Скандалът с изслушването на Румяна Желева в Европарламента
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Скандалът с изслушването на Румяна Желева в Европарламента

Румяна Желева по време на изслушването си в Европейския парламент<br />

Скандалът с изслушването на Румяна Желева в Европарламента

Какво се случи, какво предстои и защо

Ирина Новакова
31295 прочитания

Румяна Желева по време на изслушването си в Европейския парламент<br />

© ©European Parliament/Pietro Naj-Oleari


Изслушването на Румяна Желева от евродепутатите предизвика скандал, който трудно ще бъде потушен. Безпрецедетната история тепърва ще се развива, но във вторник вечерта един от най-трудните въпроси е кой ще бъде следващия български еврокомисар.

Драмата започна още преди Желева да се яви пред парламентарните комисии по развитие, външни отношения и екология (ангажимент на всеки от кандидат-комисарите е да представи плановете си и да докаже професионалните си качества пред евродепутатите в комисиите от областта на ресора му). В понеделник Групата на зелените в Европейския парламент за пореден път посочи, че очаква пълна яснота по слуховете около бизнеса, който Желева и съпруга и са развивали. Във вторник по обяд стана ясно какво точно имат предвид - електронното издание на влиятелния "Financial Times Deutschland" излезе със статия, според която Желева е премълчала част от финансовите си интереси, по-точно факта, че като евродепутат е била собственик на фирма. Според статията, това не е било коректно декларирано от Желева; чрез кабинета си тя е отговорила на кореспондента на вестника в Брюксел, че фирмата не е развивала дейност в периода 2007-2008г. Тя е продала дяла си през април 2009г.

Преди началото на изслушването, статията беше стигнала до повечето евродепутати, които трябваше да оценяват българския кандидат. Те си разменяха и тесте документи с извадки от декларациите на Желева пред българските власти, и данни от български регистри за фирмите, в които тя е участвала. Още тогава беше ясно, че няма да бъдат спестени въпроси по "последните разкрития". Никой обаче не беше подготвен за последвалата драма.

Трудно начало

Изслушването започна с остри встъпителни въпроси. Желева (облечена в бяло и видимо нервна) беше попитана защо смята, че е подходяща за ресора "Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи", предвид, че България е единствената страна-членка, която не оказва хуманитарна помощ. Друг въпрос беше за позицията й по новините на турски език по БНТ. И разбира се - "смятате ли, че сте осигурили нужната яснота и прозрачност в декларациите си за интереси?".

Встъпителното изказване на Желева не съдържаше отговор на нито един от тези въпроси - вместо това, тя говори за европейските ценности (солидарност и достойнство) и за намерението си да си сътрудничи тясно с останалите еврокомисари. Десет-минутната й реч би била приемлива в нормални обстоятелства, но предвид създалото се напрежение, липсата на отговори по поставените остри въпроси ожесточи последвалите нападки. Не направи добро впечатление и че Желева прочете изказването си, вместо да говори свободно.

Стратегически грешки

Няколко минути по-късно заваляха настояванията за яснота относно бизнес-делата на Желева в миналото. Отговорът впоследствие беше отчетен като първата й стратегическа грешка. Ето какво каза тя: "Никога не коментирам слухове в пресата, или факти свързани с личния ми живот. Тук съм, за да дискутирам важната тема за хуманитарните кризи. Нямам какво да крия. Аз съм публична личност и съм декларирала всичко необходимо. Мисля, че сега можем да се концентрираме върху темата на това изслушване".

С отказа си да даде обяснения по най-интересната за евродепутатите тема, Желева сама им позволи да я атакуват по всички параграфи. "Сама казахте, че сте публична личност - публичните личности нямат личен финансов живот, нито съпрузите им. Защо мълчите за участието си като управител и собственик на фирми?" запита холандката Джудит Саржентини. И тук Желева допусна втората си стратегическа грешка - тя покани заинтересованите да посетят България, да се запознаят със съпруга й и да разгледат всички необходими документи. С това неловко предложение тя окончателно се превърна в мишена.

Третата стратегическа грешка дойде почти веднага - Желева заяви, че обвиненията срещу нея са провокирани от писмо на Антония Първанова, евродепутат от НДСВ, до Европескйата комисия. От тук изслушването бързо започна да се превръща във фарс.

Желева VS Първанова

Желева обяви, че е подготвила голяма папка с доказателства в своя защита. Членове от екипа й тръгнаха из препълнената зала, за да раздават копия от нейните документи. Последваха още въпроси защо тази неочаквана прозрачност не е била проявена по-рано. Евродепутат се оплака, че размахването на папки с български документи нарушава процедурния ред. Квестори събраха хвърчащите листи от ръцете на евродепутатите.

Опитите за въпроси по ресора бяха потушени в настъпилия смут. Председателят на изслушването - французойката Ева Жоли (от Групата на зелените), даде думата на Антония Първанова (която удобно се оказа в залата, въпреки че не е член на изслушващите комисии). След този безпрецедентен ход, скандалът беше трудно управляем.

Първанова обвини Желева в липса на прорачност и заяви, че тя не е прекратила участието си във фирмата, чието име е било променено. Желева опита да се защити като призова за придържане към документите. Тя съобщи, че България има "институции и финансови институции", според които тя няма нерегламентирани интереси. Към този момент едва ли в залата имаше човек без съмнения, че тя ще се справи с изпитанието. А до края му оставаха два часа.

Втори шанс, неупотребен

Ева Жоли призова да се премине към въпроси от ресора - с което спаси изслушването от пълен фарс и вероятно преждевременно прекратяване. Отговорите на Желева дори по тези теми бяха характеризирани като крайно неубедителни от присъстващите евродепутати (които и без това вече бяха превъзбудени от "разкритията" на "Financial Times Deutschland" и скандалния диалог с Първанова). Желева не предложи съществени нови инициативи и не прецени добре времето си, което доведе до там, че не успя да отговори до край на повечето въпроси по ресора си. Не липсваха и откровени грешки - тя обеща да допринесе към реформите в ООН (област, в която Европейския съюз няма никакви правомощия). На въпрос "Какво ще направите за хуманитарната ситуация в Аденския залив", Желева не показа да знае, че това е мястото, където в края на декември сомалийски пирати отвлякоха кораб с български моряци. Тя посочи, че е подготвена да посети залива и да оцени ситуацията там.

След края на неловкото изслушване, Желева даде кратка пресконференция, където беше директно атакувана от френски и шведски журналисти с въпроси като "Защо сте толкова уверена, като е невъзможно да станете комисар?" и "Кога продадохте фирмата си, и за колко пари?". Желева посочи, че в момента не е собственик на компанията и не помни за колко пари я е продала. Тя не обясни защо фирмата е продадена за каквато и да е сума, ако действително не е развивала дейност от 2007г. насам.

Какво следва

Ако изслушването беше преминало нормално, координаторите на политическите групи в изпитващите комисии би трябвало да изпратят оценка за Желева до предеседателя на Европейския парламент Йежи Бузек. Вместо това, те решиха да изпратят писмо до председателя на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу. От него се очаква утре да посочи дали вярва, че декларацията за финансовите интереси на Желева отговаря на Кодекса на комисарите. Барозу може да бъде принуден да коментира и представянето й по въпросите за ресора. Правната служба на Европарламента също трябва да се произнесе в сряда дали Желева няма нерегламентирани бизнес участия.

На базата на известната до момента информация, сега Желева няма нерегламентирани бизнес-интереси - предвид, че е продала фирмата си през април 2009г.

Политическите игри обаче са много по-сложни. От водещата Европейска народна партия (към която принадлежи ГЕРБ), публично защитиха Желева, но натискът от социалисти, либерали и по-малките групи в Европарламента е твърде голям - и десните неофициално коментираха, че няма да се борят твърде усилено за българския кандидат. Тя е под въпрос не само заради финансовите неясноти, но и заради неубедителното си представяне по ресора. Най-важния въпрос в момента е колко би струвало "спасяването й" (в политически капитал) - на ГЕРБ, на ЕНП и на Барозу. Цената ще бъде определена до дни.

По-лесно предвидимо е колко ще струва на България днешния скандал (независимо от финала му). Отговорът е - твърде скъпо.

Изслушването на Румяна Желева от евродепутатите предизвика скандал, който трудно ще бъде потушен. Безпрецедетната история тепърва ще се развива, но във вторник вечерта един от най-трудните въпроси е кой ще бъде следващия български еврокомисар.

Драмата започна още преди Желева да се яви пред парламентарните комисии по развитие, външни отношения и екология (ангажимент на всеки от кандидат-комисарите е да представи плановете си и да докаже професионалните си качества пред евродепутатите в комисиите от областта на ресора му). В понеделник Групата на зелените в Европейския парламент за пореден път посочи, че очаква пълна яснота по слуховете около бизнеса, който Желева и съпруга и са развивали. Във вторник по обяд стана ясно какво точно имат предвид - електронното издание на влиятелния "Financial Times Deutschland" излезе със статия, според която Желева е премълчала част от финансовите си интереси, по-точно факта, че като евродепутат е била собственик на фирма. Според статията, това не е било коректно декларирано от Желева; чрез кабинета си тя е отговорила на кореспондента на вестника в Брюксел, че фирмата не е развивала дейност в периода 2007-2008г. Тя е продала дяла си през април 2009г.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

173 коментара
 • 1
  dians avatar :-|
  dians

  Питаха я за хуманитарната ситуация в Газа, където тя каза, че ще отиде лично, не в Аденския залив.

 • 2
  Avatar :-|
  Емил

  Не само че излъга за ГлобалКонсулт (за което е написала в официалното си СВ с големи букви "мениджър"), но и се представи изключително некомпетентно на самите специализирани въпроси по ресора. Не чух нито една конкретна стъпка или план, а само общи думи от рода на "ще посетя страната", ще направя "форум" и подобни словесни бози, които втръснаха бързо на слушателите и реакциите им бяха недвусмислени (справка: Сарджентини и гръцкият депутат, който я попита за регионалните бедствия по примера на Югоизточна Европа) . Не ми се беше случило до този момент да видя нейно интервю, но това ме разочарова много и не ме убеди.
  Борисов е твърдоглав, но се надявам Баросу да не поема рискове и да го помоли за смяна на кандидатурата. В днешен вариант ако трябва да е някой от Герб (защото не виждам как премиеро ще се мине да посочи някой от друга група), може би най-добре би било да е Николай Младенов.

 • 3
  Avatar :-|
  Гочоолу

  "Седят двама дяволи в ада и си говорят:
  - Ей, много трудна е тая работа.. Непрекъснато щом някой се подаде от казана , трябва да ставам да го натискам надолу.
  - Е, затова аз си избрах да отговарям за българите. Тук, нямам проблем - щом някой си покаже главата, другите в казана сами го издърпват обратно."

 • 4
  hrist0 avatar :-|
  Hristo Hristov

  А защо смяташ, че е излъгала за фирмата. В СВ-то й наистина пише мениджър но за периода 2006 - 2007 Тя каза, че фирмата не е развивала дейност. Ето част от статия в Инвестор.бг

  "Справка в търговския регистър показва, че дружеството „Глобал Консулт” ООД, Бургас е с първа регистрация през 2001. Съсобственик и управляващ е кандидатът за еврокомисар Румяна Желева. От юни 2006 тя е единствен собственик на фирмата.

  От наличните данни за дружеството за 2007 и 2008 г. не е видно компанията да е извършвала някаква дейност за периода. За 2009 информация все още не е обявена."

  За представянето не мисля, че може да се спори - беше си слабичко :).

 • 5
  Avatar :-|
  jalko

  Току 6то гледах цялото изслу6ване на страницата на европеиския парламент, представянето и е меко казано необедително, не бе конкретна в отговорите си по нито един въпрос и не демонстрира и наи малка осведоменост относно бедствията. На Вапроса , как смята да разре6и проблема със сигурността на хуманитарните работници в опасни зони и бе зададен поне 5 пъти, отговора бе6е савсем повърхностен. Изслу6ването бе6е пове4е от Бедствено и за съжаление не успя да се справи с него............( въоб6те не коментирам националността и, става вапрос за липса на ка4ества)

 • 6
  elektroe avatar :-(
  elektroe
 • 7
  charlyb avatar :-|
  charlyb

  Единствено в Ада на българите нямало дяволи. Не са необходими - ако някой българин реши все пак, да си надигне главата от катрана, винаги се намирал някой събрат, който да го дръпне надолу...

 • 8
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Не хорошо! ако и не може да се отддума, зле е работата, нали ужким е завършила немската гимназия в Бургас поне на швабски да ги беше отнесла...

 • 9
  Avatar :-|
  kl

  Още като я предложи ББ, беше ясно, че ще има проблеми, ама толкова да се излага...Предполагам, че ако се беше представила компетентно и с познаване на материята, историята с фирмата й можеше да бъда преглътната, но при това положение никой няма да я подкрепи.
  За съжаление това му е нивото на кадрите на премиера - или поне на повечето. Има и по някой свестен, но мнозинството са... в най-добрия случай неопитни и зелени в работата, за която са избрани.
  От друга страна БСП и Първанова за пореден път доказаха, че освен партийните им интереси друго не ги интересува. За да натрият носа на ББ, оср+ха България. Този скандал ще се помни и ще хвърля сянка много години напред върху който и да е българин, който ще работи в Брюксел. Срамно!!!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK