си.

 • 7
  Avatar :-|
  марсианец

  Извинявайте много но на тая снимка Яне Янев ми зеленее някак си. Прилича на малко зелено човече ;) И с космонавта се връзва супер.

 • 8
  Avatar :-|
  Bushido

  Яне Янев по-скоро прилича на Ам-Гъл ;)

 • 9
  Avatar :-|
  Сталин

  Яне е зелен засмен
  Култов ни е той ерген
  Дайте му на него булка
  Та да мирне белата къщурка
  Хич не мяза на Ам-Гъл
  и човекът не е зъл
  Просто иска да е важен
  и с властта да е облажен

 • 10
  Avatar :-|
  -

  Почакайте само да повърна.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK