ИСТАНБУЛ: 1001 начина да преядеш
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

ИСТАНБУЛ: 1001 начина да преядеш

ИСТАНБУЛ: 1001 начина да преядеш

5350 прочитания

© shutterstock


Да преядеш в Истанбул не е никакво предизвикателство. Да си кажем истината - много по-трудно е да го избегнеш. Продавачи на топъл, посипан със сусам симид обикалят с големи кръгли табли на главите улиците, минувачи разнасят хрупкави сиропирани тулумбички, купени от малките колички с витринки по тротоарите, по моста Галата зяпачи хрупат лешници, печени с черупките, докато наблюдават бавния риболов, прекъсван от преминаващи през Златния рог корабчета.

По пешеходната улица "Истиклал" всяка трета витрина е на кафене, всяка четвърта - на сладкарница, чийто асортимент започва от шоколадов крем и завършва с десерт с пилешко месо. Между сградите се отварят внезапни пасажи, където сред сергиите с пъстри шалове, мъниста и лампи хаотично са пръснати столовете и масите на малки ресторантчета - готвачите им, загубени в дима на печките си като в персонални облаци. Сервитьори ловко прескачат клиентите и се носят с по няколко чинии във всяка ръка, пълни с миди на шиш, пържена хамсия, долма мидие и агнешки котлети.
Бирариите из уличките често не наблягат на храната, но поне имат поредица мезета, включително кълцаните с лют пипер чревца, наричани тук кукуреч. Традиционните шкембеджийници, дюнер ресторанти и места за кюфтета и кебапчета се редуват със заведения "а ла франга" в европейските на вид хотели, наследени от първата половина на XX в. По крайбрежния път покрай Босфора, който се опитва да излезе от града в посока Черно море (и никога не успява), се точат рибни ресторанти с гледка към азиатската част на града.
На Мисир пазар, известен още като Египетския, сушени смокини и фурми, пълнени с орехи, и кехлибарени огърлици локум, в които вместо мухи просветват ядки, са планините в пъстрата равнина на къна, индиго, къри, млян пипер и милиони други подправки и субстанции с мъгляво предназначение. В няколко тихи градини изтощените от ядене бавно пушат наргилета, излегнали се върху застлани с черги пейки, или пък през зимата в малки кръгли пушални, чийто вид напомня една от важните исторически находки в Истанбул - Цистерната.

Но това е характерното за Истанбул - той може да бъде празник за всяко сетиво, ако някак успееш да дозираш колко поемаш. Ако искате да прекарате там седмица преди или около Коледа и Нова година, или си съставете много ясен план, или потърсете помощ от туристическите агенции.

Как да стигнете

Истанбул е на около 600 км от София и пътят дотам отнема около 6 часа с кола, като се минава през Пловдив, Хасково, Свиленград и Одрин. Има и влакове, с които обаче пътуването отнема много повече време. "Балкан експрес", идващи от Виена, тръгват всяка вечер в 7:20 от София и пристигат в Истанбул на другата сутрин в 8:25. Връщането е с тръгване в 10 вечерта от Истанбул и пристигане на другия ден в 11:25 в София. С автобус също отнема един ден или една нощ, макар че е малко по-кратко в сравнение с влак. Много компании обслужват маршрута, като тръгването е или сутрин, или вечер.

Разписание на автобусите Цените за двупосочен билет варират между 60 и 95 лв.
Разписание на влаковете

Цената за двупосочен билет без намаления е 67.67 лв

Оферти

Агенциите, които организират пътувания до Истанбул, са изключително многобройни. Някои от тях са:

"Он травел"

цени от 203 евро.

"Алма тур"

цени между 490 и 690 лв.

"Аполо"

цени от 410 евро

"Травеленд"

цени 665 евро

Да преядеш в Истанбул не е никакво предизвикателство. Да си кажем истината - много по-трудно е да го избегнеш. Продавачи на топъл, посипан със сусам симид обикалят с големи кръгли табли на главите улиците, минувачи разнасят хрупкави сиропирани тулумбички, купени от малките колички с витринки по тротоарите, по моста Галата зяпачи хрупат лешници, печени с черупките, докато наблюдават бавния риболов, прекъсван от преминаващи през Златния рог корабчета.

По пешеходната улица "Истиклал" всяка трета витрина е на кафене, всяка четвърта - на сладкарница, чийто асортимент започва от шоколадов крем и завършва с десерт с пилешко месо.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.