АП добавя още предприятия към експеримента с пуловата приватизация

Агенцията за приватизация води преговори с мисията на Европейския съюз (ЕС) за подготовката на четири нови пула, които ще се продават от упълномощени приватизационни агенти, съобщи преди две седмици Захари Желязков, изпълнителен директор на АП. Официалните аргументи на ЕС в полза на продължаването на пуловата приватизация са същите, както и през миналата година - ускоряване на процеса, прозрачност на сделките, избягване на възможностите за корупция и постигане на по-голямо доверие от страна на чуждите инвеститори към България. Към настоящия момент обаче нито едно от тези условия не се е изпълнило, затова е странна лекотата, с която се решава експериментът да бъде продължен. Другото обяснение е това да представлява политическа демонстрация на добри намерения както от страна на българското правителство, така и от страна на ЕС.
Договорите с посредниците за шест групи предприятия (с финансиране, осигурено от програма САРА към ФАР) бяха сключени в края на миналата година и началото на тази. По тях досега няма нито една осъществена приватизационна сделка. Първата се очаква да бъде продажбата на силистренското предприятие “Меком”, за което посредник е “Райфайзен инвестмънт България” (Raiffeisen Investment Bulgaria). Другата програма за пулова приватизация е на Американската агенция за международно развитие (USAID), която също стартира в края на 1997 г. и досега също не е постигнала особен успех. Единствената сделка по нея е продажбата на мажоритарен пакет от предприятието за миещи вещества “Верила” на работническо-мениджърското дружество. Посредник по сделката беше “Баренц груп” (Barents group).

Лошите посредници

“Наистина е странно решението на ЕС да финансира приватизацията на нови пулове, преди да има резултати по досегашните шест на програма САРА. Представителите на ФАР вероятно знаят, че в момента нещата не са идеални, но са готови да ги приемат, при условие че се стигне до реални сделки. В началото обаче представителите на ЕС казваха, че е важно да има качествени сделки, а не продажби на когото и да е”, коментира представител на фирма-посредник по една от шестте групи предприятия на програма САРА.
“При мен наистина има списък на 14 предприятия, подадени от АП с молба за помощ. На тази фаза не мога да взема отношение по този въпрос, защото в средата на октомври очакваме да получим от Брюксел бюджета за следващата година”, заяви Георги Папломатас, представител на САРА за България.
Идеята отново да се упълномощават посредници за групи предприятия изглежда още по-странна, като се има предвид отношението на българските висши чиновници към сегашните чужди консултанти. Изпълнителният директор на АП Захари Желязков например не пропуска да критикува приватизационните агенти (с малки изключения) с аргумента, че не вършат съвестно работата си и вместо тях се налага да я върши АП. Не по-малък поддръжник на тезата, че посредниците са вредни, е зам.-министърът на промишлеността Марин Маринов, който през пролетта ги обвини, че чертаят квадратчета и диаграми, вместо да продават.
Желязков освен това твърди, че посредниците нямат право да избират купувачи, а само да подготвят приватизационните сделки, защото не е допустимо чужденци да вземат решения на кого да се продават българските предприятия. В това отношение той влиза в задочен спор с Георги Папломатас, който държи “отговорността да се носи от агентите, а не да се размива”. “Има правна рамка, която не бива да се нарушава - това са меморандумът за разбирателство на българското правителство с Европейския съюз и договорите на приватизационните агенти. Миналата година вицепремиерът Александър Божков спомена един термин “приватизация на приватизацията”. Напълно го подкрепям, в противен случай трябва да вкараме всичко в една бюрократична машина”, коментира още Папломатас.
Представители на висшата администрация критикуват посредниците и в друг аспект, като неофициално подкрепят тезата, че посредниците са не по-малко склонни към корупция, отколкото държавните чиновници. Един от аргументите е например отблъскването на белгийската фирма “Сибелко” (световен лидер в добива на кварц, каолин, и минерали) от страна на известен посредник, който поискал възнаграждение, за да въведе компанията като инвеститор в България. Не е ясно кой би могъл да бъде посредникът, тъй като единственият официално известен и заявен интерес на “Сибелко” към България е само за създаване на смесено дружество с разградското предприятие “Каолин”, а то не е включено в нито един от досегашните пулове.

Новите пулове

Новите четири пула ще обединяват общо 14 предприятия в секторите машиностроене, транспорт, строителство и минна промишленост. Засега Агенцията за приватизация отказва да съобщи имената на предприятията. Финансирането от програма САРА за възнагражденията на посредниците ще бъде в размер на 3 млн. екю. За разлика от миналата година този път АП ще настоява избраните консултанти да не получават т.нар. твърдо възнаграждение за свършена работа (retainer), а само процент от договорените цена и инвестиции за всяко от продадените предприятия.
“В новите пулове строго ще се спазва принципът да се предлагат само трудни за приватизация предприятия. В противен случай АП би могла да се справи с тях и сама”, каза освен това Захари Желязков. Това твърдение подкрепя неговата отдавнашна теза, че досега посредниците направо са получавали подаръци, като са им се предлагали атрактивни предприятия за продажба.
“Сред тези 14 предприятия има някои, за които няма смисъл да се харчат пари. Най-вероятно ще извадим само атрактивните и ще се съсредоточим върху тях”, заяви обаче Георги Папломатас.
Този път АП явно цели да избегне два от най-неблагоприятните ефекта на пуловата приватизация. Единият е известен като феномен на “обиране на каймака” - тоест желанието на големите консултантски къщи и инвестиционни банки да бъдат упълномощени за приватизацията само на най-големите и атрактивни предприятия, като избягват да поемат ангажимент за сделките с малки и труднопродаваеми дружества. Другото, от което АП се опасяваше още в края на миналата година, беше именно твърдото възнаграждение. “Ще се опитаме да пресечем варианта, при който консултантът след четири-пет месеца си прибира парите от договорената такса и казва “съжалявам”, като връща предприятието за ликвидация, без да се интересува от втората част на проекта, която именно предполага получаване на възнаграждение като процент от продажбата. Затова нашата идея е свързана с липсата на retainer, тоест консултантите да получават своето възнаграждение след окончателно приключване на работата”, коментира Стоян Тодоров, зам. изпълнителен директор на АП на конференцията “Ускоряване на приватизацията” миналия ноември.

Експериментът “пулова приватизация”

Досега пулова приватизация е правена само под формата на експеримент в Армения, Румъния и Полша. Не е известно каква част от предприятията в арменските пулове са били продадени успешно, като към края на миналата година се очакваше успеваемостта да е близка до 50 %. В Румъния и Полша, където експериментът е приключил, успеваемостта е малко над 10 процента.
“Аз съм убеден за себе си, че независимо от всички субективни и обективни трудности ще имаме не по-малко от 80 % успех в целия проект по САРА. А това е доста добър резултат, струва ми се”, прогнозира Георги Папломатас.
Според Пол Сакс, президент на нюйоркската компания “Мултинешънъл стратеджис”, опитът с пуловете в другите страни сочи, че предлагането на групи от слабо атрактивни предприятия, при това без твърдо възнаграждение, ще доведе само до липса на кандидати за посредници. На миналогодишната конференция “Ускоряване на приватизацията в България” Сакс заяви: “Опитът на другите страни, от който трябва да се поучим, е да няма прекалено много непродаваеми и спорни компании в един и същи пул. Във всеки пул трябва да има една мощна и атрактивна компания, която да привлича международния интерес. Всички пулове досега са привличали агентите с помощта на твърдо определена сума - ритейнър”.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал