Затварянето на губещите предприятия - рунд (пред)последен

Правителството започва да затваря губещи държавни предприятия по списък. Според източници от кабинета това е една от последните договорености с Международния валутен фонд. Става въпрос предимно за предприятия от списъка за изолация. Преди заседанието на борда на директорите на МВФ, на което ще се одобрява тригодишното споразумение с България, трябва да е ясно какво ще стане с изолираните предприятия от група Б.
“Направихме подробен доклад под модерната форма, наречена матрица, за това какво ще стане с предприятията в изолация. Знаете, че правителството прави всичко възможно да не прибягва до ликвидация, но за някои предприятия това е неизбежно”, заяви вицепремиерът Александър Божков на специалната пресконференция, на която отчете изпълнението на предварителните условия за тригодишното споразумение.
Като задължително условие за четвъртото стенд-бай споразумение с МВФ през пролетта на 1996 г. тогавашното правителство на Жан Виденов одобри списъци с 64 предприятия за ликвидация и със 71 за изолация. Изолираните бяха разделени в две групи - група А, в която влизаха 30 инфраструктурни дружества, които е невъзможно да бъдат закрити. Както и 41 големи предприятия в група Б, които получиха последен шанс или по-скоро отсрочка. Те трябваше или да бъдат приватизирани до края на 1998 г., или дотогава да бъдат закрити. До момента от тях са приватизирани осем, а ликвидирани или обявени в несъстоятелност - шест.
През 1997 и началото на 1998 г. обаче бяха сключени договори с приватизационни посредници, които изтичат през 1999 г. Това накара МВФ и Световната банка да преразгледат програмите си и да отстъпят с още шест месеца, до средата на следващата година. Осведомени твърдят, че този път шефката на мисията на фонда Ан Макгърк е твърдо решена да не отстъпва след 30 юни 1999 г.
Според окончателните намерения на правителството, които са изпратени във Вашингтон, предприятията в изолация от група Б са разпределени в четири групи. В първата са предприятия, които ще бъдат ликвидирани до края на годината, във втората - такива дружества, които, ако не бъдат приватизирани до 31 декември, ще бъдат закрити на 1 януари 1999 г. В третата група са предприятия, които със сигурност ще се продадат до края на тази година, а четвъртата - които остават до средата на 1999 г., докогато, ако не бъдат приватизирани, ще трябва да се ликвидират. По информация от Министерството на финансите в първата група влизат три предприятия, във втората - пет, в третата - четири, а в четвъртата - 15. В предприятията от първата група работят около 5000 души, а във втората - над 6000. За тези от първа група е почти сигурно, че не могат да бъдат приватизирани, въпреки че част от тях имат приватизационни посредници.
Списъците за изолация бяха създадени до голяма степен по политически причини. Едва ли някой трезвомислещ икономист би допуснал, че губещи предприятия ще успеят да излязат от калта без свежи пари от банков кредит. Много от първоначално набелязаните за ликвидация едва ли не в последния момент влязоха в списъка за изолация. До голяма степен това стана под натиск от депутати, които защитаваха заетостта в регионите си.
Проблемът със сегашните списъци също ще бъдат депутатите по места, които се очаква да направят всичко възможно да забавят затварянето на предприятията. В началото на лятото правителството под натиск от местното СДС отпусна 1 млрд. лева безлихвен кредит на “Видахим”, които трябваше да помогнат на видинското предприятие да заработи. До ден днешен обаче това не е станало.
При всички положения бюджетът повече не може да си позволи да поддържа губещи предприятия. През 1997 г. те изкуствено излязоха на печалба, но нещата си дойдоха на местата през 1998 г., когато предприятията в изолация, както и повечето държавни и общински предприятия, реализираха загуби.


Предприятия от група Б по закона за финансово оздравяване
Приватизирани:
Агромашина ЕАД
Белопал АД
Берое АД
Вратица АД
Девня цимент АД
Мраз АД
Орфей АД
Трикон ЕАД
В ликвидация и несъстоятелност:
Веслец-91 ЕАД
ЕМТ АД
Интеркварц ЕАД
Мадара АД
Маджарово ЕООД
Родопи-Н ЕООД
Остават в изолация:
Агрополихим АД
Агротехника ЕАД
Арсенал ЕАД
АК Балкан ЕАД
Балканкар рекорд АД
Бета ЕАД
Видахим АД
ГОРУБСО ЕАД
ДЗУ АД
Екоел ЕАД
Зебра ЕАД
ЗММ АД
Кварц ЕАД
Кремиковци АД
Лазур ЕАД
ЛеКоКо ЕАД
Меком ЕАД
Оптикоелектрон ЕАД
Пима ЕАД
Промет ЕООД
Родопа Шумен ЕАД
Русенска корабостроителница ЕАД
Струматекс ЕАД
Тежко машиностроене - Русе АД
Устрем ЕООД
Чавдар ЕАД
Ямболен АД


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове