Дяволът в плътта

“Най-ужасното нещо се случва, когато дяволът дойде от друга цивилизация и се всели в нашите сърца. Тогава ние ставаме особени създания - полудемони. Децата - също. Те понякога са другото проявление на Сатаната. Решим ли да се противопоставим на това, изберем ли да останем хора, трябва да търсим смирението, любовта и страстта, всеки ден, неуморно.”

Думите са на американския режисьор Джон Карпентър по повод последния му филм “Духове от Марс”. Темата за дявола в плътта обаче се оказва централна и за друга негова лента - “Принцът на мрака” (1987, САЩ, представен от “Гала тийм”). Жанрово определен като хорър, филмът разказва следния сюжет: Квартална църква в Лос Анжелис. Старият пастор умира, като оставя на отец Луумис (Донълд Плийзънс) странно завещание - ключ от неподозираните подземия на храма. Отчето с удивление разбира, че в тайните помещения се крие капсула с движеща се зелена течност и множество древни писания. За да разбере какво точно е това, Луумис вика научната група на проф. Бирак (Виктор Уонг). Нещата се усложняват. Докато се провеждат изследванията, група сектанти от “Братството на съня” (в ролята на главатаря е Алис Купър) окупират църквата. А междувременно течността се оказва мощен концентрат на отрицателна енергия...

С голяма част от филмите си (“Мъглата” (1980), “Бягство от Ню Йорк” (1981), “Селото на прокълнатите” (1995), “Вампири” (1998)) Карпентър превърна страха в своя запазена марка. Ужасът в “Принцът на мрака” е премерен - не се леят кървища като кетчуп, нито хвърчат реквизитни глави на поразия. Карпентър знае къде да спре психоатаката. И къде да обърне филма в съвсем друга посока, различна от тази на жанровите рамки. “Принцът на мрака” е като полтъргайст, който хаотично разбърква и развенчава символи и факти от религиозно, научно и езотерично естество. Карпентър забива кол в сърцето на католическата църква, но филмът не предизвиква скандал като “Последното изкушение на Христос” на Скорсезе. Тук Дяволът е извънземен антибог, за когото Ватиканът знае и тайно го пази вече 2000 години. Впрочем такъв “принц на мрака” съществува в древните гадания и арканите на картите Таро. Злото е супержива космична материя, а не просто духовна сила, каквато е противоположното му добро (Иисус). Човекът я вижда в сънищата си като телепатичен кошмарен видеозапис. Противно на християнската идея, че в сърцето си като в огледало хората съзират отражението на Бог. За Карпентър религията е неуспял духовен експеримент. Неслучайно в “Принцът на мрака” дори има препратки към Бунюел - “Андалуското куче” и “Златният век”. Въпреки апокалиптичната си атмосфера филмът не прави от вярващия (независимо в какво) човек зомби. А напомня, че всяко нещо - дори и вярата - търпи негативна деформация.

Още от Капитал