Спагети със сос Арабата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Спагети със сос Арабата

Спагети със сос Арабата

728 прочитания

Гастроном

Продукти за 4 порции:

  • 100 г пушени свински гърди (бекон)
  • 1 консерва белени домати (500 г)
  • 1 връзка магданоз
  • 2 люти чушлета
  • 50 г пармезан
  • 400 г спагети
  • 1 глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 2 с.л. масло
  • сол, пипер

Приготвяне:

Бекона нарязвам на малки кубчета. Съдържанието на консервата миксирам. Лука нарязвам на ситно, а чесъна на шайби. Лютите чушки цепвам на кръст по дължината. Запържвам на среден огън лука, бекона и чесъна в маслото. Добавям миксираните домати и цепнатите чушлета. Подправям със сол и пипер и варя на тих огън до сгъстяване. Когато сосът е готов, изваждам лютите чушки и добавям вече сварените спагети към него. Разбърквам добре и сервирам горещи, поръсени с пармезан и ситно нарязания магданоз.

Соно симпатико

Ако ви се стори, че в тази рецепта пушените гърди подлагат крак на спагетите и те с превишена скорост цопват в соса, вие положително не сте вегетарианец! Не сте и активист на дружеството “Наскърбения нож”, което защитава прасетата от естествените им вредители - вълците, кланиците, втория ден на Коледа и механично увредените поклонници на пържолата. Вие положително сте месояд и имате завишена склонност към спор. Самата архитектура на насипаните в чиния спагети показва тенденция към отсъстваща праволинейност, с аплауз към кавгаджийски привкус. Тази рецепта освен калории и романтичен вкус ви предлага и участие в един много стар азиатско-европейски спор. Освен спора за Тайланд при китайците стои още една неизясненост. Тя е подклаждана от известната на “тихите жертви” на тестените изделия легенда, че спагетите са тяхно откритие. Художествен ръководител и двигател на легендата е Марко Поло. Твърди се, че през 1295 г., идвайки от Китай, той донася спагетите в Европа. За да се бранят (не ми е известно, това нужно ли е?), италианците посочват някои съществени разлики в направията на “глистите” - китайските макарони се месят от оризено брашно, а италианските от пшеничено. Тестото за китайските първо се сварява, преди да се пресова във формите, а италианските се приготвят от сурово тесто. Италианците намират също и писмени доказателства, които опровергават китайската легенда за произхода на спагетите.

В държавния архив на Генуа е издирен документ от 1246 г., в който някакъв италиански лекар съветва пациента си, страдащ от възпаление на устата, да не яде нито зеле, нито спагети. Още по-важен е документът от 1270 г., в който генуезкият нотариус Уголино Скарпа споменава, че в наследството на войника Тонцио е записано - и... “кошничка, пълна с макарони”. Следователно, когато Марко Поло се връща от Китай, италианците отдавна вече ядат своите спагети. Това обаче все пак не обяснява произхода им. Вероятно те са известни още на римляните. За сигурно се смята, че още етруските ядат нещо, подобно на макарони. Така някогашното луксозно ястие за привилегировани постепенно става народна храна. Особено след като в средата на XIX век спагетите започват да се произвеждат фабрично. В Неапол спагети и макарони се приготвят на улицата и се ядат с ръце. Изключение не правят дори и кралете. Разбира се, когато някой не ги гледа.

Фердинанд II, крал на Неапол, не искал да се отказва от любимото си ястие дори когато го посещавали чуждоземни гости, на които яденето на макарони с “мамината” вилица можело да се стори противно.

А сега, сещате ли се колко спагети изяжда за седмица оня леко мургав симпатяга, дето пее “Соно симпатико” на майчиния език на София Лорен и Орнела Мути?!

Гастроном

Продукти за 4 порции:

  • 100 г пушени свински гърди (бекон)
  • 1 консерва белени домати (500 г)
  • 1 връзка магданоз
  • 2 люти чушлета
  • 50 г пармезан
  • 400 г спагети
  • 1 глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 2 с.л. масло
  • сол, пипер


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK