Първа борсова сесия след една година затишие

Първата борсова сесия от една година насам бе проведена на 21 октомври - вторник. За по-голяма тържественост тя бе открита от министър-председателя на България Иван Костов. Освен него в малко тясната борсова зала присъстваше голяма част от бъдещия фондов елит и много държавни и политически личности. Голямо бе желанието на всички да са по-близо до така наречения под на борсата, който се състоеше от три работни места. С честта да закрие сесията бе удостоен вицепремиерът Александър Божков. Сред множеството малко хора си спомняха как преди пет-шест години се зараждаше пазарът на ценни книжа у нас. Сега дори се чуха реплики, че след 50 години отново имаме фондова борса, което си беше чисто игнориране на четири години търговия с ценни книжа, макар тя да не бе законово регламентирана. За справка - през 1914 г. с царски указ е учредена Софийска фондова борса, която съществува до 1947 г. След това между 1991 г. и 1995 г. у нас имаше около 20 борси, за да се достигне до процеса на естественото обединение. В резултат на 21 юли тази година бе проведено общо събрание на акционерите на Българска фондова борса, на което тя бе преименувана в Българска фондова борса - София.
Никой от присъстващите в борсата обаче не си правеше илюзии, че в скоро време ще се търгува на някой друг от борсовите пазарите освен на свободния. Просто изискванията, които са необходими за допускане на ценни книжа до регистрираните борсови пазари (официален, паралелен, временен и облигационен) са много строги, а в момента реално се търгува само с акции от масовата приватизация. Надеждите са, че в началото на другата година вече ще бъдат одобрени проспектите на предприятията, които ще бъдат приватизирани през борсата. Все пак очаквани са 250 милиона долара чужди инвестиции, които трябва да дойдат чрез фондовата борса.
За борсовата сесия на 21 октомври бяха регистрирани акциите на шест дружества. Това бяха “Маяк” - Добрич, “Плевенски цимент”, “Слитекс” - Сливен, “Жити” - Русе, “Крумица” - Крумовград, и пивоварна “Ариана”. По-късно през седмицата бяха допуснати и акциите на “Ривиера” - Варна, и Машстрой - Троян. На първата сесия можеха да вземат участие 35 брокери на 14 членове на борсата. На 22 октомври за временен член на БФБ - София, бе утвърдена и “Българо-руска инвестиционна банка”. Това стана при условията за временно членство. Според тях, когато един кандидат отговаря на условията за постоянен член, но не притежава необходимите 1000 акции на борсата, може да плати 5 000 000 лв. и определена от борсата такса за всяка недостигаща му акция до минимално необходимия брой. Временното членство засега важи само до 31 януари 1998 г.
В края на седмицата съветът на директорите одобри за постоянен член на борсата Централна кооперативна банка и за временни членове Юнионбанк, Дилингова финансова компания и “Булброкърс”. За търговия на свободния пазар бяха приети книжата на още 14 дружества, с което общият им брой стана 24. Новите дружества са: “Витапрот” - Славяново, “Витапрот” - Костинброд, “Кайнака”, “Развитие”, “Свиневъдство - Стара Загора”, “Великотърновско пиво”, “Колхида”, “Загора транс”, “Хлебопроизводство и търговия”, “Скът мизия”, “Приморец турист”, “Електростарт”, “Дунавски драгажен флот”, “Вратица”, “Стройкерамика” и “Свиневъдство - Преславец”.
До края на годината до търговия ще бъдат допуснати много дружества, но заради проблема с винкулираните акции доста от най-търсените книжа няма да могат да се разменят на борсата. Според неофициални данни акциите на около 680 дружества от списъка за масова приватизация са винкулирани. Това означава, че преди да си продаде книжата, акционерът трябва да ги предложи на другите собственици на предприятието. Точният брой на тези дружества обаче може да бъде определен много трудно просто защото изисква проверката на уставите на всички 1050 дружества от масовата приватизация.
През миналата седмица, освен че борсата започна да работи, и Комисията по ценните книжа и фондови борси възобнови лицензирането на инвестиционни посредници. В края на седмицата в регистъра като посредници бяха вписани Корпоративна търговска банка и ТБ “България инвест”. Така общият брой на дружествата, които могат да извършват дейност като посредник, стана 49 (от тях 24 банки).


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал