Новият брой: Накъде след вота
Close

Филчев Reloaded

Никола Филчев, бивш главен прокурор
Никола Филчев, бивш главен прокурор
Никола Филчев, бивш главен прокурор    ©  Дневник
Никола Филчев, бивш главен прокурор    ©  Дневник

Задържането на бившия съветник към Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и екскомандос от Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ) Алексей Петров предизвика един неочакван обрат, връщайки на дневен ред една тема-табу от последните 4 години: управлението на Никола Филчев в прокуратурата. Този период на държавното обвинение е белязан със знака на непрозрачността, страха, злоупотребата с власт, шантажа и използването на правораздаването за разчистване на лични сметки. След изтичането на 7-годишния мандат на Филчев почти всички (с малки изключения) предпочетоха просто да затворят страницата, да не говорят повече за отиващия си главен прокурор и да не коментират неговите методи на работа.

Арестът на Алексей Петров и следствието срещу него обаче повдигнаха един резонен въпрос: как напусналият в началото на 90-те години бивш командос се е озовал обратно в органите на МВР и кой е покровителствал неговото стремително изкачване по стълбицата на йерархията в спецслужбите. Отговорът дойде от настоящия вътрешен министър Цветан Цветанов, който заяви пред Нова Телевизия в неделя, че това е станало след личния натиск и с протекцията на бившия главен прокурор Никола Филчев. Според ръководителя на МВР неговия предшественик Георги Петканов изрично е отхвърлил предложението Алексей Петров да бъде изваден от системата на специалните служби.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
46 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • don Domat
  • - 2
  • + 60

  Ако България успее някак си да подведе тоя боклук под отговорност или още по-добре да го пъхне в затвора, където несъмнено му е мястото, то тогава мисля че това ще е наистина голям успех за българското правосъдие и в частност на новото правителство.

  ... пей си Пенкеле, влакът си върви ...

  Нередност?
 • 2
  Avatar :-|
  Вълчо
  • + 11

  За вълка говорим, а той в кошарата.

  Нередност?
 • 3
  Avatar :-|
  dullo
  • + 53

  Като бивш студент на доцент Филчев (тогава - 2003-2004, сега вероятно професор, не знам..) мога да отбележа, че повечето от колегите го смятахме за .. не особено нормален. Мненията бяха от леко странен, до човек със сериозни психически отклонения.

  Уникален контрол върху височината на гласа - по време на лекции можеше да демонстрира (абсолютно безпричинно, защото никой не смееше да издаде звук по силен от поемане на въздух) от практически недоловим дори от първите банки шепот, до силен и мощен глас, граничещ с крещене - всичко в рамките на едно изречение. Това често бе последвано от 30-40 секундна втренчена пауза (буквално!), през която се чуваше само Тишина ;)

  По време на сесия беше в стихията си - хората с оценка различна от слаб 2, бяха не повече от 20-25%. Процентът на взелите го на поправка рязко скачаше, защото тогава неговия асистент можеше да изпитва и поставя оценки. Но само ако (както в моя случай :) решеше, че повече не му се занимава да изпитва и си тръгнеше с неизменната навъсено-сърдита физиономия...

  Нередност?
 • 4
  Avatar :-|
  инфо
  • + 61

  Нека да обобщим накратко какво точно стана през последните две десетилетия и как стигнахме до тук - ще цитирам Огнян Минчев, защото общо взето добре го е резюмирал:

  "В България милиционерската олигархия се създаде през 80-те и първата половина на 90-те години, когато ключови сектори от ДС и апаратът на БКП получиха възможност да трансформират монополната държавна собственост в частна корпоративна собственост. Процесът започна “законно” – чрез т.нар. “задгранични дружества” и приключи чрез тотално заграбване на лъвския пай от националната икономика от ключови представители на милиционерския и партийния елит. Използвайки този огромен ресурс, тези милиционерски групировки подчиниха новоучредената демократична държава, създавайки модел на олигархично управление, при който всички държавни институции изпълняват волята и обслужват интереса на милиционерската олигархия. МВР координира организираната престъпност, правосъдната система осъжда крадците на кокошки, а не крадците на заводи и банки, изпълнителната власт дава проекти и стопански обекти на олигарсите за “жълти стотинки”..."

  Сега отново България се намира на кръстопът, и мисля, че българските граждани нямат право да не са си научили вече уроците от най-близката ни история!
  Сега трябва да се говори, да се поставят високо и ясно и настойчиво увисналите от години тежки въпроси и да не се оставят държавниците и този път да не отговорят! Всички знаеме какво точно стана в България, знаеме кои са разбойниците, знаеме кои са им лидерите, съветниците, главатарите, или "съветниците" им, ако щете. Знаеме как и кои създадоха откровени бандити като илияпавловци, алексейпетровци, гоцета, сомеоновци, станишевци, и пр.
  Знаеме също, че т.н. "висши магистрати", водени от ВСС и т.н. главен прокурор Борис Велчев не водят борба с престъпността, а от години я защитават, пазят и прикриват - те затова са и инсталирани там. Знаеме също така и от кого! Никога нямаше България да се превърне в страна на мафията, ако правораздавателната система, ръководена от горните, функционираше поне малко, а не бе тотално парализирана ОТ САМИТЕ МАГИСТРАТИ!
  Време е българите - ако не заради тях, заради паметта на родителите си и бъдещето на децата си, да се вдигнат и да поискат сметка от негодиците и престъпниците, облечени в някаква власт и инсталирани от червените ДС-КГБ престъпници или който и да е било друг на позициите им! Защото няма как откровени престъпници-рецидивисти да управляват открито или задкулисно (най-често), с техните "кръгове" и "обръчи", да "разпределят порциите в държавата" и да очакваме по-добри дни за нас и за децата ни в България!

  Ясно е, че Филчев е престъпник! Ясно е, че без неговата пряка и продължителна намеса и подкрепа Алексей Петров нямаше да организира престъпните си кръгове и действия във вида и размера, който са получили! Тогава какво още се чака? И защо? Защото всеки един изминал ден, в който един отявлен тежък престъпни-рецидивист е на свобда, той е потенциален автор на нови и нови престъпления или най-малкото заличаване на следите им и задкулисни уговорки с други фигури от организираната престъпност. Защото Филчев е помогнал на Ал. Петров, но да не забравяме, че пък след това Ал. Петров и Гоце скриха Филчев в замяна, вкл. от нас и правосъдието 0 или каквото е останало от него!

  И така, няма вече какво да се чака, трябва да се намерят в кабинетите им или да се измъкнат от дупките им гоцета, велчевци, шефове на тайни служби, които всичките тези години се криеха, делкаха и покриваха престъпниците от мафията, и да се попитат:

  Господа, ВИЕ КАКВО НАПРАВИХТЕ, ЗА ДА СПРЕТЕ МАФИЯТА В БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ ИЗМИНАЛИТЕ ГОДИНИ? СЛЕД КАТО ЗАТОВА НИЕ ВИ ПЛАЩАХМЕ ЗАПЛАТИТЕ - И ТО ЩЕДРО, ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ШИРИНИ!
  ОТ КЪДЕ ИМАТЕ ВСИЧКИТЕ ТЕЗИ АВОАРИ, ИМОТИ И ПАРИ, ВКЛ. ПО ЗАДГРАНИЧНИ СМЕТКИ?
  ИЗЛЕЗТЕ СЕГА И ОБЯСНЕТЕ НА ХОРАТА, НА ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ, НА ВАШИТЕ РАБОТОДАТЕЛИ КАКВА СТЕ Я СВЪРШИЛИ И КАКВО СЕГА ВЪРШИТЕ, ЗА ДА Е БЪЛГАРИЯ ТАКАВА, КАКВАТО Е!

  Нередност?
 • 5
  Avatar :-|
  за вълка и кошарата...
  • - 6
  • + 33

  Не точно...Вълка беше в кошарата и си правеше каквото поиска,ама цялото стадо си беше глътнало езика от страх...За награда,овчаря на стадото прати вълка посланик,а овцете събраха кураж и надигнаха глас чак сега,когато разбраха,че вълка е надалече зъбите му окапаха вече...
  Как да му вярвам на Борисов,когато по времето на вълка беше гл. секретар на МВР,а си беше подвил опашката и като цялото стадо не смееше да погледне вълка в очите...
  Да си на ръководен пост и да премълчаваш злодеянията на някой те прави съучастник,без значение дали си имал изгода или си го правил от страх...На стар и останал без зъби вълк,нож всеки може да извади...

  Нередност?
 • 6
  Avatar :-|
  инфо
  • + 16

  Да, така е! Безспорно!
  Затова трябва много внимателно и критично да се следят всички действия на властта! Да се задават въпроси от българските граждани и да се изискват непременно отговори. Да се отстояват правата на европейски граждани, българите да са много критични и внимателни. И внимателно да преценяват какво и защо точно става, да не се подават на внушенията, лъжите и манипулациите на престъпниците, още повече, че те държат в ръцете си много власт и почти всички медии!

  Нередност?
 • 7
  Avatar :-|
  Помнещ
  • + 30

  И още малко спомени за "геройствата" на психопата-престъпник:
  "Филчев побъркваше всички в прокуратурата с пристъпите на лудост.Помните ли как се самоуби през 2000 г. един млад прокурор, след разговор с Филчев. После изкараха нещата до любовна история?! Да оставиш две деца сираци, не е точно от любов???
  Грях има Костов, че се довери на Васил Гоцев (и Григоров) за Филчевата кандидатура за главен прокурор.Затова сега се сипят обвиненията към него."

  Нередност?
 • 8
  Avatar :-|
  Още малко факти
  • + 16

  Едно мнение, с което аз съм съгласен:

  "Филчев класически пример от най-новото ни време, как ДС може да манипулира и превърне свой инструмент един висш държавен служител. Разработван е още преди 89г., като се са ползвали проблемите му в психичното здраве, за което говори и представената преди време психична експертиза, която пък после се оказа уж фалшива, пък после се оказа и че професорът, който я е изготвил е бил агент на ДС.
  Той е бил добър юрист, добър наказателен съдия, не е бил член на БКП, за да расте в кариерата означава, че е бил поставен под контрол т.е. овладени са начини да му се въздейства, когато е необходимо още преди 89г..."

  И още малко факти, за да са ясни ситуацията и отговорностите:

  "Иван Григоров се извини на Костов

  Когато през 1997 г. се правеше екипът на Министерството на правосъдието, аз лично предложих на Йордан Соколов и Васил Гоцев, и защитих пред Костов кандидатурата на...

  Прочитане на целия коментар Никола Филчев, защото беше скромен, изпълнителен и добър юрист. Гоцев и Соколов дори не го познаваха, г-н Костов пък съвсем, така че тласъкът за избирането на Никола Филчев го дадох аз", призна в предаването "Неделя 150" на БНР висшият магистрат. Той заяви, че вината е изцяло негова. "Аз се извинявам на тези хора, на Гоцев, на Соколов, на Костов, особено на семейството на Костов за тези неща, които са функция на моето недобро преценяване", разкая се Григоров."

  20.12.2004, публикувано във в.СЕГА

  Това е написано тогава - вероятно е вярно.

  Нередност?
 • 9
  Avatar :-|
  Филчев е шизофреник!
  • + 19

  Той има поставена диагноза-шизофрения.Предполага се ,че убийството на адвокатката е негово дело,той я е убил в момент на пристъп-тя беше с порезни рани от секира,открита в собствения и гардероб.

  Нередност?
 • 10
  Avatar :-|
  Oтговорност
  • - 1
  • + 21

  Днес по бТВ вдовицата на Н. Колев в прав текст каза, че Филчев е физическия убиец на съпруга й.
  От което следва:
  1. Прокуратурата трябва незабавно да се самосезира!
  2. Ако г-жа Колева говори глупости, защо не й потърсят отговорност?

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал