Една година по-късно “Ален мак” се продава на същата цена

Втората процедура за приватизация на дружеството се обжалва в съда

Крайният срок за подаване на офертите за участие в конкурса за приватизацията на “Ален мак” изтече на 4 март, а обявената минимална цена беше 9.2 млн. долара. Засега е известно само, че консорциумът, в който участва компанията, свързана с австрийската фирма ЕПИК, е предложил за 51% от капитала на “Ален мак” малко над 15 млн. долара.
“За “Ален мак” са подадени три оферти, предстои те да бъдат отворени и да се установи дали отговарят на изискванията”, заяви миналата седмица бившият изпълнителен директор на АП Александър Съботинов. Според неофициална информация при втората процедура за приватизация на “Ален мак” тримата кандидат-купувачи са следните: консорциум, в който влизат кипърското дъщерно дружество на Европейска приватизационна и инвестиционна компания (ЕПИК), американски инвестиционен фонд “Алфа инвестмънт”, българското дружество “Ален мак - 98” и още една чуждестранна компания. В него първоначално е възнамерявала да участва и “Ореса венчърс”, дъщерно инвестиционно дружество на “Орифлейм интернешънъл”, но впоследствие се е отказала. Вторият кандидат е консорциум между Българо-американски инвестиционен фонд (БАИФ) и българската фирма “Фикосота”. Третият е “Ален мак инвест” - работническо мениджърско дружество на предишните мениджъри. Според юристи това дружество в случая не може да ползва облекченията за разсрочено плащане, които са предвидени в закона, тъй като предприятието е от списъка за целева приватизация.
Миналата година най-високата оферта беше на кандидат-купувача “Канотранс” - Варна, който тогава предложи 18 млн. долара.
Фирма “Астера”, която официално беше заявила намерение да участва в приватизацията на “Ален мак”, се е отказала да кандидатства. Най-вероятно окончателното решение, което мениджърите на дружеството са взели, е свързано с опасенията им за евентуална монополна позиция, която фирмата би придобила, ако стане собственик на пловдивския завод. По непотвърдена информация обаче Международната финансова корпорация (IFC) може да участва като миноритарен партньор в проекта за бъдещи инвестиции на консорциума, ако той бъде избран за купувач. IFC обаче не обявява публично намеренията си да финансира определен проект, за да не повлияе на окончателните решения на държавните институции. Подадените оферти с цена, значително по-висока от минималната, не са изненадващи. Дружеството има добри финансови резултати през миналата година и за деветмесечието на 1997 г. По прогнозни данни нетната печалба на акция е 33.43 долара. Печалбата на дружеството преди облагане с данъци по тогавашния валутен курс е около 12.2 млн. долара, а чистата печалба - 7.8 млн. долара.
Българското дружество “Ален мак - 98”, което участва в консорциума, е създадено от сегашните мениджъри на “Ален мак”. Компанията първоначално е планирала да подаде самостоятелна оферта, като финансирането е било осигурено от британския клон на “Дрезднербанк”, а кредитът е гарантиран от немската фирма “Клариънт”, която е дългогодишен доставчик на “Ален мак”. Консултант на “Ален мак - 98” по приватизацията на завода е фирма “М-Капи”, създадена от бившия шеф на Агенцията за приватизация Веселин Благоев след напускането на държавния пост.
Другият консорциум, който участва в наддаването за “Ален мак”, е с консултант “Топ лега консулт” - фирма, в която съдружник е Тодор Попов, бивш шеф на отдел “Концесии” в Министерския съвет. Поради голямата успеваемост в приватизационните сделки, консултирани от Тодор Попов, фирма “Фикосота” се сочи от наблюдателите като най-вероятният бъдещ собственик на “Ален мак”.
Това е втората процедура за приватизация на пловдивския фармацевтичен завод. В началото на миналата година при провеждането на преговори с потенциални купувачи за продажба на 47% от дружеството тогавашният изпълнителен директор на Агенцията за приватизация определи за купувач варненската фирма “Канотранс”. Договорената цена за предлагания пакет беше 18.3 млн. долара. По същото време, заради политическите промени, в приватизиращото ведомство бяха извършени кадрови рокади и на мястото на Веселин Благоев за изпълнителен директор беше назначен Александър Съботинов. След което окончателното подписване на приватизационния договор започва да се отлага. Въпреки че преговорите са приключили още в началото на април, сделката може да бъде подписана само след одобрение от Министерския съвет, тъй като “Ален мак” е дружество от списъка за масова приватизация. Новият кабинет не одобрява продажбата вероятно поради убеждения, че финализираните от предишното ръководство на АП сделки са политически обвързани. В началото на месец август изпълнителният директор на АП Александър Съботинов изпраща писмо до купувача, че във връзка с протокол от заседание на Министерския съвет “процедурата за приватизация на “Ален мак” чрез преговори с потенциални купувачи се прекратява”. В документа се допълва, че ще бъде открита нова процедура - чрез конкурс и ако “Канотранс” продължава да поддържа своя интерес към приватизацията на това дружество, той може да участва в конкурса. Веднага след това “Канотранс” внася жалба в Софийския градски съд. Към настоящия момент се очаква решение на Върховния административен съд по този случай. Засега обаче е трудно предвидимо какво би могло да бъде решението на съда и какви биха били евентуалните последици.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал