🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Фондовете вече могат да взимат заеми

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Министерският съвет прие през миналата седмица наредба за реда, по който на приватизационните фондове ще бъде издавано разрешение за взимане на заеми. Според Закона за приватизационните фондове те не могат да взимат заеми, освен ако комисията по ценните книжа не им издаде разрешение. Другите ограничения в закона са заемът да е на стойност до 10% от чистата стойност на капитала и да е за срок, не по-дълъг от три месеца. Средствата могат да се използват единствено за придобиване на дълготрайни материални активи, които са пряко необходими за дейността на фонда.

Според представители на приватизационните фондове наредбата е изключително важна за дейността им. В момента финансовото положение на всички фондове е критично и оцеляването на голяма част от тях изглежда проблематично. Техният основен проблем е, че нямат приток на свежи средства. В закона за приватизацията пише, че акциите на дружествата от списъка за масова приватизация ще могат да се продават не по-рано от шест месеца след края на третата тръжна сесия. (Въпреки че това вероятно ще бъде една от първите законови промени, които новият парламент ще приеме, към момента ограничението е факт.) За дивиденти е още рано, а досега фондовете не можеха да взимат заеми, тъй като липсваше наредбата. Това са причините, поради които много наблюдатели на процеса на масовата приватизация предричат скорошен фалит на цяла група фондове.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал