Надзорният съвет на Агенцията за приватизация през изминалата седмица утвърди сделката за продажбата на 60% от капитала на “Свилоза” - Свищов, на консорциума между А.Р.У.С. (дружество с регистрация в Делауер) и работническо-мениджърското дружество “Свилоза 2000”. Приватизираното предприятие произвежда целулоза и влакна. Цената за мажоритарния пакет е 7 млн. долара. Това е сделката с най-висока стойност, подготвена досега от приватизационен агент по програма САРА. Посредник по продажбата беше консорциумът “Артур Андерсен” - “Кредитанщалт инвестмънт банк”. От договорената цена 2.1 млн. долара ще бъдат платени в деня на подписване на приватизационния договор, 3.9 млн. долара ще бъдат издължени в държавни ценни книжа, а до 1 млн. долара ще бъдат платени също в 45-дневен срок чрез инвестиционни бонове, набрани от акционерите на “Свилоза 2000”. Според вътрешното споразумение А.Р.У.С. ще придобие 51% от капитала на предприятието, а РМД - 9%. Консорциумът ще инвестира 32 млн. долара през следващите пет години. Купувачът освен това поема дълговете на приватизираното предприятие, които са в размер на около 11 млн. долара. Основният кредитор на “Свилоза” е ТБ “Биохим”. Персоналът на приватизираното предприятие ще бъде намален постепенно, като на местата на пенсионираните и напусналите няма да се назначават нови служители. Според Асен Дюлгеров, председател на надзорния съвет на АП, ангажиментите на А.Р.У.С. по приватизационния договор са гарантирани от четиримата основни търговски партньори на “Свилоза” - три западноевропейски и една корейска фирма.


В срок до 23 януари “Самоков - Боровец 21”, работническо-мениджърското дружество на “Самоков - Боровец”, трябва да представи в Агенцията за приватизация анализ на очакваните приходи, с които ще покрива разсроченото плащане за хотела. Надзорът на АП през изминалата седмица отказа да утвърди договора за продажбата на 80% от капитала на “Самоков - Боровец”, докато не получи информация за източниците на паричните вноски.


“Диавена инвест” ЕООД е избрано за купувач, с който ще се водят преговори за продажбата на 72% от капитала на консервното предприятие “Тропик - Шумен”. Приватизационният договор трябва да бъде сключен до 11 февруари. Работническо-мениджърското дружество на “Тропик - Шумен” - “Тропик - РМД”, е отхвърлено като кандидат-купувач и депозитът му за участие в наддаването е освободен.


Четири оферти са постъпили за приватизацията на 67% от капитала на “Огняново - К” ЕООД, Пазарджик. Предприятието произвежда строителни материали.


Един кандидат е подал оферта за 75% от капитала на обувния завод “Кавалер” АД. Преди повече от година шефове на приватизираното предприятие са регистрирали акционерно дружество “Кавалер - 97”, което вероятно е работническо-мениджърско по смисъла на закона за приватизацията.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал