“Плама” може да се уреди с нов собственик

Консорциумът “Норуиджиън ойл трейдинг” (Norwegian Oil Trading) и “Андре и сие” (Andre & Cie S.A.) подписаха през седмицата меморандум с Агенцията за приватизация. С него агенцията като страна по договора за приватизация на “Плама” дава принципното си съгласие за прехвърлянето на всички акции от предприятието, притежание на “Евроенерджи холдинг” ООД, на дружество, в което ще бъдат представени тези две фирми.
Според меморандума преди окончателното финализиране на сделката за “Плама” новото дружество се задължава да сключи договор с кредиторите на рафинерията и да го представи в АП. Купувачът се задължава също да осигури необходимите финансови ресурси за възстановяване производството в “Плама”, за закупуване на суровини и оборудване. След преговори със синдикатите в агенцията трябва да бъде представен и план за трудовата заетост за период от три години. От АП съобщиха, че Norwegian Oil Trading и Andre & Cie S.A. ще поемат правата и задълженията по съществуващия приватизационен договор с “Евроенерджи” от 1996 г. след подписване на анекс между новия купувач и агенцията.
Координаторът на новите кандидати за “Плама” Бони Бонев заяви пред “Капитал”, че се предвижда те да придобият целия пакет от акции на рафинерията, собственост сега на “Евроенерджи”. Вече било постигнато споразумение с “Евроенерджи” за всички условия, включително и финансовите, на бъдещата сделка. Според Бонев окончателното финализиране на продажбата може да се очаква в началото на септември. Преди това представляваните от него фирми трябвало да изпълнят поредица от условия, едно от които е било и това за сключването на меморандум с АП.
До две седмици кандидат-купувачите на “Плама” ще бъдат готови с програмата си за инвестиции в рафинерията. Тя щяла да съдържа две части - с предвижданите мерки за първите шест месеца и за следващите пет години. Според разчетите на Norwegian Oil Trading и Andre & Cie S.A. за пуск на рафинерията ще са нужни между 8 и 10 млн. долара. В тези суми не са включени нужните средства за доставка на нефт. Според Бони Бонев до 1 октомври трябва да започне поетапното включване на инсталациите в “Плама”. Рафинерията ще продължи да произвежда всички видове нефтопродукти, които е произвеждала и преди. За около 80% от маслата ще се търсят пазари в съседните страни, Русия, Украйна, Грузия, Молдова и средиземноморския басейн. Предвижда се и производство на горива за вътрешния пазар.
Един от неизяснените въпроси около подготвяната поредна сделка за “Плама” продължава да е този за собствеността над “Евроенерджи”. Източници от Съдебната палата съобщиха през изминалата седмица, че във фирменото отделение на Софийския градски съд още не е регистрирана последната искана промяна в дружествените дялове на холдинга.
В края на юни управителят Тимоти О’Нийл внесе заявление до съда, с което настояваше дяловете на офшорната фирма “Герезон ентърпрайзис” от “Евроенерджи” (99%) да бъдат прехвърлени на останалите съдружници. Съдиите обаче са открили нередности по документите и затова молбата все още не е разгледана, поясниха от СГС. На практика това означава, че реален собственик на “Герезон”, а оттам и на “Евроенерджи” и “Плама” е канадецът Ъруин Брейч. Преди време обаче неговият бивш служител Тим О’Нийл заяви на пресконференция, че фирмите на Брейч, сред които е и “Герезон”, са обявени в несъстоятелност.
“На този етап потвърдена истина е, че “Евроенерджи” е собственик на “Плама”. Нашата информация, потвърдена от всички възможни институции, е, че Тимоти О’Нийл продължава да е управител на “Евроенерджи” и е упълномощено лице да води преговорите с нас”, коментира Бони Бонев.
Според официалната справка за новите кандидат-купувачи на “Плама” Norwegian Oil Trading притежава собствена фабрика за масла в Клайпеда, Литва. Фирмата извършва дистрибуция на химически продукти на фирмата Exxon в прибалтийските и скандинавските страни, както и дистрибуция на отоплително и дизелово гориво в Норвегия с търговска марка Pemco и Esso. Норвежката фирма извършва и търговия с рафинирани нефтопродукти в Източна Европа и страните от бившия Съветски съюз.
Швейцарската компания Andre & Cie S.A. е учредена през 1877 г., като в началото на дейността си е развивала търговия с хранителни продукти. В сделката за “Плама” компанията ще участва чрез отдела си за финансиране и търговия FINCO, специализиран в търговията със стоки, бартерни договори, тристранни операции, насърчаване на промишлени проекти, краткосрочно и средносрочно финансиране. Отделът работи и в областта на търговията със суров петрол, петролни продукти, електроенергия и въглища, финансиране на проекти за средни и големи предприятия от енергодобива, обновяване на рафинерии и др.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар

Още от Капитал