Субсидии за работни места за инвалиди
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Субсидии за работни места за инвалиди

Субсидии за работни места за инвалиди

Мара ГЕОРГИЕВА
2516 прочитания

Работодатели, които разкриват нови или оборудват специални работни места за инвалиди, имат право на субсидии от фонд „Рехабилитация и социална интеграция“ (РСИ). Механизмът е нов и е част от „Националната програма за заетост и професионално обучение на хора с трайни увреждания“.

Работодателите могат да кандидатстват за финансиране на проекти за: - създаване и/или адаптиране на работни места за инвалиди
- осигуряване на достъп до работните места на лица с увреждания. Работодателят трябва да наема безработни с увреждания, насочени от бюрата по труда. Субсидията се предоставя само ако работното място се разкрива за срок от 30 месеца. Ако предприемачът не изпълни някое от поставените условия, получената сума трябва да бъде възстановена в двоен размер. За получаването на субсидия кандидатите трябва да представят проекти, които се одобряват от експертна комисия на конкурсен принцип по определена методика. Приоритет имат проекти, с които се стимулира интегрирането в обичайна работна среда на лица със и над 71% намалена работоспособност - обект на месечно социално подпомагане или отговарящи на условията за подпомагане с месечни помощи.

Размерът на средствата

зависи от вида на уврежданията и броя на хората, които ще бъдат назначени.

- За осигуряване на достъп до работно място се предвиждат до 1500 лв. Сумата се отпуска еднократно и не зависи от броя на инвалидите, които могат да се възползват от изградения обект. За изграждане на рампа за инвалиди например може да се получи едно и също по размер финансиране, въпреки че с нейна помощ би се осигурил в един случай достъп до пет работни места, а в друг случай - до 15 работни места. При класиране на проектите (при равни други условия) с предимство ще се ползват тези, чиято реализация осигурява достъп на повече хора до работните помещения. - За приспособяване на конкретно работно място, на което може да се наемат лица с трайни увреждания, се отпускат до 1000 лв. за едно работно място. Не е нужно да се променят обичайният технологичен процес и основните качествени характеристики на работното място. Условието е чрез използването на подходящи приспособления да се осигури допълнителен достъп на инвалиди до това работно място. - За оборудване на работно място, осигуряващо работа на хора с трайни увреждания, се отпускат до 3000 лв. за едно работно място. В случая е необходима промяна в техническите параметри и технологията на производствения процес, която ще позволи на това работно място да бъдат наети инвалиди.

Проектите се оценяват

по точкова система. Всеки кандидат може да участва в обявения конкурсен кръг с един проект. Няма проблем за участие в последващи конкурсни кръгове, ако с новия проект се осигурява достъп до нови или се приспособяват съществуващи работни места, които не са били обект на финансиране.

„За 2003 г. общата сума, за която кандидатства един работодател, не може да надвишава 45 000 лв.“, уточнява Минко Велков, финансов консултант на фонд „Рехабилитация и социална интеграция“. Сумите се изплащат на три транша: - 60% след сключване на договора с фонд „Рехабилитация и социална интеграция“
- 30% след приключване на проекта и приемане от фонда на документите, отразяващи и доказващи направените разходи, и отчета за реализацията на проекта - 10% след утвърждаване от фонда на отчета и на доказателствените документи по реализацията на проекта и постигането на заложените показатели по него. Представители на фонда наблюдават периодично показателите, послужили като основание за класиране на кандидата и отпускане на субсидията.


 • В проектите трябва да се формулира конкретна цел
 • да се представят очакваните резултати
 • да се определят дейностите, чието осъществяване трябва да доведе до постигане на очакваните резултати
 • да се обосноват и подробно да се изброят бенефициентите (лицата от целевата група) за всеки конкретен очакван резултат
 • да се посочат разходите
 • да се определи субсидията, за която се кандидатства от фонда
 • да се определи собственият принос на работодателя в практическата реализацията на проекта. • Брой бенефициенти, възползвали се от резултатите на проекта. За всеки бенефициент се получават 30 точки.
 • Брой бенефициенти до 25-годишна възраст, възползвали се от резултатите на проекта. За всеки бенефициент се получават (допълнително) 10 точки.
 • Брой бенефициенти от I група инвалидност (над 90% загубена работоспособност), възползвали се от резултатите на проекта. За всеки бенефициент се получават (допълнително) 10 точки.
 • Брой бенефициенти от II група инвалидност (от 71 до 90% загубена работоспособност), възползвали се от резултатите на проекта. За всеки бенефициент се получават (допълнително) 5 точки.
 • Среден разход от субсидията, направен за един бенефициент.
 • Въз основа на изчислените средни разходи за един бенефициент по всички кандидатстващи проекти се прави класация на кандидатите, които се подреждат, като се започне с лицето с най-ниски разходи и се завърши с лицето, предлагащо най-високи разходи. Последният в класацията (с най-високи средни разходи) получава 0 точки.
 • Следващият по възходяща линия получава съответстващ брой точки, като се има предвид следната схема:За всеки следващ лев намаление се получават по три точки. Когато средният разход съдържа стотинки, за тях се изчисляват точки пропорционално на количеството им.
 • Въз основа на получените по всички показатели точки за всеки проект, допуснат до класиране по технически параметри, се формира средна стойност на една точка (чрез деление на сумата на исканата субсидия с общия брой получени точки). Изчислените средни величини на точките служат като база за подреждане на кандидатстващите проекти по възходящ ред.
 • Разпределянето на субсидията по проекти става, като се започне с този, който има най-ниска средна стойност на една точка, докато се изчерпят средствата на заделения фонд за конкурсния кръг (финансовата година).На работодател, разкрил работни места за срок от 30 месеца и наел безработни инвалиди, насочени от бюрата по труда, от бюджета се предоставят средства за:


 • трудово възнаграждение в размер, ежегодно определян в Националния план за действия по заетостта за действително отработено време
 • за допълнителните възнаграждения по минимални размери, установени в Кодекса на труда и в нормативните актове по прилагането му
 • за възнаграждения за основен платен годишен отпуск
 • за дължимите вноски за сметка на работодателя за фондовете на ДОО, за фондовете за допълнително задължително пенсионно осигуряване и Националната здравноосигурителна каса.
  Средствата се предоставят за всеки нает инвалид за времето, през което е бил на работа, но за не повече от 12 месеца.


 • Попълнен формуляр за получаване на субсидия
 • Декларация за верността и обективността на изложените данни, свързани с условията за допускане до кандидатстване
 • Документ, издаден от бюрото по труда, за състава на бенефициентите от целевата група
 • Декларация за неползване на безвъзмездни финансови средства от други програми, донори и държавния бюджет за финансиране на предложените в проекта мероприятия
  Утвърдените кандидати сключват договор по образец, в който се посочва:
 • отпуснатата сума
 • срокът на усвояване на средствата
 • очакваните резултати
 • показателите и периодичността за извършване на мониторинга
 • санкциите при неизпълнение на договорните условия.


Работодатели, които разкриват нови или оборудват специални работни места за инвалиди, имат право на субсидии от фонд „Рехабилитация и социална интеграция“ (РСИ). Механизмът е нов и е част от „Националната програма за заетост и професионално обучение на хора с трайни увреждания“.

Работодателите могат да кандидатстват за финансиране на проекти за:

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK