Августовски конфликти и диалози

Носталгия по миналото

„С прах в душата и прах по нозете/ с непоносимото слънце на рамото/ аз съм тръгнал да стигна морето/ но от години седя върху камъка.“ Пред дилемата от стихотворението „Август“ на Борис Христов вече трета година са и българските художници. Този път до морето стигнаха 120 от тях. Така третият варненски фестивал „Август в изкуството“ очерта мащабността като най-важна част от облика си. Размахът на организацията съвместява усилията на държавни институции и частни галерии. Към тях сега се добавят международно участие (пет души), мото на изданието („Конфликти/Диалози“) и отделни кураторски проекти.

Генерации

Основният кураторски проект е на Ружа Маринска - девет съпоставки на произведения от класически и съвременни автори, предизвиквайки зрителя да търси сходства, различия и нюанси. Линеарността е представена чрез картини на Борис Георгиев (1888 -1962) и Светозар Бенчев (1962); цветната интензивност - чрез композициите на Бенчо Обрешков (1899 -1970) и Едмонд Демирджиян (1951); експресивността - чрез живописта на Любомир Далчев (1902 - 2002) и Николай Майсторов (1943) и т.н. Вероятно конфликтът (по мотото на фестивала) изразява двойката Георги Машев (1887-1946) и Свилен Блажев (1953). Той обаче е изведен доста повърхностно чрез демона, нарисуван от класика, и св. Димитър на съвременния художник. Което откроява основния проблем на изложбата - тя само препотвърждава факта, че всяка творба може да се съпостави с друга и от това да се проявят общности и различия...

В Художествената галерия е и изложбата „Живопис - генерации“. Тя не откроява някакви специфики на поколенията, а само индивидуални почерци. Гротескната театралност в творбите прави Дария Василянска и Петко Петков връстници, пастелните цветове сродяват Кина Петрова и Деян Веков; с различна степен на драматични завихряния е живописта на Иан Минчев, Васил Василев и Боян Боев.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал