С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
12 яну 2002, 0:00, 1245 прочитания

Пътeводител на начинаещия уиски-пияч

Наскоро у нас се появи първата книга за най-популярната алкохолна напитка

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

През последните десетина години наред с драстичните социални метаморфози постепенно започнаха да се променят и питейните навици на българина. Далеч в миналото останаха времената на "Кореком", когато пиенето на уиски се считаше за лукс и белег на баровски статут. Няколкото познати марки като "Джони", "Балантайнс" и "100 гайди" станаха стотици и в хаоса от имена и райони заформящите се "познавачи" започнаха да пият вместо смесен едномалцов скоч. Изведнъж се наложи представата, че той е по-добър и макар и малко безразборната му консумация започна сериозно да нараства.
На този фон в края на изминалата година на българския пазар се появи и първата книга, посветена на огнената вода - "Пътеводител в света на whiskey" от Джим Мъри. На Запад издаването на подобна

Познавателна литература

отдавна се е превърнало в индустрия. Всяко кътче от света, където се дестилират малц и ечемик (дори и необичайни места като Япония) може да се гордее с детайлно изследване на своя климат, почви и процес на производство, представено в луксозна подвързия. Най-разпространени са томовете с представяне на райони и марки в дегустационни бележки, но има и десетки страници, отделени на историята, развитието и стратегиите за популяризиране на най-известния алкохолен продукт на планетата. У нас излиза букварът. Книжката на Джим Мъри стегнато и на достъпен език проследява пътя на уискито от малцовите полета до стелажите на магазините, след което тръгва на увлекателно пътешествие из най-интересните места, където то се произвежда. Структурата на главите дава ясна класификация на основните категории - бърбън, шотландско (малцово и смесено), ирландско, ръжено и канадско уиски. Отделните части са полезен (и доста четивен) справочник на различните области и дестилерии в тези страни.
Най-интересни за неспециализирания читател са историческите разкази, преливащи от любопитни подробности. Така например разбираме, че преди няколко години шотландците са отбелязали половин хилядолетие живот на националното си питие. Тогава най-честият адресат на техните наздравици и благодарности бил един абат, доста по-известен днес, отколкото по времето, когато е живял. "Осем бола малц за монаха Джон Кор по заповед на краля, за да направи aqua vitae", пише в регистрите на държавната хазна от 1494. Правенето на споменатото

Универсално лекарство

не било новост за манастирите, където се отдавали на това занимание още от ранното Средновековие. Забележителното в случая е, че тук за първи път като основна съставка се споменава ечемикът вместо използваното дотогава вино. "Терминът за aqua vitae звучи на келтски език по следния начин: иш-ке-баха или юшкидейха (uisge beata). С времето това наименование било съкратено и започнало да се произнася като ъски. Оттук имало вече само една крачка до производното "уиски", пише Мъри.
Още в уводните страници авторът развенчава мита, че малцовото уиски е по-висока класа. Всичко зависи от производителя и качествата на конкретния продукт: "Не отговаря на истината, че смесеното уиски е само плебейски заместител на малцовете. Вярно е обаче, че по-евтините блендове, съдържащи 75 или повече процента тригодишен зърнен дестилат, не могат да се сравняват с останалите видове. Но когато веднъж ме помолиха да посоча марките скоч, които бих взел със себе си на пустинен остров, половината от списъка ми се състоеше от смесени продукти, два от които съвсем обикновени и широко разпространени. Но за да придобият те богат букет, за да достигнат зрялост, би трябвало да съдържат известно количество висококачествено малцово уиски."
Така книгата тръгва към света на уискито като територия, свободна за проучване и опознаване, неограничена от предразсъдъци и категоризации.



  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Прокълнатите крале

29 мар 2003, 10450 прочитания

Мрачният швейцарец

29 мар 2003, 6883 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Капител" Затваряне
Маймуна в джип

Как Facebook ни управлява

Алгоритмите в интернет отговарят за това какво виждат и дори говорят милиарди души в целия свят

Най-дългото кацане на летище София

Пет големи европейски кандидата поискаха за 35 години столичното летище

Кредитор продава рециклиращите машини на Пламен Стоянов-Дамбовеца

Оборудването е струвало около 10 млн. лв. при покупката му, а сега се предлага за около половината

Кино: "Джебчии"

Семейството срещу света с простота и нежност

След Хавел и потоп

Чешкият журналист Даниел Кайзер за кнгите си "Дисидент" и "Президент" и състоянието на журналистиката в Централна и Източна Европа