Министерството на строителството закри десет приватизационни процедури

През миналата седмица със заповед на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, обнародвана в Държавен вестник, бяха отменени заповедите за откриване на приватизационните процедури на десет дружества. Това са “Домостроене” - Бургас, “Шуменска крепост” - Шумен, “Енергостроймонтаж” - Козлодуй, “Пътни строежи” - Пловдив, “Домостроене” - Силистра, “Хидрострой - Рилци” - Дупница, “Търговско-рекламен център по строителство” - София, “Изкуство” - Троян, “ДДФ - Бдин” - Видин и “Заводски строежи - Девня” - Девня. Прекият ефект от това решение на министерството на строителството е, че допълнително се забавя приватизацията, която и без това върви с незадоволителни темпове.
Според официалната информация от министерството на строителството процедурите са закрити, защото след ревалоризацията на активите капиталът на предприятията се е вдигнал и те влизат в границата, в която дружествата трябва да се продават от Агенцията за приватизация. Тоест става дума единствено за смяна на приватизиращия орган. Според отдел Приватизация във ведомството, проблем няма, защото при тези процедури така или иначе не се е стигало до събиране на оферти - следователно няма отхвърлени купувачи. Държавните служители обясниха, че министерството и агенцията са се уточнили и за това кой ще продава останалите предприятия и са изготвили списък със съответното разпределение.
Според запознати с хода на сделките в министерството на строителството за някои от тези предприятия е имало заявен интерес от повече от един кандидат-купувачи. Според източниците в някои от случаите е възможно да става въпрос за толериране на работническо-мениджърски дружества. При подобно закриване на процедурите обаче, което не е задължително по закон, е трудно да се проследят истинските мотиви на приватизаторите. Сигурно е само, че това е доста удобен начин да се правят промени в правилата по време на самата игра. Обявените проценти, методът на приватизация, минималните цени и т.н. винаги стават различни след евентуално откриване на нови процедури.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал