Да преядеш в Истанбул не е никакво предизвикателство. Да си кажем истината - много по-трудно е да го избегнеш. Продавачи на топъл, посипан със сусам симид обикалят с големи кръгли табли на главите улиците, минувачи разнасят хрупкави сиропирани тулумбички, купени от малките колички с витринки по тротоарите, по моста Галата зяпачи хрупат лешници, печени с черупките, докато наблюдават бавния риболов, прекъсван от преминаващи през Златния рог корабчета.
По пешеходната улица "Истиклал" всяка трета витрина е на кафене, всяка четвърта - на сладкарница, чийто асортимент започва от шоколадов крем и завършва с десерт с пилешко месо. Между сградите се отварят внезапни пасажи, където сред сергиите с пъстри шалове, мъниста и лампи хаотично са пръснати столовете и масите на малки ресторантчета - готвачите им, загубени в дима на печките си като в персонални облаци. Сервитьори ловко прескачат клиентите и се носят с по няколко чинии във всяка ръка, пълни с миди на шиш, пържена хамсия, долма мидие и агнешки котлети.Но това е характерното за Истанбул - той може да бъде празник за всяко сетиво, ако някак успееш да дозираш колко поемаш. Ако искате да прекарате там седмица преди или около Коледа и Нова година, или си съставете много ясен план, или потърсете помощ от туристическите агенции.
Как да стигнете
Истанбул е на около 600 км от София и пътят дотам отнема около 6 часа с кола, като се минава през Пловдив, Хасково, Свиленград и Одрин. Има и влакове, с които обаче пътуването отнема много повече време. "Балкан експрес", идващи от Виена, тръгват всяка вечер в 7:20 от София и пристигат в Истанбул на другата сутрин в 8:25. Връщането е с тръгване в 10 вечерта от Истанбул и пристигане на другия ден в 11:25 в София. С автобус също отнема един ден или една нощ, макар че е малко по-кратко в сравнение с влак. Много компании обслужват маршрута, като тръгването е или сутрин, или вечер.
Разписание на автобусите Цените за двупосочен билет варират между 60 и 95 лв.Цената за двупосочен билет без намаления е 67.67 лв
Оферти
Агенциите, които организират пътувания до Истанбул, са изключително многобройни. Някои от тях са:
Да преядеш в Истанбул не е никакво предизвикателство. Да си кажем истината - много по-трудно е да го избегнеш. Продавачи на топъл, посипан със сусам симид обикалят с големи кръгли табли на главите улиците, минувачи разнасят хрупкави сиропирани тулумбички, купени от малките колички с витринки по тротоарите, по моста Галата зяпачи хрупат лешници, печени с черупките, докато наблюдават бавния риболов, прекъсван от преминаващи през Златния рог корабчета.
По пешеходната улица "Истиклал" всяка трета витрина е на кафене, всяка четвърта - на сладкарница, чийто асортимент започва от шоколадов крем и завършва с десерт с пилешко месо.
0 коментара